« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-01-18 18:58:16
Temat: Re: szpinakMnie tez naszło ostatnio na szpinak i właśnie jutro bede robić Ravioli z
nadzieniem szpinakowo-twarogowym. Przepis pochodzi z Kolekcji Dobrej Kuchni
27 dag maki
3 jajka
6 łyżek oleju
50 dag mrożonego szpinaku
1 mała cebula
1 łyżka margaryny
15 dag twarogu
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
1 białko
2-3 pomidory
Z mąki , jajek, 2 łyżek oleju i szczypty soli przygotowac ciasto. Odstawić na 30
min. Szpinak rozmrozić. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na margarynie. Dodać
szpinak i dusić ok. 2 min.Następnie dodać pokruszony twarożek, doprawić solą,
pieprzem i gałką. Ciasto cienko rozwałkować i przekroić. Na jednym płacie ciasta
układac co 4 cm porcje farszu. Ciasto między nadzieniem posmarować rozmąconym
białkiem. Przykryć drugim płatem ciasta i lekko docisnąć. Szklanką lub foremką
powycinać pierożki i gotować we wrzącej wodzie ok. 5 min. Pomidory sparzyć,
obrać ze skórki, pokroić w kostkę, poddusić na reszcie oleju i doprawić do
smaku. Pierożki podawać z pomidorami, udekorowane listkami bazylii.
Eavioli można polać stopionym masłem i posypac parmezanem
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-01-20 09:04:38
Temat: Re: szpinak> Mnie tez naszło ostatnio na szpinak i właśnie jutro bede robić Ravioli z
> nadzieniem szpinakowo-twarogowym. Przepis pochodzi z Kolekcji Dobrej Kuchni
>
> 27 dag maki
> 3 jajka
> 6 łyżek oleju
> 50 dag mrożonego szpinaku
> 1 mała cebula
> 1 łyżka margaryny
> 15 dag twarogu
> sól, pieprz
> szczypta gałki muszkatołowej
> 1 białko
> 2-3 pomidory
>
> Z mąki , jajek, 2 łyżek oleju i szczypty soli przygotowac ciasto. Odstawić na 30
> min. Szpinak rozmrozić. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na margarynie. Dodać
> szpinak i dusić ok. 2 min.Następnie dodać pokruszony twarożek, doprawić solą,
> pieprzem i gałką. Ciasto cienko rozwałkować i przekroić. Na jednym płacie ciasta
> układac co 4 cm porcje farszu. Ciasto między nadzieniem posmarować rozmąconym
> białkiem. Przykryć drugim płatem ciasta i lekko docisnąć. Szklanką lub foremką
> powycinać pierożki i gotować we wrzącej wodzie ok. 5 min. Pomidory sparzyć,
> obrać ze skórki, pokroić w kostkę, poddusić na reszcie oleju i doprawić do
> smaku. Pierożki podawać z pomidorami, udekorowane listkami bazylii.
> Ravioli można polać stopionym masłem i posypac parmezanem
Ojej. Dobre to było.Moja rodzina nienawidzi szpinaku a to, to zjedli ze smakiem.
Mąż to nawet nie zauważył że szpinak zjadł
pozdrawiam
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |