Data: 2003-03-16 15:36:59
Temat: Re: [survival] sok marchwiowy i inne
Od: "Krystyna*Opty*" <K...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Marcin 'Cooler' Kuliński" <m...@p...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:b51u3e$86i$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik "Krystyna*Opty*" <K...@p...onet.pl> napisał w
> wiadomości news:b51sei$5f$1@news.onet.pl...
>
> > A także uzależnia, no i świetnie konserwuje, czyli chroni przed
> bakteriami,
> > bakterie
> > nie przepadają za cukrem. Kiedyś gdy nie było antybiotyków smarowano
ranę
> > miodem, czyli bakterie miodu nie jedzą...
>
> Jakbys troszke na ten temat poczytala, zamiast powtarzac za Kwasniewskim,
to
> wiedzialabys, ze miod zawiera wiele substancji o dzialaniu antybiotycznym,
> takich jak oksydaza glukozowa, lizozym i apidycyna, rozne olejki eteryczne
> oraz zwiazki flawonoidowe. W polaczeniu z kwasnym ph (srednio 4.1) daje to
> substancje o dzialaniu bakterio- , wiruso- i grzybobojczym. Jednak pisanie
o
> tym, ze miod i cukier to jedno i to samo swiadczy po prostu o niewiedzy
> piszacego. Widocznie nigdy w zyciu nie robilas przetworow z owocow skoro
> uwazasz, ze niewielki dodatek cukru stosowany w produkcji sokow moze
pelnic
> funkcje konserwujaca.
Pewnie bym wiedziała, jednak musisz przyznać, że wszystkie dżemy świetnie
konserwuje
się cukrem, bez tych dodatków bakteriobójczych.
Mięso bardzo szybko bakterie skonsumują, miodu i cukru nie ruszą, może stać
całymi latami bez dodatkowych zabezpieczeń.
|