Senior.pl - aktywni w każdym wieku

Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia babka ziemniaczana i kiszka ziemniaczana- Maklowicz

Grupy

Szukaj w grupach

 

babka ziemniaczana i kiszka ziemniaczana- Maklowicz

Ilość wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2002-10-28 08:08:43

Temat: babka ziemniaczana i kiszka ziemniaczana- Maklowicz
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wczoraj u Maklowicza gotowala zwyciezczyni konkursu na babke ziemniaczana i
kiszke ziemniaczana na Podlasiu. Jej byla naj,naj,najsmaczniejsza. Podala
wszystkie swoje tajemnice w tej dziedzinie. Uczmy sie od najlepszych :))

Babka ziemniaczana ;
2 kg ziemniakow surowych
1-2 cebule
0,3 kg surowego podgardla wieprzowego
4 jajka
0,2 kaszy manny (szklanka)
0,6 kg ziemniakow ugotowanych puree
100 g oliwy , sol, pieprz

Podgardle pokroic w kostke i podsmazyc na zloto na patelni.
Zetrzec surowe ziemniaki i cebule na drobniutkich oczkach tarki, jak na
placki ziemniaczane Do tej masy dodac 4 cale jaja, kasze manna, sol, pieprz,
troche oliwy i skwarki z wytopione z tluszczem oraz puree. Wymieszac na
jednolita mase i wlac do formy ( wieksza prostokatna aby ciasta bylo na ok.
5 cm wysokosci ). Forma ma byc wysmarowana oliwa i posypana bulka tarta- dla
chrupkosci spodu. Po wlaniu do formy polac wierzch reszta oliwy ( dla
rumianego wierzchu) i wstawic do nagrzanego piekarnika na 200stopni . Piec
ok. 1godz do 1godz i 15 min. Gotowa jest wyzlocona. Kobieta serwowala
gotowa babke lekko polana sosem grzybowym.

Kiszka ziemniaczana:
farsz tak jak do babki
jelito grube wieprzowe ( tak na moje oko- to z 1 metr go bylo)

Ze dobrze oczyszczone- to wiadomo. Cale nadzienie dokladnie jak do babki
.Nalozyc mase lyzka do srodka. Zawiazac nitka oba konce.
Nie nakladac grubo, nabito, tylko duzo, duzo mniej, z luzem. Ona sie
powieksza i moze popekac. Po nalozeniu ponakluwac wielokrotnie widelcem.
Wylozyc na blache posmarowana olejem i posypana bulka tarta i piec ok. 1
godz. w piekarniku 200 st.

Jola L-L


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-28 08:47:37

Temat: Re: babka ziemniaczana i kiszka ziemniaczana- Maklowicz
Od: "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Wczoraj u Maklowicza gotowala zwyciezczyni konkursu na babke ziemniaczana
i
> kiszke ziemniaczana na Podlasiu. Jej byla naj,naj,najsmaczniejsza. Podala
> wszystkie swoje tajemnice w tej dziedzinie. Uczmy sie od najlepszych :))

Tez ogladalam :))) Wlasnie zamierzam w najblizszym czasie zrobic babke
ziemniaczana :)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-28 09:51:10

Temat: Re: babka ziemniaczana i kiszka ziemniaczana- Maklowicz
Od: "Mea" <i...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:apirjg$f5c$1@news2.tpi.pl...
> Wczoraj u Maklowicza gotowala zwyciezczyni konkursu na babke ziemniaczana
i
> kiszke ziemniaczana na Podlasiu. Jej byla naj,naj,najsmaczniejsza. Podala
> wszystkie swoje tajemnice w tej dziedzinie. Uczmy sie od najlepszych :))

Wlasnie leci teraz powtorka tego programu na TVP2

Wlaczcie telewizor :-))

Maja


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-28 10:40:46

Temat: Re: babka ziemniaczana i kiszka ziemniaczana- Maklowicz
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Jola L-L" <j...@i...pl> wrote:

>Wczoraj u Maklowicza gotowala zwyciezczyni konkursu na babke ziemniaczana i
>kiszke ziemniaczana na Podlasiu. Jej byla naj,naj,najsmaczniejsza. Podala
>wszystkie swoje tajemnice w tej dziedzinie. Uczmy sie od najlepszych :))

..a najwredniejsze jest to, ze to program sprzed 2
lat......jeden z wczesniejszych...wrrrrrrrrrr

Ale babka fajna...:)

AgataW.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-28 13:19:31

Temat: Re: babka ziemniaczana i kiszka ziemniaczana- Maklowicz
Od: "Piotr Szuta" <l...@p...com> szukaj wiadomości tego autora

Zaraz po programie ja zrobiłem, była bardzo smaczna.

Piotr

Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:apirjg$f5c$1@news2.tpi.pl...
> Wczoraj u Maklowicza gotowala zwyciezczyni konkursu na babke ziemniaczana
i
> kiszke ziemniaczana na Podlasiu. Jej byla naj,naj,najsmaczniejsza. Podala
> wszystkie swoje tajemnice w tej dziedzinie. Uczmy sie od najlepszych :))
>
> Babka ziemniaczana ;
> 2 kg ziemniakow surowych
> 1-2 cebule
> 0,3 kg surowego podgardla wieprzowego
> 4 jajka
> 0,2 kaszy manny (szklanka)
> 0,6 kg ziemniakow ugotowanych puree
> 100 g oliwy , sol, pieprz
>
> Podgardle pokroic w kostke i podsmazyc na zloto na patelni.
> Zetrzec surowe ziemniaki i cebule na drobniutkich oczkach tarki, jak na
> placki ziemniaczane Do tej masy dodac 4 cale jaja, kasze manna, sol,
pieprz,
> troche oliwy i skwarki z wytopione z tluszczem oraz puree. Wymieszac na
> jednolita mase i wlac do formy ( wieksza prostokatna aby ciasta bylo na
ok.
> 5 cm wysokosci ). Forma ma byc wysmarowana oliwa i posypana bulka tarta-
dla
> chrupkosci spodu. Po wlaniu do formy polac wierzch reszta oliwy ( dla
> rumianego wierzchu) i wstawic do nagrzanego piekarnika na 200stopni . Piec
> ok. 1godz do 1godz i 15 min. Gotowa jest wyzlocona. Kobieta serwowala
> gotowa babke lekko polana sosem grzybowym.
>
> Kiszka ziemniaczana:
> farsz tak jak do babki
> jelito grube wieprzowe ( tak na moje oko- to z 1 metr go bylo)
>
> Ze dobrze oczyszczone- to wiadomo. Cale nadzienie dokladnie jak do babki
> .Nalozyc mase lyzka do srodka. Zawiazac nitka oba konce.
> Nie nakladac grubo, nabito, tylko duzo, duzo mniej, z luzem. Ona sie
> powieksza i moze popekac. Po nalozeniu ponakluwac wielokrotnie widelcem.
> Wylozyc na blache posmarowana olejem i posypana bulka tarta i piec ok. 1
> godz. w piekarniku 200 st.
>
> Jola L-L
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-28 13:30:51

Temat: Re: babka ziemniaczana i kiszka ziemniaczana- Maklowicz
Od: "emc" <e...@t...net> szukaj wiadomości tego autora


"Jola L-L" <j...@i...pl> wrote

> Babka ziemniaczana ;
> 2 kg ziemniakow surowych
> 1-2 cebule
> 0,3 kg surowego podgardla wieprzowego
> [.....]

> Podgardle pokroic w kostke i podsmazyc na zloto na patelni.


A jakiej wielkosci ma byc ta kostka ?
Drobna jak np. slonina na skwarki, czy jak mieso na gulasz ?

Ewa (emc)



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-28 13:45:51

Temat: Re: babka ziemniaczana i kiszka ziemniaczana- Maklowicz
Od: "Piotr Szuta" <l...@p...com> szukaj wiadomości tego autora

Drobna.

Piotr

Użytkownik "emc" <e...@t...net> napisał w wiadomości
news:apje1b$a15$1@newsg3.svr.pol.co.uk...
>
> "Jola L-L" <j...@i...pl> wrote
>
> > Babka ziemniaczana ;
> > 2 kg ziemniakow surowych
> > 1-2 cebule
> > 0,3 kg surowego podgardla wieprzowego
> > [.....]
>
> > Podgardle pokroic w kostke i podsmazyc na zloto na patelni.
>
>
> A jakiej wielkosci ma byc ta kostka ?
> Drobna jak np. slonina na skwarki, czy jak mieso na gulasz ?
>
> Ewa (emc)
>
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-28 14:58:22

Temat: Re: babka ziemniaczana i kiszka ziemniaczana- Maklowicz
Od: "wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:apirjg$f5c$1@news2.tpi.pl...
> Wczoraj u Maklowicza gotowala zwyciezczyni konkursu na babke ziemniaczana
i
> kiszke ziemniaczana na Podlasiu. Jej byla naj,naj,najsmaczniejsza. Podala
> wszystkie swoje tajemnice w tej dziedzinie. Uczmy sie od najlepszych :))
>

ja dzis bede robic babke ziemniaczana, uwilbiam ja odkad sie nauczylam ja
robic. Najbardziej mi smakuje z pieczarkami w srodku, boczkiem na wierzchu i
podana z sosem pieczarkowym :)

wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-28 15:01:41

Temat: Re: babka ziemniaczana i kiszka ziemniaczana- Maklowicz
Od: "Monisiatko" <M...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

>> Wczoraj u Maklowicza gotowala zwyciezczyni konkursu na babke ziemniaczana
>i
>> kiszke ziemniaczana na Podlasiu. Jej byla naj,naj,najsmaczniejsza. Podala
>> wszystkie swoje tajemnice w tej dziedzinie. Uczmy sie od najlepszych :))
>>
>
>ja dzis bede robic babke ziemniaczana, uwilbiam ja odkad sie nauczylam ja
>robic. Najbardziej mi smakuje z pieczarkami w srodku, boczkiem na wierzchu i
>podana z sosem pieczarkowym :)
>
>wkn
>
ale kusisz....
ach.... a ziemniaki nijak nie sa zgodne z Montigniaciem. Napisz prosze jak to
smakuje, bo wczorajszy popis Maklowicza oczarowal mnie.
I mam jedno pytanie - czy jak bede mielic ziemnaiki w maszynce (zelmer), to
musze tak na super drobno (sokowirowka), czy moge takie wieksze wioreczki
jakby (na rosti tak mozna).

Monika
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-28 15:33:10

Temat: Re: babka ziemniaczana i kiszka ziemniaczana- Maklowicz
Od: "Larysa" <l...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Na Podlasiu, gdzie babka jest daniem regionalnym twierdzą stare gospodynie,
ze ziemiaczki muszą byś starkowane ręcznie i babka musi być pieczona w piecu
tradycyjnym, chlebowym i do tej pory wzyscy buduja tu domy gdzie w kuchni
jest piec kuchenny
Milego scierannia paznokci
Larysa, która idzie w gości gdy ma ochote zjeśc babkę...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Puk, puk, puk...
zielona tarta
kurczak w sosie czosnkowo-miodowym
zupa czosnkowa w 20 min.
francuska kolacja - sprawozdanie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Pochwalę się - zrobiłem żurek...
Pizza jak z pizzerni
Re: Jak długo się gotuje jaja pszepiurcze?
Do garów Stokrotna !!
Ślepa polędwica

zobacz wszyskie »

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X