« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-10-29 08:31:31
Temat: swieży tuńczyk-usmazyć?Kupilam dzis na targu swiezego tunczyka, moze ktos zna fajny przepis na ta
rybe?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-10-29 09:42:12
Temat: Re: swieży tuńczyk-usmazyć?> Kupilam dzis na targu swiezego tunczyka
Całego ?! ;-)))
Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-29 13:16:01
Temat: Re: swieży tuńczyk-usmazyć?> Całego ?! ;-)))
eeee... myslalem, ze to wieksze ryby...
http://www.rodnreel.com/fishcharts/fishcharts.asp
na dole sa 4 gatunki tunczyka. zaden nie wychodzi poza 10 kilo, wiec mogla
calego...
MS
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-29 13:38:52
Temat: Re: swieży tuńczyk-usmazyć?Mat S napisał(a):
>> Całego ?! ;-)))
>
> eeee... myslalem, ze to wieksze ryby...
> http://www.rodnreel.com/fishcharts/fishcharts.asp
> na dole sa 4 gatunki tunczyka. zaden nie wychodzi poza 10 kilo, wiec
> mogla calego...
>
> MS
===
Nasz ukochany Makłowicz robił potrawę z kawałka takiego dużego,
kilkudziesięciokilowego tuńczyka. Już dokładnie nie pamiętam, ale były tam
pomidory, papryka, jakieś hiszpańskie wino i jeszcze chyba tylko przyprawy.
Może ktoś pamięta lepiej ten program?
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-29 13:59:52
Temat: Re: swieży tuńczyk-usmazyć?Mat S <f...@p...onet.pl> napisał(a):
> > Całego ?! ;-)))
>
> eeee... myslalem, ze to wieksze ryby...
> http://www.rodnreel.com/fishcharts/fishcharts.asp
> na dole sa 4 gatunki tunczyka. zaden nie wychodzi poza 10 kilo, wiec mogla
> calego...
???
Sam zlowilem ok 250 funtowa (circa 100 kg) yellowfin tuna...
Popatrz tutaj
http://www.geocities.com/nauticaclub/spctuna.html
><eM eL><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-29 14:10:47
Temat: Re: swieży tuńczyk-usmazyć?Maja wrote:
> Kupilam dzis na targu swiezego tunczyka, moze ktos zna fajny przepis na ta
> rybe?
Dzwonka grubosci 1.5-2 cm obsmazyc na brazowo z obu stron, przykryc,
chwile poddusic, zeby nie myly czerwone w srodku, ale nie za dlugo, bo
bedzie suchy i wiorowaty. Cebule (duuuzo) drobno posiekac, usmazyc na
bardzo miekko z sola, posypac lyzeczka cukru, skropic olejem
balsamicznym, smazyc przez chwile na bardzo ostrym ogniu mieszajac, zeby
cukier sie skarmelizowal i cebula ladnie zarumienila.
Podawac plastry tunczyka z gora cebuli na wierzchu, do tego ryz.
To jest przepis mojej tesciowej, zamieszkalej w miejscowosci nadmorskiej
;) Bardzo smaczny.
--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-29 16:59:46
Temat: Re: swieży tuńczyk-usmazyć?> Maja wrote:
>> Kupilam dzis na targu swiezego tunczyka, moze ktos zna fajny przepis
>> na ta
>> rybe?
>
> Dzwonka grubosci 1.5-2 cm obsmazyc na brazowo z obu stron, przykryc,
> chwile poddusic, zeby nie myly czerwone w srodku, ale nie za dlugo, bo
> bedzie suchy i wiorowaty. Cebule (duuuzo) drobno posiekac, usmazyc na
> bardzo miekko z sola, posypac lyzeczka cukru, skropic olejem
> balsamicznym, smazyc przez chwile na bardzo ostrym ogniu mieszajac, zeby
>
> cukier sie skarmelizowal i cebula ladnie zarumienila.
>
> Podawac plastry tunczyka z gora cebuli na wierzchu, do tego ryz.
>
dzieki, przepis wyglada smakowicie i nastepnym razem wlasnie tak przgotuje
> To jest przepis mojej tesciowej, zamieszkalej w miejscowosci nadmorskiej
>
> ;) Bardzo smaczny.
>
> --
> Kot
> m...@p...onet.pl
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-29 17:02:06
Temat: Re: swieży tuńczyk-usmazyć?>> Kupilam dzis na targu swiezego tunczyka
>
> Całego ?! ;-)))
> Areta
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
nie byl taki wielgasny (ok 1 kg). Przepyszne miesko. Polecam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-29 18:54:34
Temat: Re: swieży tuńczyk-usmazyć?> >> Kupilam dzis na targu swiezego tunczyka
> >
> > Całego ?! ;-)))
> > Areta
> >
> > --
> >
>
> nie byl taki wielgasny (ok 1 kg). Przepyszne miesko. Polecam
>
Maju! Nie pomyliłaś się, może kupiłaś Tołpygę, też na "T" :-)i ...bardzo
pyszna .Tuńczyki są wielgaśne, a ich mięsko dzieli się na: polędwicę,
podbrzusze, i jeszcze coś tam :-). No i trudno u nas o świeże mięso, bo
tuńczyki "lubią" inne okolice. Pozdrawiam Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-29 21:43:58
Temat: Re: swieży tuńczyk-usmazyć?waldek wrote:
> Nasz ukochany Makłowicz robił potrawę z kawałka takiego dużego,
> kilkudziesięciokilowego tuńczyka. Już dokładnie nie pamiętam, ale
> były tam pomidory, papryka, jakieś hiszpańskie wino i jeszcze chyba
> tylko przyprawy. Może ktoś pamięta lepiej ten program?
>
tuńczyk z jarzynami
Składniki:
-2 -plastry fileta z tuńczyka -1 -cebula,
-1 - zielona papryka
-1 - czerwona papryka
- 400 g - pomidorów
- 4-6-ziemniakow
-1 - szklanka białego wina
- szczypta ostre] papryki w proszku.
- sok z cytryny.
- oliwa
-sól, pieprz
Plan działania:
- na patelnie z oliwą (niezbyt mocno nagrzaną) wrzucamy cebule pokrojoną w
pół krążki
- mieszając dodajemy zieloną i czerwoną paprykę po krojoną wzdłuż w paski
3-4 cm grub
- dusimy to razem ok 2 - 3 mm
- ziemniaki kroimy w cienkie plasterki i dokładamy na patelnie i dusimy ok
2 - 3mm
- dodajemy czosnek niezbyt drobno posiekany, solimy i pieprzymy.
- następnie dodajemy pomidory w kawałkach lub pastę pomidorową
- kroimy tuszkę z tuńczyka w kawałki w poprzek włókien na kawałki 5 -7 cm i
wrzucamy na patelnie, solimy i pieprzymy
-dolewamy białego wina dość sporo oraz skraplamy sokiem z 1/2 cytryny,
- przykrywamy i dusimy wszystko do miękkości ok 1/2 godz
- przed nałożeniem na talerz całą potrawę należy polać oliwką
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |