Data: 2002-10-28 08:08:43
Temat: babka ziemniaczana i kiszka ziemniaczana- Maklowicz
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wczoraj u Maklowicza gotowala zwyciezczyni konkursu na babke ziemniaczana i
kiszke ziemniaczana na Podlasiu. Jej byla naj,naj,najsmaczniejsza. Podala
wszystkie swoje tajemnice w tej dziedzinie. Uczmy sie od najlepszych :))
Babka ziemniaczana ;
2 kg ziemniakow surowych
1-2 cebule
0,3 kg surowego podgardla wieprzowego
4 jajka
0,2 kaszy manny (szklanka)
0,6 kg ziemniakow ugotowanych puree
100 g oliwy , sol, pieprz
Podgardle pokroic w kostke i podsmazyc na zloto na patelni.
Zetrzec surowe ziemniaki i cebule na drobniutkich oczkach tarki, jak na
placki ziemniaczane Do tej masy dodac 4 cale jaja, kasze manna, sol, pieprz,
troche oliwy i skwarki z wytopione z tluszczem oraz puree. Wymieszac na
jednolita mase i wlac do formy ( wieksza prostokatna aby ciasta bylo na ok.
5 cm wysokosci ). Forma ma byc wysmarowana oliwa i posypana bulka tarta- dla
chrupkosci spodu. Po wlaniu do formy polac wierzch reszta oliwy ( dla
rumianego wierzchu) i wstawic do nagrzanego piekarnika na 200stopni . Piec
ok. 1godz do 1godz i 15 min. Gotowa jest wyzlocona. Kobieta serwowala
gotowa babke lekko polana sosem grzybowym.
Kiszka ziemniaczana:
farsz tak jak do babki
jelito grube wieprzowe ( tak na moje oko- to z 1 metr go bylo)
Ze dobrze oczyszczone- to wiadomo. Cale nadzienie dokladnie jak do babki
.Nalozyc mase lyzka do srodka. Zawiazac nitka oba konce.
Nie nakladac grubo, nabito, tylko duzo, duzo mniej, z luzem. Ona sie
powieksza i moze popekac. Po nalozeniu ponakluwac wielokrotnie widelcem.
Wylozyc na blache posmarowana olejem i posypana bulka tarta i piec ok. 1
godz. w piekarniku 200 st.
Jola L-L
|