« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-07 06:46:43
Temat: szarlotkaSzarlotka ze strony Asi Duszczynskiej jest kolejnym ciastem ktore napewno
doczeka sie powtorki. Sprobowalam - wyszla pyszna, smak ma i-d-e-a-l-n-y.
Troche jest roboty z obieraniem i krojeniem - nie w malakserze :-( - tej
fury jablek, ale warto. Z reszta, w moim przypadku kroila moja mama, bo to
dla niej robilam to ciasto.
Jedno pytanie do Asi - ciasto wyszlo dosc plaskie - ma moze ze 2 - 2.5 cm
wysokosci. Tak ma byc?
Pozdrawiam
Asia, szykujaca sie do wyprobowania kolejnych przepisow :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-07 07:56:11
Temat: Re: szarlotkaWitam jestem tu nowy looknalem na ta grupe po raz pierwszy ale juz mi sie
podoba :)
Jesli mowa o szarlotce to polecam wyprobowac tosc nietypowy przepis:
ciasto:
1 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 szkl. kaszy manny
Wymieszac i przekladać startymi jablkami przyrzadzanymi jak do zwyklej
szarlotki (wskazane soczyste) . Jak ktos sie odwazy to czekam na opinie (ja
wyprobowalem i mi smakowalo)
[[ kocham Cie kochac i jesc tez lubie ]]
syku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-07 08:10:23
Temat: Re: szarlotka
Użytkownik syku <s...@k...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9n9u95$sm5$...@h...uw.edu.pl...
> Jesli mowa o szarlotce to polecam wyprobowac tosc nietypowy przepis:
>
> ciasto:
> 1 szkl. mąki
> 1 szkl. cukru
> 1 szkl. kaszy manny
>
> Wymieszac i przekladać startymi jablkami przyrzadzanymi jak do zwyklej
> szarlotki (wskazane soczyste) . Jak ktos sie odwazy to czekam na opinie
(ja
> wyprobowalem i mi smakowalo)
>
A jak wygląda po upieczeniu? Czy trzeba jeść łyżką, bo jest sypkie? Kiedyś
próbowałam takiego przepisu i było nawet smaczne, słodkawe, ale starte
jabłka były za twarde, a ciasta nie dało się ukroić, sypało się, można było
co najwyżej dziubać łychą z blachy...
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-07 08:22:03
Temat: Re: szarlotka
Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9n9vaq$hms$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik syku <s...@k...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:9n9u95$sm5$...@h...uw.edu.pl...
> > Jesli mowa o szarlotce to polecam wyprobowac tosc nietypowy przepis:
> >
> > ciasto:
> > 1 szkl. mąki
> > 1 szkl. cukru
> > 1 szkl. kaszy manny
> >
> > Wymieszac i przekladać startymi jablkami przyrzadzanymi jak do zwyklej
> > szarlotki (wskazane soczyste) . Jak ktos sie odwazy to czekam na opinie
> (ja
> > wyprobowalem i mi smakowalo)
> >
> A jak wygląda po upieczeniu? Czy trzeba jeść łyżką, bo jest sypkie? Kiedyś
> próbowałam takiego przepisu i było nawet smaczne, słodkawe, ale starte
> jabłka były za twarde, a ciasta nie dało się ukroić, sypało się, można
było
> co najwyżej dziubać łychą z blachy...
Robiłam kiedyś cos takiego, ale tam jeszcze było masło, pokrojone na wiórki
i tym posypane ciasto.
Kroic jak zwykle ciasto sie nie dalo, ale twarde nie bylo.
Ja obstaje za tym maslem, bo sama maka z kaszka i cukrem+jablka to cos
malo...
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-07 08:31:02
Temat: Re: szarlotka> A jak wygląda po upieczeniu? Czy trzeba jeść łyżką, bo jest sypkie? Kiedyś
> próbowałam takiego przepisu i było nawet smaczne, słodkawe, ale starte
> jabłka były za twarde, a ciasta nie dało się ukroić, sypało się, można
było
> co najwyżej dziubać łychą z blachy...
>
robisz 2 lub 3 warstwy w zaleznosci od wielkosci brytwanny i jest git ani
sypkie ani twarde bo przy zrobieniu tylko sypkiego podkladu to fucktycznie
moze miejscami zostac sypkie
[[]kocham Cie kochac i jesc tez lubie]]
syku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-07 08:45:24
Temat: Re: szarlotka
"Wkn" <w...@w...pl>:
> > ciasto:
> > 1 szkl. mąki
> > 1 szkl. cukru
> > 1 szkl. kaszy manny
> >
> > Wymieszac i przekladać startymi jablkami przyrzadzanymi jak do zwyklej
> > szarlotki (wskazane soczyste) . Jak ktos sie odwazy to czekam na opinie
> > (ja wyprobowalem i mi smakowalo)
> >
> A jak wygląda po upieczeniu? Czy trzeba jeść łyżką, bo jest sypkie? Kiedyś
> próbowałam takiego przepisu i było nawet smaczne, słodkawe, ale starte
> jabłka były za twarde, a ciasta nie dało się ukroić, sypało się, można było
> co najwyżej dziubać łychą z blachy...
Mi wychodzi calkiem jednolite, nie sypkie, mozna kroic na kawalki i jesc
normalnie, widelczykiem. Tylko trzeba pilnowac, zeby te naprzemienne
warstwy jablek i maki z kaszka i cukrem byly cienkie. A po wierzchu
posypuje tartymi wiorkami z mocno zimnego masla. I cynamon i wanilie
dodaje do maki, cukru i kaszki.
Pozdrawiam,
Evva
--
:: mailto:e...@p...pl :: http://3575230212/~evva/ ::
:: Żeby być sobą, trzeba wiedzieć, kto to. ::
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-07 08:46:01
Temat: Re: szarlotka> czyzbys do szarlotki dawala jablka bez cynamonu i innych tego typu
> pierdólek???
daje, daje, rodzynki tez daje, ale co to ma do tluszczu, brakuje mi go w tym
przepisie, ale moze tak ma byc, nie bede sie klocic, wydaje mi sie, ze sam
sok z jablek to malo by zwiazac skladniki w jaks calosc i tyle.
Basia
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-07 08:53:38
Temat: Re: szarlotka> > A jak wygląda po upieczeniu? Czy trzeba jeść łyżką, bo jest sypkie?
Kiedyś
> > próbowałam takiego przepisu i było nawet smaczne, słodkawe, ale starte
> > jabłka były za twarde, a ciasta nie dało się ukroić, sypało się, można
> było
> > co najwyżej dziubać łychą z blachy...
>
> Robiłam kiedyś cos takiego, ale tam jeszcze było masło, pokrojone na
wiórki
> i tym posypane ciasto.
> Kroic jak zwykle ciasto sie nie dalo, ale twarde nie bylo.
>
> Ja obstaje za tym maslem, bo sama maka z kaszka i cukrem+jablka to cos
> malo...
>
czyzbys do szarlotki dawala jablka bez cynamonu i innych tego typu
pierdólek???
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-07 09:06:14
Temat: Re: szarlotka
Użytkownik "syku" <s...@k...com.pl> napisał w wiadomości
news:9na2vq$2gh$1@h1.uw.edu.pl...
> Mozesz mi wierzyc ze w zupelnosci wystarcza. Osobiscie tez nie przepadam
za
> daniami bezmiesnymi i beztluszczowymi ale w koncu to szarlotka a nie
> schabowy :)
>
> P.S. Zawsze mozna wybrac robaczywe jabluszka :)))
widzisz, dobry pomysl, takich miesnych jablek mam na dzialce mnostwo;-))))
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-07 09:16:36
Temat: Re: szarlotka> > czyzbys do szarlotki dawala jablka bez cynamonu i innych tego typu
> > pierdólek???
>
> daje, daje, rodzynki tez daje, ale co to ma do tluszczu, brakuje mi go w
tym
> przepisie, ale moze tak ma byc, nie bede sie klocic, wydaje mi sie, ze sam
> sok z jablek to malo by zwiazac skladniki w jaks calosc i tyle.
>
Mozesz mi wierzyc ze w zupelnosci wystarcza. Osobiscie tez nie przepadam za
daniami bezmiesnymi i beztluszczowymi ale w koncu to szarlotka a nie
schabowy :)
P.S. Zawsze mozna wybrac robaczywe jabluszka :)))
[[kocham Cie kochac i jesc tez lubie]]
syku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |