Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: babka ziemniaczana i kiszka ziemniaczana- Maklowicz
Date: Mon, 28 Oct 2002 09:08:43 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 38
Message-ID: <apirjg$f5c$1@news2.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news2.tpi.pl 1035792816 15532 213.25.246.186 (28 Oct 2002 08:13:36 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 28 Oct 2002 08:13:36 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:131915
Ukryj nagłówki
Wczoraj u Maklowicza gotowala zwyciezczyni konkursu na babke ziemniaczana i
kiszke ziemniaczana na Podlasiu. Jej byla naj,naj,najsmaczniejsza. Podala
wszystkie swoje tajemnice w tej dziedzinie. Uczmy sie od najlepszych :))
Babka ziemniaczana ;
2 kg ziemniakow surowych
1-2 cebule
0,3 kg surowego podgardla wieprzowego
4 jajka
0,2 kaszy manny (szklanka)
0,6 kg ziemniakow ugotowanych puree
100 g oliwy , sol, pieprz
Podgardle pokroic w kostke i podsmazyc na zloto na patelni.
Zetrzec surowe ziemniaki i cebule na drobniutkich oczkach tarki, jak na
placki ziemniaczane Do tej masy dodac 4 cale jaja, kasze manna, sol, pieprz,
troche oliwy i skwarki z wytopione z tluszczem oraz puree. Wymieszac na
jednolita mase i wlac do formy ( wieksza prostokatna aby ciasta bylo na ok.
5 cm wysokosci ). Forma ma byc wysmarowana oliwa i posypana bulka tarta- dla
chrupkosci spodu. Po wlaniu do formy polac wierzch reszta oliwy ( dla
rumianego wierzchu) i wstawic do nagrzanego piekarnika na 200stopni . Piec
ok. 1godz do 1godz i 15 min. Gotowa jest wyzlocona. Kobieta serwowala
gotowa babke lekko polana sosem grzybowym.
Kiszka ziemniaczana:
farsz tak jak do babki
jelito grube wieprzowe ( tak na moje oko- to z 1 metr go bylo)
Ze dobrze oczyszczone- to wiadomo. Cale nadzienie dokladnie jak do babki
.Nalozyc mase lyzka do srodka. Zawiazac nitka oba konce.
Nie nakladac grubo, nabito, tylko duzo, duzo mniej, z luzem. Ona sie
powieksza i moze popekac. Po nalozeniu ponakluwac wielokrotnie widelcem.
Wylozyc na blache posmarowana olejem i posypana bulka tarta i piec ok. 1
godz. w piekarniku 200 st.
Jola L-L
|