Data: 2003-09-03 10:16:00
Temat: Re: stevia jako srodek slodzacy
Od: <n...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Kafka" <i...@N...pl> napisał w wiadomości
news:bj4d0v$3ma$1@nemesis.news.tpi.pl...
[ciach]
> A w jakiej postaci tego uzywasz i do czego? Robisz np.ze stevia jakies
> wypieki?
Stevii jeszcze nie używam, jestem "prawie zdecydowana" :-) na zakup
sadzonki, ale do wypieków można jej używać jak najbardziej - na którejś
grupie dyskusyjnej była swego czasu dyskusja na ten temat. Trzeba tylko
zmienić proporcje, bo stevia jest słodsza od cukru. No i pamiętać o tym, że
w temp. powyżej 200 st. Celsjusza roślinka ta traci słodki smak. Poza tym
można jej używać wszędzie tam, gdzie normalnie używa się cukru - do herbaty,
kawy, sałatek itp (ale tego to ja nie słodzę i tak). U mnie stevia znajdzie
zastosowanie przede wszystkim w przypadku apetytu na coś słodkiego, np. do
ciasteczek owsianych czy innych tego typu przekąsek.
Nie wiem, jak jest z tym ziołowym posmakiem, o którym pisał Jurek - może się
jeszcze odezwie i nas oświeci, czy bardzo to dokuczliwe :-)
Pozdr.
Ula
|