Data: 2003-03-16 13:26:15
Temat: Re: [survival] sok marchwiowy i inne
Od: "Marcin 'Cooler' Kuliński" <m...@p...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Krystyna*Opty*" <K...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:b51sei$5f$1@news.onet.pl...
> A także uzależnia, no i świetnie konserwuje, czyli chroni przed
bakteriami,
> bakterie
> nie przepadają za cukrem. Kiedyś gdy nie było antybiotyków smarowano ranę
> miodem, czyli bakterie miodu nie jedzą...
Jakbys troszke na ten temat poczytala, zamiast powtarzac za Kwasniewskim, to
wiedzialabys, ze miod zawiera wiele substancji o dzialaniu antybiotycznym,
takich jak oksydaza glukozowa, lizozym i apidycyna, rozne olejki eteryczne
oraz zwiazki flawonoidowe. W polaczeniu z kwasnym ph (srednio 4.1) daje to
substancje o dzialaniu bakterio- , wiruso- i grzybobojczym. Jednak pisanie o
tym, ze miod i cukier to jedno i to samo swiadczy po prostu o niewiedzy
piszacego. Widocznie nigdy w zyciu nie robilas przetworow z owocow skoro
uwazasz, ze niewielki dodatek cukru stosowany w produkcji sokow moze pelnic
funkcje konserwujaca.
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|