Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: Jacek <p...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: sól bez jodu
Date: Fri, 29 Jun 2001 20:39:46 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 47
Message-ID: <3...@p...onet.pl>
References: <3...@u...edu.pl> <3...@p...onet.pl>
<3...@p...onet.pl> <3...@p...onet.pl>
<3...@i...med.pl> <3...@p...onet.pl>
<3...@i...med.pl>
NNTP-Posting-Host: pd57.katowice.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 993840330 8137 213.76.228.57 (29 Jun 2001 18:45:30 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 29 Jun 2001 18:45:30 GMT
X-Mailer: Mozilla 4.07 [pl] (Win98; I)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:47905
Ukryj nagłówki
Ryszard Glab napisał:
> Jacek wrote:
>
> > Przeciez jak ktos duzo soli to ma tego jodu wiecej niz ten co prawie nie soli.
> > Czy nadmiar jodu moze byc szkodliwy ?
>
> Zacznij od opisu polskich warunkow:
Dzieki.
Przeczytalem czesc linkow, bo inne sie dlugo laduja.
Ale tutaj wyraznie wskazano na zagrozenia i dzialania uboczne.
Poza tym, uzywajac jodowanej soli musialem zmienic diete, poniewaz jodowane ogorki
mi nie smakuja, jodowana kiszona kapusta ma brzydki zapach i zniecheca do jedzenia.
Ziemniaki solone jodowana sola sa mniej smaczne.
I niestety ten jod mi bardziej szkodzi niz pomoga.
Dlatego chcialbym miec mozliwosc powrotu do niejodowanej soli, poniewaz
jod po prostu smierdzi.
A nieraz jest go bardzo duzo w soli w zaleznosci od producenta i zamiast jesc ze
spokojem
to musze zatykac nos i trace smak.
Jacek
(cytat z podanego linku do FAQ)
Most excess is excreted, and most people can tolerate fairly large amounts without
problems. People with a tendency towards auto-immune thyroid disease (Graves'
Disease, Hashimoto's thyroiditis), are less tolerant. Up to a milligram of
iodine is
probably safe for almost everyone. However, if an individual has previously
been
iodine deficient, he/she may be at risk for iodine-induced hyperthyroidism when
the
iodine deficiency is corrected; this occurs most typically in older subjects
with thyroid
nodules. The hyperthyroidism can usually be treated satisfactorily.
5.How much iodine creates this toxic effect?
ANSWER:
See above.
|