| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-28 07:51:47
Temat: zupa czosnkowa-10 średniej wielkości ząbków czosnku
- 2 łyżki oliwy
- płaska łyżka mąki
- 2 surowa żółtka
- sok z całej dużej cytryny
przyprawy:sól,lubczyk,bazylia,rzeżucha
- 4 szklanki wywaru z włoszczyzny lub rosół
/zupa b.smaczna ugotowana na wodzie/
Oczyszczone ząbki czosnku drobno siekamy i lekko podsmażamy na oliwie,stale
mieszając nie dopuszczając by się zbytnio zrumieniły.Pod koniec smażenia
dodajemy mąkę i smażymy stale mieszając.Mąka nie powinna się
zrumienić.Zasmażony czosnek z mąką rozprowadzamy wywarem z jarzyn lub
rosołem,doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut na niewielkim ogniu.Pod
koniec dodajemy przyprawy i doprawiamy do smiaku wg upodobań.Po zdjęciu z
ognia,łączymy zupę z żółtkami,ubitymi z sokiem z cytryny i od razu podajemy
na stół.
Zupa znakomicie smakuje z grzankami.
Znalazłam jeszcze ciekawy przepis na dorsza smażomego w sosie mirabelkowym
lub śliwkowym oraz sałatkę hinduską / jak Was interesuje a nie było na
grupie- podam/.
--
Ewa K./Wrocław/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |