| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-05-20 18:39:02
Temat: tarta?? jak to zrobić??Takie pytanko mam: czy ktoś robił tarte z owocami? Mam zamiar coś takiego
zrobić lecz ciekawy jestem czy to jest trudne do zrobienia. Ja jestem raczej
kucharzem z zamiłowania niż z obowiązku tymbardziej lubię czasem zaszaleć, a
jadłem ostatnio taką tartę (z budyniem i owocami w restauracji) i strasznie
mi zasmakowała. Jak by ktoś mógł jeszcze podać sprawdzony przepis byłbym
wdzięczny.
pozdrawiam
Wojteg
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-05-20 22:26:20
Temat: Re: tarta?? jak to zrobić??
Wojtek G wrote:
>
> Takie pytanko mam: czy ktoś robił tarte z owocami? Mam zamiar coś takiego
> zrobić lecz ciekawy jestem czy to jest trudne do zrobienia. Ja jestem raczej
> kucharzem z zamiłowania niż z obowiązku tymbardziej lubię czasem zaszaleć, a
> jadłem ostatnio taką tartę (z budyniem i owocami w restauracji) i strasznie
> mi zasmakowała. Jak by ktoś mógł jeszcze podać sprawdzony przepis byłbym
> wdzięczny.
>
> pozdrawiam
>
> Wojteg
Z mojego archiwum:
Tarta owocowa "wiejska" (rustique)
Ciasto na 2 tarty okolo 20 cm srednicy (jedna nigdy nie wystarcza)
1/2 litra maki
165 gr masla
1 jajko
1 lyzka octu
woda
owoce: brzoskwinie plus jezyny, jablka plus truskawki, rabarbar z
malinami, etc.
2 lyzki cukru
2 lyzki maki
1 lyzka cukru na wierzch
Blacha wylozona folia aluminiowa
Rozgrzac piec do 200*C.
Owoce pokroic na cwiartki i zmieszac z cukrem i maka. Mozna dodac sok
cytrynowy, albo cynamon, jak kto lubi, albo cukier waniliowy.
Maslo posiekac w mace nozem lub w maszynie az bedzie jak ziarna fasoli.
Roztrzepac jajko widelcem, dodac ocet i tyle wody, zeby bylo 100 ml
plynu. Tym skropic-polac make z maslem, i zarobic palcami, szybko, tylko
tyle, zeby nie bylo widac suchej maki. Ma to byc bardzo kluchowate
ciasto. Schlodzic 20 minut, rozdzielic na 2 polowy i rozwalkowac miedzy
dwoma platami pergaminu, inaczej bedzie sie straszliwie kleic do stolu i
bedzie trzeba podsypywac maka, co da ciasto duzo mniej delikatne. Na
grubosc mniej wiecej 1/3 cm i mniej wiecej okragle, z nierownymi
brzegami. Te rozwalkowane platy w pergaminach schlodzic, az zupelnie
sztywne, najlepiej w zamrazalniku. Zdjac pergamin z platow, kiedy
jeszcze sztywne, wtedy odchodzi latwo i sie nie drze. Kazdy plat ulozyc
na blasze, na srodku plata umiescic owoce i zagiac brzegi plata na
owoce, tworzac plaska, okragla paczuszke z duzym otworem w srodku. To
ciasto zagiete nad owoce ciekawie wyglada przez swoje nierowne brzegi.
Calosc posypac cukrem. Piec godzine, az soki beda wygladac
przezroczyste, jak w ugotowanym kisielu. Soki wyciekaja bokami, wiec
przy zaginaniu ciasta nad owoce trzeba o tym myslec i zakladac faldy
tak, zeby tworzyc jak najbardziej szczelne boki. Soki i tak wyciekna,
ale mniej. Stad uzycie folii aluminiowej ulatwia zycie przy czyszczeniu
blachy.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-21 07:33:10
Temat: Re: tarta?? jak to zrobić??
"Wojtek G" <g...@g...pl> wrote in message
news:badsn9$qv6$1@inews.gazeta.pl...
> Takie pytanko mam: czy ktoś robił tarte z owocami
>...
>Jak by ktoś mógł jeszcze podać sprawdzony przepis byłbym
> wdzięczny.
> Wojteg
>
http://www.mniammniam.pl/p.php?p=495
Bardzo polecam, jak dla mnie przepyszna, robilam wiele razy.
_asia_
ps. Wklejam calosc:
Tarta "sloneczko" - ananasy i brzoskwinie
Swiezosc zdecydowanie owocowa i taka okropnie zólta. Smak na równi z
wygladem bardzo finezyjny.
liczba opinii: 5
kategoria: Ciasta
czas: 90 minut
trudnosc: latwe
liczba porcji: 4-6
koszt: niedrogie danie
kalorie: troszeczke
Skladniki:
ciasto:
3 szklanki przedniej maki
kostka margaryny
dwa zóltka
1/3 szklanki smietany
pól szklanki cukru
szczypta soli
nadzienie:
puszka brzoskwin w zalewie
5 - 6 krazków ananasa - swiezego lub z puszki
galaretka brzoskwiniowa
budyn waniliowy + mleko do jego przygotowania
Sposób przygotowania:
Make i margaryne siekam nozem, az margaryna bedzie w malych kawaleczkach.
Dodaje do tego zóltka, cukier, sole i bardzo, ale to bardzo szybko zagniatam
w kule - nie wyrabiam wcale ciasta, doprowadzam tylko do stanu, ze calosc
jest mniej wiecej sklejona w jedna bryle. Ciasto owiniete w folie laduje w
zamrazalniku.
Po jakiejs pól godzinie wyciagam ciasto z zamrazalnika i dokladnie wylepiam
nim forme do pieczenia - brzegi formy tez wylepiam ciastem na wysokosc okolo
2-3 cm. Ciasto wielokrotnie nakluwam widelcem - warstwa ciasta powinna miec
nie wiecej niz centymetr grubosci. Ciasto wkladam do pieca rozgrzanego do
180 stopni. Tarte pieke okolo 30-45 minut - kiedy jest slicznie rumiana,
znak, ze jest gotowa.
W czasie pieczenia przygotowuje budyn zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Galaretke rozpuszczam w polowie wody przewidzianej na opakowaniu.
Ananasy i brzoskwinie dokladnie odsaczam z zalewy. Brzoskwinie kroje na
cienkie plastry.
Wystudzone ciasto smaruje budyniem. Na srodku tarty ukladam kilka krazków
ananasa - tak by zachodzily na siebie, wokól nich ukladam plastry
brzoskwin - tak by przypominaly promienie sloneczne.
Owoce zalewam schlodzona i tezejaca galaretka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-21 20:39:44
Temat: Re: tarta?? jak to zrobić??SUPER!!! To jest to, w sobotę zamieniam się w "tarciarza", dam znać jak
wyszło, za pierwszym razem może być ciężko, ale będę twardy i dam radę!
wielkie dzięki
pozdrawiam
W
Użytkownik "_asia_" <a...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bafa3d$knm$1@news.onet.pl...
>
> "Wojtek G" <g...@g...pl> wrote in message
> news:badsn9$qv6$1@inews.gazeta.pl...
> > Takie pytanko mam: czy ktoś robił tarte z owocami
> >...
> >Jak by ktoś mógł jeszcze podać sprawdzony przepis byłbym
> > wdzięczny.
> > Wojteg
> >
>
> http://www.mniammniam.pl/p.php?p=495
>
> Bardzo polecam, jak dla mnie przepyszna, robilam wiele razy.
> _asia_
> ps. Wklejam calosc:
>
> Tarta "sloneczko" - ananasy i brzoskwinie
>
>
>
> Swiezosc zdecydowanie owocowa i taka okropnie zólta. Smak na równi z
> wygladem bardzo finezyjny.
>
>
> liczba opinii: 5
> kategoria: Ciasta
>
> czas: 90 minut
> trudnosc: latwe
> liczba porcji: 4-6
> koszt: niedrogie danie
> kalorie: troszeczke
>
>
>
> Skladniki:
>
> ciasto:
> 3 szklanki przedniej maki
> kostka margaryny
> dwa zóltka
> 1/3 szklanki smietany
> pól szklanki cukru
> szczypta soli
>
> nadzienie:
> puszka brzoskwin w zalewie
> 5 - 6 krazków ananasa - swiezego lub z puszki
> galaretka brzoskwiniowa
> budyn waniliowy + mleko do jego przygotowania
>
> Sposób przygotowania:
>
> Make i margaryne siekam nozem, az margaryna bedzie w malych kawaleczkach.
> Dodaje do tego zóltka, cukier, sole i bardzo, ale to bardzo szybko
zagniatam
> w kule - nie wyrabiam wcale ciasta, doprowadzam tylko do stanu, ze calosc
> jest mniej wiecej sklejona w jedna bryle. Ciasto owiniete w folie laduje w
> zamrazalniku.
>
> Po jakiejs pól godzinie wyciagam ciasto z zamrazalnika i dokladnie
wylepiam
> nim forme do pieczenia - brzegi formy tez wylepiam ciastem na wysokosc
okolo
> 2-3 cm. Ciasto wielokrotnie nakluwam widelcem - warstwa ciasta powinna
miec
> nie wiecej niz centymetr grubosci. Ciasto wkladam do pieca rozgrzanego do
> 180 stopni. Tarte pieke okolo 30-45 minut - kiedy jest slicznie rumiana,
> znak, ze jest gotowa.
>
> W czasie pieczenia przygotowuje budyn zgodnie z przepisem na opakowaniu.
>
> Galaretke rozpuszczam w polowie wody przewidzianej na opakowaniu.
>
> Ananasy i brzoskwinie dokladnie odsaczam z zalewy. Brzoskwinie kroje na
> cienkie plastry.
>
> Wystudzone ciasto smaruje budyniem. Na srodku tarty ukladam kilka krazków
> ananasa - tak by zachodzily na siebie, wokól nich ukladam plastry
> brzoskwin - tak by przypominaly promienie sloneczne.
>
> Owoce zalewam schlodzona i tezejaca galaretka.
>
>
>
>
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-22 18:40:42
Temat: Re: tarta?? jak to zrobić??> SUPER!!! To jest to, w sobotę zamieniam się w "tarciarza", dam znać jak
> wyszło, za pierwszym razem może być ciężko, ale będę twardy i dam radę!
>
> wielkie dzięki
> pozdrawiam
>
> W
>
hej! jeszcze ci dorzuce dwa moje przepisy
w tarcie najtrudniej jest zrobic ciasto - moja rada : ciasto kruche przed
wlozeniem do lodowki uformuj w juz okragly placek, owin w papier aluminiowy i
daj do schlodzenia. Tak uformowane ciasto latwiej sie rozwalkowuje:) Pozatym
jak juz wylozysz forme tym ciastem to podziurkuj je widelcem i wloz raz jeszcze
do lodowki albo nawet do zamrazalnika na pare minut przed pierwszym pieczeniem
(w przypadku jesli ciasto na tarte na byc najpierw upieczone na "bialo" a potem
dopieczone z "wierzechem") - im ciasto zimniejsze przed wlozeniem do piekarnika
tym mniej sie "rozleje" i mniej brzegi "zjada":)))
zreszta chyba to tez tlumacze we wklejonym tu drugim przepisie (wiem, wiem
jeszcze nie pora na sliwki, ale ta tarta jest wedlug mnie przepyszna, wiec jak
potrenujesz ta pierwsza to ta druga bedzie na jesien jak znalazl:))
Co do dwoch szkol przygotowania ciasta : z masla zimnego lub z masla w temp.
pokojowej, musze przyznac ze mnie to drugie wychodzi latwiej:)))
Tarta cytrynowo-migdalowa
Wpisuje moj ulubiony przepis na tarte w nadziei, ze jeszcze kogos uszczesliwi.
Na ciasto bierzemy 20dkg maki, 3 lyzki cukru, 10 dkg masla, szczypte soli,
wode. Wyrabiamy ciasto kruche (make, cukier, sol siekajmy z zimnym maselkiem
dodajac w razie potrzeby troche wody), nie meczyc go za dlugo, bo jak wiadomo,
maslo sie rozgrzeje i wyjdzie nieciekawa bryja przyklejajaca sie do rak. Ciasto
chlodzimy w lodowce przez godzine albo wiecej. Rozwalkowujemy je na okragly
placek, wykladamy nim blache do tarty wysmarowana maslem, robimy dziurki
widelcem. Osobiscie wstawiam jeszcze raz tak przygotowane ciasto do lodowki do
ponownego schlodzenia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Podpiekamy ciasto na bialo (10-15 min)
Teraz "wierzch". Potrzeba nam 10 dkg migdalow sproszkowanych (mozna samemu
zmielic, wtedy sa jeszcze lepsze), 20 dkg cukru, dwie piekne niepryskane
cytryny, 4 jaja, jakies 7-8 dkg masla, cukier puder. Cytrynom obcieramy skorke
na tartce, nastepnie wyciskamy z nich sok. Rozpuszczamy maslo. W misce mieszamy
w kolejnosci migdaly, cukier, starta skorke i sok cytrynowy, rozpuszczone i
lekko przechlodzone maslo oraz jaja. Po wymieszaniu wylewamy mase na ciasto
wyrownujac powierzchnie. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po upieczeniu
tarte pozostawiamy do przechlodzenia. Przed zjedzeniem posypujemy szczodrze
cukrem pudrem.
Smak ma wspanialy, mocno cytrynowy, nie za slodki, po prostu super.
Tatra piaskowa migdalowo-sliwkowa
Potrzebujemy jedna laske wanilii, zoltko z duzego jaja, 20 g zmielonych
migdalow (najlepiej zmielic samemu w maszynce do kawy-tylko nie za dlugo, bo
sie robi z midgalow marcepan...), 60 gramow cukru pudru, 100 g maki pszennej,
szczypta soli, 75 gramow masla w temperaturze pokojowej.
Laske wanilii przekroic wzdluz, wyskrobac ziarna ze srodka i wrzucic do miski,
dodac zoltko i wymieszac. Odstawic na bok. Sproszkowane migdaly i cukier puder
wymieszac dokladnie mikserem (ja uzywam swiderkow), nastepnie dorzucic make i
sol, zmiksowac na nowo. Dodac miekkie maslo i zamiksowac 10 sekund: (ciasto ma
wygladac z grubsza jak tarta bulka:)) Dodac nastepnie zoltko z wanilia i
miksowac kilka razy po 2-3 sekundy az sie skladniki polacza. Ciasta nie nalezy
zbyt dlugo wyrabiac: nie ma tworzyc kuli. Teraz nozem zebrac ciasto i przelozyc
na papier aluminiowy, uformowac z niego okragly placek, zawinac w folie alu. I
wlozyc do lodowki na con. Godzine, ale lepiej wiecej, maksimum 24 godziny. Im
lepiej schlodzone ciasto tym latwiej sie walkuje. Po schlodzeniu rozwalkowac
ciasto na podsypanym maka stole tak aby uformowalo krazek o srednicy wiekszej o
2 cm od srednicy blaszki na tarte. Wylozyc ciastem blaszke posmarowana maslem,
brzegi ciasta maja wystawac troche poza blaszke. Podziurkowac ciasto widelcem i
ponownie wlozyc do lodowki na godzine. Rozgrzac piekarnik do 190 stopni,
wstawic tarte do piekarnika na piec minut, az sie ciasto podpiecze, wyciagnac
je, obciac nozem wystajace brzegi, przestudzic nieco tarte. W tym czasie
przygotowac nadzienie, na ktore potrzebujemy 90 gramow zmielonych migdalow, 90
gramow miekkiego masla, 100 gramow cukru, 2 jaja w temperaturze pokojowej oraz
okolo kilograma sliwek lub innych duzych owocow pestkowych: wazne zeby byly
jedrne ale slodkie. Mikserem wymieszac migdaly, maslo i cukier, nastepnie dodac
jaja i ponownie zmiksowac. Te mieszanke wylozyc na dno tarty a na nia klasc
owoce wypestkowane, w polowkach, skorka w dolJ. Nastepnie wstawic na dalsze
pieczenie do piekarnika i piec przez ok. 30 min w temp. 175 stopni. Krem
migdalowy powinien nabrac zlotych kolorow i napeczniec wokol sliwek.
Przestudzona tarte nalezy posypac cukrem pudrem.
no to bierz sie do pracy!:)
i napisz koniecznie czy wyszlo
pozdrawiam
Kalina
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-22 20:18:56
Temat: Re: tarta?? jak to zrobić??A czy do tarty trzeba używać tej specjalnej szklanej czy tej porcelanowej
(no żaroodpornej)formy czy można użyć takiej zwykłej metalowej?????????
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-22 20:50:55
Temat: Re: tarta?? jak to zrobić??On Thu, 22 May 2003 22:18:56 +0200, "Wojtek G" <g...@g...pl>
wrote:
>A czy do tarty trzeba używać tej specjalnej szklanej czy tej porcelanowej
>(no żaroodpornej)formy czy można użyć takiej zwykłej metalowej?????????
Ja uzywam zwyklej metalowej, Ta ceramiczna to bardziej jesli bys
podwal ja w niej na stol
--
Catalina
icq # 54287160
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |