From: "Piotr Szuta" <l...@p...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <apirjg$f5c$1@news2.tpi.pl>
Subject: Re: babka ziemniaczana i kiszka ziemniaczana- Maklowicz
Date: Mon, 28 Oct 2002 14:19:31 +0100
Lines: 50
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
NNTP-Posting-Host: 195.117.83.23
X-Original-NNTP-Posting-Host: 195.117.83.23
Message-ID: <3...@n...vogel.pl>
X-Trace: news.vogel.pl 1035811174 195.117.83.23 (28 Oct 2002 14:19:34 +0200)
X-Authenticated-User: lampik
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!fargo.cgs.poznan.pl!news.internetia.pl!mimuw.edu.pl!news.mimu
w.edu.pl!uw.edu.pl!lublin.pl!news.onet.pl!news.vogel.pl!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:132032
Ukryj nagłówki
Zaraz po programie ja zrobiłem, była bardzo smaczna.
Piotr
Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:apirjg$f5c$1@news2.tpi.pl...
> Wczoraj u Maklowicza gotowala zwyciezczyni konkursu na babke ziemniaczana
i
> kiszke ziemniaczana na Podlasiu. Jej byla naj,naj,najsmaczniejsza. Podala
> wszystkie swoje tajemnice w tej dziedzinie. Uczmy sie od najlepszych :))
>
> Babka ziemniaczana ;
> 2 kg ziemniakow surowych
> 1-2 cebule
> 0,3 kg surowego podgardla wieprzowego
> 4 jajka
> 0,2 kaszy manny (szklanka)
> 0,6 kg ziemniakow ugotowanych puree
> 100 g oliwy , sol, pieprz
>
> Podgardle pokroic w kostke i podsmazyc na zloto na patelni.
> Zetrzec surowe ziemniaki i cebule na drobniutkich oczkach tarki, jak na
> placki ziemniaczane Do tej masy dodac 4 cale jaja, kasze manna, sol,
pieprz,
> troche oliwy i skwarki z wytopione z tluszczem oraz puree. Wymieszac na
> jednolita mase i wlac do formy ( wieksza prostokatna aby ciasta bylo na
ok.
> 5 cm wysokosci ). Forma ma byc wysmarowana oliwa i posypana bulka tarta-
dla
> chrupkosci spodu. Po wlaniu do formy polac wierzch reszta oliwy ( dla
> rumianego wierzchu) i wstawic do nagrzanego piekarnika na 200stopni . Piec
> ok. 1godz do 1godz i 15 min. Gotowa jest wyzlocona. Kobieta serwowala
> gotowa babke lekko polana sosem grzybowym.
>
> Kiszka ziemniaczana:
> farsz tak jak do babki
> jelito grube wieprzowe ( tak na moje oko- to z 1 metr go bylo)
>
> Ze dobrze oczyszczone- to wiadomo. Cale nadzienie dokladnie jak do babki
> .Nalozyc mase lyzka do srodka. Zawiazac nitka oba konce.
> Nie nakladac grubo, nabito, tylko duzo, duzo mniej, z luzem. Ona sie
> powieksza i moze popekac. Po nalozeniu ponakluwac wielokrotnie widelcem.
> Wylozyc na blache posmarowana olejem i posypana bulka tarta i piec ok. 1
> godz. w piekarniku 200 st.
>
> Jola L-L
>
>
|