Data: 2002-10-25 21:22:56
Temat: Re: soczewica
Od: "Januszeq" <k...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Saman_tha" <s...@p...fm> napisał w wiadomości
news:apb5vg$ajg$1@news.tpi.pl...
> > Zrób zupę z
> > - zielonej soczewicy
> > - zasmażanej cebulki
> > TO WSZYSTKO, a pyszna jak mało która.
>
> no dobrze ale jak dlugo ja gotowac?
> do gotowania dodac kapke oliwy?
> te cebulke na koniec wrzucic?
Składniki
- 180 g soczewicy
- 1,4 L wody lub rosołu (my używamy wody+vegeta)
- 2 łyzki oliwy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cytryny (jak kto lubi)
- sól
- pieprz
sporządzenie
soczewicę opłukać, zalać gorącą wodą i odstawić na 30 min. po czym odcedzić
W garnku na oliwie posiekaną cebulę podsmażyć na złoty kolor
Dodać soczewicę, wlać wodę, gotować na małym ogniu
aż soczewica będzie ugotowana [al dente :-) ]
Pod koniec włozyć liść laurowy, roztarty czosnek, doprawić solą i pieprzem i
raz zagotować
Przed podaniem dodać sok z cytryny (osobiście radzę doprawiać na talerzu)
za: "KUCHNIA POLSKA" Marka Łebkowskiego
Życzę smacznego
JAnuszeq
|