« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-27 22:47:00
Temat: "sucha pasteryzacja"Zrobiłam ta metoda kilka słoiczków musu jabłkowego (dla
niezorientowanych - goracy mus wkłda sie do słoika i natychmiast chowa
pod kocyk, najlepiej dnem do góry). Ile czasu taki mus może stać
zamkiety i czy jest jakiaś dla niego róznica, czy będzie stał w
lodówce, czy na zewnatrz?..
Pozdrawiam
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-28 12:19:27
Temat: Re: "sucha pasteryzacja"domańczak wrote:
> Zrobiłam ta metoda kilka słoiczków musu jabłkowego (dla
> niezorientowanych - goracy mus wkłda sie do słoika i natychmiast chowa
> pod kocyk, najlepiej dnem do góry). Ile czasu taki mus może stać
> zamkiety i czy jest jakiaś dla niego róznica, czy będzie stał w
> lodówce, czy na zewnatrz?..
Ja tak robię marmoladkę do szarlotki (tyle że bez kocyka ;-)).
Przechowuje się bardzo dobrze pod warunkiem, że nakrętka się zassie.
Może stać nawet 2 lata ;-). Najlepiej w chłodnym miejscu. Nie próbowałam
przechowywać dlużej w domu (mam od tego piwnicę).
--
Gosia
wywal "brzydkie" mailto: zgosiula(at)poczta.onet.pl
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=
Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-28 13:14:24
Temat: Re: "sucha pasteryzacja"Pod kocyK? To jakaś wersja pośrednia:-) Bo ja to albo zakręcam na gorąco i
wtedy może postać parę tygodni, dla bezpieczeństwa w lodówce, albo po
zakręceniu słoiki jeszcze raz do gara i po 10 minutach gotowania może to
stać nawet rok. Nie próbowałem na musie jabłkowym ale bigosy, gulasze itp
dobrze to znoszą.
Pozdrawiam, brunner
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-28 13:33:52
Temat: Re: "sucha pasteryzacja"brunner wrote:
> Pod kocyK? To jakaś wersja pośrednia:-) Bo ja to albo zakręcam na gorąco i
> wtedy może postać parę tygodni, dla bezpieczeństwa w lodówce, albo po
> zakręceniu słoiki jeszcze raz do gara i po 10 minutach gotowania może to
> stać nawet rok. Nie próbowałem na musie jabłkowym ale bigosy, gulasze itp
> dobrze to znoszą.
Nigdy nie trzymam sloikow w lodowce, mus jablkowy (ale pasteryzowany
zwyczajnie, metoda bezlozkowa ;-)) stoi w kuchni i w piwnicy.
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |