« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-08-06 14:57:50
Temat: sushi - jakie przepisy ???udalo mi sie kupic glony (jesli ktos z wawy szuka to sa w sklepie
orientalnym w galerii mokotow), ktore po namoczeniu w wodzie beda
tworzyc skorke sushi, ale znam tylko jeden (chyba najprostszy)sposob na
to danie, a podobo sa ich setki, moze ktos zna ???
ten jedyny jaki znam to oczywiscie losos wedzony, ryz i wasabi zawiniete
w glony :)))
wiku
--
http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-08-06 18:28:09
Temat: Re: sushi - jakie przepisy ???
wiku wrote:
> udalo mi sie kupic glony (jesli ktos z wawy szuka to sa w sklepie
> orientalnym w galerii mokotow), ktore po namoczeniu w wodzie beda
> tworzyc skorke sushi, ale znam tylko jeden (chyba najprostszy)sposob na
> to danie, a podobo sa ich setki, moze ktos zna ???
> ten jedyny jaki znam to oczywiscie losos wedzony, ryz i wasabi zawiniete
> w glony :)))
To o co pytasz to tzw. "makizushi", ang. roll sushi (po japonsku maku =
zawijac, zwijac). Mozna tez robic nigirizushi (nigiru = gniesc, ugniatac).
Przepis na poczatek jest dobry, z tym, ze nori (te suszone glonny o
ktorych piszez) sie nie moczy w wodzie, bo sie rozleza.
Jesli koniecznie sie boisz, ze jest za kruchy, to poloz na wilgotnej
sciereczce , przykryj taka sama i poklep rekoma a wystarczy w zupelnosci.
Przepisy:
http://japanesefood.about.com/library/weekly/aa10170
0a.htm
http://japanesefood.about.com/library/weekly/aa09290
0a.htm
Wkladka do srodka zalezy od Twojej inwencji. Moze nia byc nawet zwykly
surowy ogorek. Nie zapomnij tylko o kupieniu soya sauce (moim zdaniem
Kikkoman jest jednym z najlepszych). Soya sos juz indywidualnie nalezy
mieszac z wasabi na talerzyku (wasabi mozna wlozyc do srodka sushi tez).
Jeszcze uwaga: zwiniete sushi nalezy ciac bardzo ostrym nozem zmoczonym
w zimnej wodzie (moczyc po kazdym cieciu).
Pozdr.,
Shrek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-07 18:22:32
Temat: Re: sushi - jakie przepisy ???
Shrek wrote:
>
> Wkladka do srodka zalezy od Twojej inwencji. Moze nia byc nawet zwykly
> surowy ogorek. Nie zapomnij tylko o kupieniu soya sauce (moim zdaniem
> Kikkoman jest jednym z najlepszych). Soya sos juz indywidualnie nalezy
> mieszac z wasabi na talerzyku (wasabi mozna wlozyc do srodka sushi tez).
Czy w tym egzotycznym sklepie nie maja przypadkiem rowniez marynowanego
ginger root (korzen imbiru)? Zwykle sa to cieniutkie platki rozowego
koloru, bardzo klasyczny dodatek, obok wspomnianej pasty z wasabi i sosu
sojowego.
A jak poradzisz sobie z ryzem? Zdaje sie, powinien byc specjalnego
rodzaju...
Pozdr., Zbyszek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-08 07:42:04
Temat: Re: sushi - jakie przepisy ???
Użytkownik "Zbigniew Pieciul" <m...@z...com> napisał w wiadomości
news:3F3298E0.3010209@zeta-media.com...
> Czy w tym egzotycznym sklepie nie maja przypadkiem rowniez marynowanego
> ginger root (korzen imbiru)?
Oczywiscie, ze maja. To jest tez nasz ulubiony sklep, a sos sojowy, o ktorym
wspomnial Shrek, tez jest wg nas najlepszy. Uwielbiam go!!!
Poziomka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-08 08:22:14
Temat: Re: sushi - jakie przepisy ???
Zbigniew Pieciul wrote:
> Shrek wrote:
>
> Czy w tym egzotycznym sklepie nie maja przypadkiem rowniez marynowanego
> ginger root (korzen imbiru)?
maja :)
>
> A jak poradzisz sobie z ryzem? Zdaje sie, powinien byc specjalnego
> rodzaju...
z tego co juz sie dowiedzialem od znawcow tematu zwykly tez sie nada :)
no nic - jutro okaze sie jak wyszlo, o czym nie omieszkam poinformowac
wiku
--
http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-08 08:27:16
Temat: Re: sushi - jakie przepisy ???>
>
> Przepisy:
> http://japanesefood.about.com/library/weekly/aa10170
0a.htm
> http://japanesefood.about.com/library/weekly/aa09290
0a.htm
dzieki za wszystkie wskazowki
wiku
--
http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |