« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-11-16 14:18:50
Temat: sushiWitam,
nabyłam w sklepie wodorosty do sushi, bo tak mnie coś naszło, chociaż nie z
surową rybą ( pochodzenie owej w sklepie jest nieznane i nie wiadomo czy nie
była 3-krotnie zamrażana) ale z jakimiś krewetkami czy samymi warzywami i
ryżem. I oto pytanie : na opakowaniu nie jest napisane jak je przyrządzić.
To są wodorosty prażone. Czy je trzeba zanurzyć w wodzie czy gotować?
Pomóżcie niedoświadczonej w przyrządzaniu sushi.
Pozdrawiam, Lena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-11-16 23:23:58
Temat: Re: sushiZobacz tutaj
http://www.decare.com.pl/index.pl?page=przepisy&act=
showOne&id=68
Jarek
www.vendi.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-16 23:57:33
Temat: Re: sushiTaurus wrote:
> Zobacz tutaj
> http://www.decare.com.pl/index.pl?page=przepisy&act=
showOne&id=68
>
> Jarek
> www.vendi.pl
>
Radze jeszcze na chwile polozyc nori na wilgotnej sciereczce i poklepac.
Jak troche zmieknie, latwiej sie zawija.
Wazne jednak, zeby nie przesadzic.
Jesli chodzi o "wsad":
sugeruje na poczatek kupic wedzonego lososia w kawalku i pokroic na
srosunkowo grube plastry i potem pokroic w pasy grubosci plastrow
(zrobic z tego takie prostokatne walki). Bardzo dobre na wsrodek do maki...
Dobre sa tez "paluszki krabowe" - oczywiscie tez tzreba pokroic w
"balaski" jw.
Krewetki, radze kupic gotowe - sa do dostania mrozone w sklepach z
azjatycka zywnoscia, ale nadaja sie nie do maki, tylko do nigiri.
Mniam .... Rozmarzylem sie :)
Pozdr.,
Shrek
Krewetki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-17 01:40:38
Temat: Re: sushiOn Tue, 16 Nov 2004 15:18:50 +0100, "Elena Morawska"
<r...@w...pl> wrote:
>Witam,
>nabyłam w sklepie wodorosty do sushi, bo tak mnie coś naszło, chociaż nie z
>surową rybą ( pochodzenie owej w sklepie jest nieznane i nie wiadomo czy nie
>była 3-krotnie zamrażana) ale z jakimiś krewetkami czy samymi warzywami i
>ryżem.
Czesc
aktualnie jadam sobie sushi 2-3 razy na tydzien. Jak wyglada mozesz
zobaczyc na:
http://fizyka.phys.put.poznan.pl/~mnowicki/s/page_01
.htm
gdybys miala jakies pytania odnosnie produktow lub smakow to chetnie
odpowiem.
m.
Odpowiadajac na priva usun "-usun-to-" z adresu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-17 17:58:49
Temat: Re: sushiOn Wed, 17 Nov 2004 00:57:33 +0100, Shrek <j...@p...onet.pl>
wrote:
>Taurus wrote:
>> Zobacz tutaj
>> http://www.decare.com.pl/index.pl?page=przepisy&act=
showOne&id=68
>>
>> Jarek
>> www.vendi.pl
>>
>Radze jeszcze na chwile polozyc nori na wilgotnej sciereczce i poklepac.
>Jak troche zmieknie, latwiej sie zawija.
>Wazne jednak, zeby nie przesadzic.
>
>Pozdr.,
>Shrek
>
Ale wtedy robi sie gumowate ...i bueee...a w prazonym nori chodzi
chyba o efekt "chrupkosci" przeciwstawny do miekkosci ryzu...
Art(Gruby)
;-))))
"Abyssus abyssum invocat"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-18 07:01:41
Temat: Re: sushi> gdybys miala jakies pytania odnosnie produktow lub smakow to chetnie
> odpowiem.
A może na grupie dla wszystkich????:)
Bleifrei
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-19 01:20:21
Temat: Re: sushiOn Thu, 18 Nov 2004 08:01:41 +0100, "Bleifrei" <l...@p...onet.pl>
wrote:
>> gdybys miala jakies pytania odnosnie produktow lub smakow to chetnie
>> odpowiem.
>
>A może na grupie dla wszystkich????:)
>
>Bleifrei
Pytajcie, chodzilo mi o pytania na grupie.
Zdjecia sa przeciez widoczne dla wszystkich.
m.
Odpowiadajac na priva usun "-usun-to-" z adresu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-19 11:36:02
Temat: Re: sushiWitaj,
Ja takze baaaardzo lubie sushi i staram sie je dosyc czesto robic.
Ale jest to najczesciej maki.
Przedwczoraj zrobione onigiri rozpadalo sie - za malo ugniotlam.
W zasadzie to nie wiem kiedy jest wystarczajaco ugniecione :-/
Dobrze, ze maki jak zwykle wyszly bardzo ladnie: smacznie i wielokolorowo - bo
plama byla jakich malo :O
No i jeszcze spytam jak robic ten trzeci rodzaj... jak maki tylko z wkladka na
wierzchu zamiast do srodka.
Moze masz jakies filmy szkoleniowe? ;)
Serdecznosci
Kasia
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-19 11:42:17
Temat: Re: sushi
Fiona wrote:
> No i jeszcze spytam jak robic ten trzeci rodzaj... jak maki tylko z wkladka na
> wierzchu zamiast do srodka.
>
> Moze masz jakies filmy szkoleniowe? ;)
>
http://tinyurl.com/3odp5
wiku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-19 11:46:03
Temat: Re: sushi
Fiona wrote:
> Witaj,
> Ja takze baaaardzo lubie sushi i staram sie je dosyc czesto robic.
> Ale jest to najczesciej maki.
>
> Przedwczoraj zrobione onigiri rozpadalo sie - za malo ugniotlam.
> W zasadzie to nie wiem kiedy jest wystarczajaco ugniecione :-/
>
moje sie nie rozpadaja, ale kazde bylo w innym ksztalcie
dlatego tez kupilem sobie specjalne foremki:
http://tinyurl.com/59fqf
bardzo sie przydaja (choc purysci od sushi zaraz mnie zlinczuja)
wiku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |