« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-28 09:47:17
Temat: szalwiawitam i prosze o pomoc...
jak smakuje szalwia?
skad ja wziac (w proszku)
ewentualnie czym zastapic w kuchni
pozdrawiam
jaeck
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-10-28 10:03:46
Temat: Re: szalwia
============
Szalwia powinna byc w kazdej aptece jako srodek
antyseptyczny oraz w sklepach (niektorych) jako
herbatka ziolowa.
Ja biore z apteki.
waldek
============
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-28 10:23:16
Temat: Re: szalwiaA ja z doniczki :)
--
----------------------------------------------------
-----------------
walkie -> Justyna Oracz
GG:411958
e-mail: w...@w...net.pl
j...@w...net.pl
IRC: #wroclaw
----------------------------------------------------
-----------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-28 10:37:28
Temat: Re: szalwia
> A ja z doniczki :)
============
Jacek_g pytal o szalwie w proszku...
waldek
============
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-28 10:42:17
Temat: Re: szalwiaRacja, przepraszam. Cos widze ze kolega waldek cos ciety na mnie ostatnio
:(. Ale szalwie ja susze na zime bo to mi jeden rok wytrzymuje w kuchni
roslinka.
--
----------------------------------------------------
-----------------
walkie -> Justyna Oracz
GG:411958
e-mail: w...@w...net.pl
j...@w...net.pl
IRC: #wroclaw
----------------------------------------------------
-----------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-28 10:54:44
Temat: Re: szalwia
> jak smakuje szalwia?
> skad ja wziac (w proszku)
--------
Szalwia jest gorzkawa, ma bardzo wyrazny smak i aromat, trzeba z nia wiec
raczej ostroznie. Sama z siebie swietnie sie komponuje z miesem (taka
baranina oszalwiowana, albo zrazy z szalwia - cymesik), w mieszance (np z
majerankiem, lebiodka, bazylia, mieta i rozmarynem) jest extra do mielonych
koltetow, pasztetow itp.
Swieza bierze sie najczejsciej z supermarketow, w takich doniczkach
sprzedaja, mozna trafic, albo ze sklepu z nasionkami, w postaci owych (potem
na parapet i jest fajnie. Rosnie, pachnie i wyglada...). Zbierac (na
suszenie, jakby kto chcial) mozna przez caly rok, szalwia nie ma wymagan pod
tym wzgledem.
Gotowa suszona biore ze sklepow z ziolami, a jak nie mam takowego pod reka,
to z apteki:) To lekarstwo jest, poza wszystkim, dziala przeciwzapalnie,
przeciwbakteryjnie (kto mial raz w zyciu zapalenie okostnej, ten wie),
antyperspiracyjnie i reguluje trawinie.
Jest tez druga odmiana szalwii, muszkatolowa, ale nie spotkalam, czego
zaluje. Podobno swietnie wychodzi w samorobczych octach i wermutach...
Gosia
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-28 11:12:00
Temat: Re: szalwia> Cos widze ze kolega waldek cos ciety na mnie
ostatnio
===============
Eee, wcale nie..
To chyba wplyw tych wiatrow za oknem.
Poza tym dwie pierwsze litery mamy takie same, a
plcie odmienne. Wiec sama rozumiesz, ze nie moge
byc na Ciebie ciety.
;-) Ten usmiech to dla Ciebie.
waldek
===============
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-28 11:21:44
Temat: Re: szalwia=============
Ach, nie dwie, tylko trzy pierwsze.
A piec takich samych.
(-: Usmiech w druga strone :-)
waldek
=============
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-28 11:22:37
Temat: Re: szalwiaOh, Ah. Ja dodam ze nawet trzy literki WAL sie nam zgadza (oups) i rowniez
usmiech dla Ciebie. Z wiatrem doleci szybko :))))
--
----------------------------------------------------
-----------------
walkie -> Justyna Oracz
GG:411958
e-mail: w...@w...net.pl
j...@w...net.pl
IRC: #wroclaw
----------------------------------------------------
-----------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |