Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia zupa czosnkowa

Grupy

Szukaj w grupach

 

zupa czosnkowa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-10-28 07:51:47

Temat: zupa czosnkowa
Od: "Ewa" <e...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

-10 średniej wielkości ząbków czosnku
- 2 łyżki oliwy
- płaska łyżka mąki
- 2 surowa żółtka
- sok z całej dużej cytryny
przyprawy:sól,lubczyk,bazylia,rzeżucha
- 4 szklanki wywaru z włoszczyzny lub rosół
/zupa b.smaczna ugotowana na wodzie/
Oczyszczone ząbki czosnku drobno siekamy i lekko podsmażamy na oliwie,stale
mieszając nie dopuszczając by się zbytnio zrumieniły.Pod koniec smażenia
dodajemy mąkę i smażymy stale mieszając.Mąka nie powinna się
zrumienić.Zasmażony czosnek z mąką rozprowadzamy wywarem z jarzyn lub
rosołem,doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut na niewielkim ogniu.Pod
koniec dodajemy przyprawy i doprawiamy do smiaku wg upodobań.Po zdjęciu z
ognia,łączymy zupę z żółtkami,ubitymi z sokiem z cytryny i od razu podajemy
na stół.
Zupa znakomicie smakuje z grzankami.
Znalazłam jeszcze ciekawy przepis na dorsza smażomego w sosie mirabelkowym
lub śliwkowym oraz sałatkę hinduską / jak Was interesuje a nie było na
grupie- podam/.

--
Ewa K./Wrocław/


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

małe co nieco z cebulką [P]
Potrawy greckie
babka ziemniaczana i kiszka ziemniaczana- Maklowicz
Puk, puk, puk...
zielona tarta

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »