Data: 2009-05-09 17:49:13
Temat: Re: sok z sokowirówki
Od: Juanitos <j...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Szczepan Białek pisze:
>
> Użytkownik "Juanitos" <j...@g...com> napisał w wiadomości
> news:gu4d7g$kja$1@atlantis.news.neostrada.pl...
>>
>> 1. margaryna przyszła z USA jako zdrowsza od masła i tak w pewnym
>> sensie jest,
>
> Margarynę wymyślił Napoleon i była robiona z łoju wołowego. Ta była
> zdrowa (przez 200 lat).
> Nie wiem kto wymyślił margarynę z olejów. U nas najpierw pojawił się
> Ceres.
> Chyba nie jest w porządku używanie nazwy margaryna dla tłuszczów
> roślinnych.
> S*
>
>
Napisałem " że "przyszła z USA" jako skrót myślowy, w sensie mody na
tłuszcze roślinne niby z niską zawartością cholesterolu. Ceres znam
tylko z literatury, ale ponoć kilka lat po wojnie był stosowany.
W tzw. PRL-u opracowano "masło roślinne" najpierw z olejów palmowych,
potem słonecznikowych. Licencję sprzedano do wielu krajów (np. Japonia)
i tam cieszy się dużym uznaniem. Polska usłyszanej kiedyś na świecie z
doskonałych receptur żywnościowych, a już absolutnym hitem była kawa
INKA (również licencja sprzedana do Japonii). Myślałem, że po tzw.
restrukturyzacji, czyli zaoraniu fabryk, gospodarka pójdzie w tym
kierunku. Ale nie poszła w żadnym...
Juanitos
|