« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-27 21:49:53
Temat: zielona tartapolecam te tarte, bo jest po prostu obledna. przepis wzielam z gazety
wyborczej, ale smak tarty przeszedl moje najsmielsze oczekiwania. ja
zrobilam ze szpinakiem - i sadze, ze jak ktos nie wie, czy lubi szpinak,
niech sprobuje te tarte. wychodzi tez ona slicznie zywo zielona:)
tarta z nadzienie pesto
2/3 opakowania ciasta francuskiego
4 szalotki lub 1 duża cebula
5 ząbków czosnku
pęczek bazylii lub 1/2 opakowania mrożonego szpinaku w kulkach
1 opakowanie parmezanu
30 g orzeszków pini lub pestek słonecznika
5 jajek
3 łyżki śmietany
2 łyżki oliwy
1 łyżka oleju
Miksujemy posiekaną bazylię (lub lekko rozmrożony szpinak), pokrojony
czosnek, oliwę, parmezan i pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, usmażoną na
oleju. Dodajemy śmietanę,
rozbełtane jajka, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do
200°C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów. Wykładamy nim
szklaną lub porcelitową,
okrągłą formę (26 mm). Na cieście układamy zmiksowaną pastę i wstawiamy do
piekarnika na 20 - 25 minut. Tartę podajemy posypaną uprażonymi na patelni
orzeszkami lub pestkami.
ciasto na tartę
250 g mąki (najlepiej krupczatki)
125 g masła
szczypta soli
1/3 szklanki wody
1 łyżka oleju
masło posiekać nożem, dodać mąkę, szczyptę soli i oleju. Lekko wyrobić
czubkami palców. Dolać wodę i szybko zagnieść ciasto, uformować kulę i
włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
Wysmarować tłuszczem formę o średnicy 24 - 26 cm, wyłożyć ciastem i nakłuć
je widelcem.
Piec w gorącym piekarniku ok. 20 minut
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-10-28 08:31:54
Temat: Re: zielona tartarena:
> 1 opakowanie parmezanu
a ile to, bo opakowanie to dla mnie takie koło, będzie chyba 10 kg.
a reszta wygląda smacznie.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-28 16:44:45
Temat: Re: zielona tarta> > 1 opakowanie parmezanu
> a ile to, bo opakowanie to dla mnie takie koło, będzie chyba 10 kg.
w warszawie sprzedaja parmezan (starty) w takich malych opakowaniach ok. 100
g
> a reszta wygląda smacznie.
o zebys wiedzial:) dzis robie drugi raz)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |