« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-25 10:00:25
Temat: soczewicaKupilam zielona!
Jeszcze tego nigdy nie jadlam, wiec czas najwyzszy..
Macie jakies fajne doswiadczenia?
moze wrzucilibyscie cos na stronke?
Hafsa swoja zupke...
MM powiedzial ze jego ulubionym daniem jest soczewica z oliwa..
nie wiecie o co chodzi?
--
pozdrawiam
Saman_tha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2002-10-25 10:18:29
Temat: Re: soczewica
Użytkownik "Saman_tha" <s...@p...fm> napisał w wiadomości
news:apb4hv$4kk$1@news2.tpi.pl...
> Kupilam zielona!
> Jeszcze tego nigdy nie jadlam, wiec czas najwyzszy..
> Macie jakies fajne doswiadczenia?
> moze wrzucilibyscie cos na stronke?
> Hafsa swoja zupke...
>
> MM powiedzial ze jego ulubionym daniem jest soczewica z oliwa..
> nie wiecie o co chodzi?
Zrób zupę z
- zielonej soczewicy
- zasmażanej cebulki
TO WSZYSTKO, a pyszna jak mało która.
Pozdrawiam smakowicie
JAnuszeq
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2002-10-25 10:24:34
Temat: Re: soczewica> Zrób zupę z
> - zielonej soczewicy
> - zasmażanej cebulki
> TO WSZYSTKO, a pyszna jak mało która.
no dobrze ale jak dlugo ja gotowac?
do gotowania dodac kapke oliwy?
te cebulke na koniec wrzucic?
--
pozdrawiam
Saman_tha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2002-10-25 10:39:38
Temat: Re: soczewica"Saman_tha" <s...@p...fm> wrote in
news:apb4hv$4kk$1@news2.tpi.pl:
> Kupilam zielona!
> Jeszcze tego nigdy nie jadlam, wiec czas najwyzszy..
> Macie jakies fajne doswiadczenia?
Mam, ale przepisy to nie tu. Zerknij w puszccce, na pewno będzie
sporo fajnych pomysłów.
--
/**** Muszą nas policzyć przed wstąpieniem do UE. ****\
|**** Za 10 lat zobaczymy ilu to przeżyło. ****|
\**** Seva ****/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2002-10-25 13:10:49
Temat: Re: soczewica
Użytkownik "Saman_tha" <s...@p...fm> napisał w wiadomości
news:apb5vg$ajg$1@news.tpi.pl...
> > Zrób zupę z
> > - zielonej soczewicy
> > - zasmażanej cebulki
> > TO WSZYSTKO, a pyszna jak mało która.
>
> no dobrze ale jak dlugo ja gotowac?
> do gotowania dodac kapke oliwy?
> te cebulke na koniec wrzucic?
>
>
> --
> pozdrawiam
>
> Saman_tha
>
Witaj,wbrew wszystkim ja soczewice mocze,ile trudno powedziec,rano wstawiam
do moczenia,wode odlewam ,potem zagotowuje w nowej wodzie,odlewam,a potem
juz ja gotuje do miekkosci razem z glonem kombu-to gwarancja zero
niestrawnosci.Smaze cebulke,ja robie to na odrobinie oliwy,dodaje do
gotowanej soczewicy,na koniec sol,pieprz,nieco kminku indyjskiego-rzecz
gustu,aha i cebulke smaze wraz z czosnkiem.EM pisal,by dac swiezej oliwy,ale
nie gotowac juz jej.Ja lubie dodac troche soku z cytryny juz na talerzu.Jest
tak smaczna,jak na wywarze z kosci.Polecam.
Soczewica z oliwa,to nalezy ugotowac soczewice jw,odcedzic i potem doprawic
przyprawami i oliwa z oliwek.Tez dobra.Pozdrawiam i chyba czas cos
zjesc,choc od rana nie glodnam.Hafsa
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2002-10-25 19:54:01
Temat: Re: soczewica<ciach>
majeranek, tymianek +odrobina pieprzu - pycha :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2002-10-25 20:38:48
Temat: Re: soczewicano to namoczylam :)
jutro bede gotowac..
a o walorach smakowych opowiem wam wieczorem :)))
pierwszy a zna MM bede jadla zupe :)
Saman_tha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2002-10-25 20:41:04
Temat: Re: soczewica> no to namoczylam :)
> jutro bede gotowac..
> a o walorach smakowych opowiem wam wieczorem :)))
>
> pierwszy a zna MM bede jadla zupe :)
>
> Saman_tha
>
na opakowaniach zalecaja gotowanie ok 40/4o minut ale lepsza jest gdy gotuje
sie ja max 20 min
>
>
>
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2002-10-25 21:22:56
Temat: Re: soczewica
Użytkownik "Saman_tha" <s...@p...fm> napisał w wiadomości
news:apb5vg$ajg$1@news.tpi.pl...
> > Zrób zupę z
> > - zielonej soczewicy
> > - zasmażanej cebulki
> > TO WSZYSTKO, a pyszna jak mało która.
>
> no dobrze ale jak dlugo ja gotowac?
> do gotowania dodac kapke oliwy?
> te cebulke na koniec wrzucic?
Składniki
- 180 g soczewicy
- 1,4 L wody lub rosołu (my używamy wody+vegeta)
- 2 łyzki oliwy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cytryny (jak kto lubi)
- sól
- pieprz
sporządzenie
soczewicę opłukać, zalać gorącą wodą i odstawić na 30 min. po czym odcedzić
W garnku na oliwie posiekaną cebulę podsmażyć na złoty kolor
Dodać soczewicę, wlać wodę, gotować na małym ogniu
aż soczewica będzie ugotowana [al dente :-) ]
Pod koniec włozyć liść laurowy, roztarty czosnek, doprawić solą i pieprzem i
raz zagotować
Przed podaniem dodać sok z cytryny (osobiście radzę doprawiać na talerzu)
za: "KUCHNIA POLSKA" Marka Łebkowskiego
Życzę smacznego
JAnuszeq
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2002-10-26 13:17:49
Temat: Re: soczewica> na opakowaniach zalecaja gotowanie ok 40/4o minut ale lepsza jest gdy
gotuje
> sie ja max 20 min
no to ugotowalam i zjadlam
mmmmmmmmmmm
wielkie dzieki za wszystkie porady!
od dzis bede czesciej ja gotowac i szukac kolejnych potraw ..
szkoda ze wczesniej nie widzialam posta Januszka bo nie dodalam cytryny
ale za to dalam 2 zabki czosnku :) pychotka!
Nawet moi stwierdzili ze mogliby cos takiego zjesc
dla nich zrobilam krupnik ...
ide robic ruskie pierogi dla rodzinki i zastanowie sie czy cos jeszcze
wcisne w siebie (zjadlam 2 miseczki!!)
pozdrawiam smakowicie :)
Saman_tha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |