| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-05-20 15:18:33
Temat: ChinszczyznaWitam.
Mam do sznownych grupowiczow(ek) pytanie.
Czy znacie moze jakies niezbyt trudne do zrobienia samemu (przez faceta
:) ) jedzonko Chiskie ??
Prosze o w miare dokladny sposob przyrzadzenia i przyprawienia...
Z gory dzieki
pozdrawiam
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-05-20 15:40:39
Temat: Re: Chinszczyzna
Użytkownik "Jorgi" <s...@p...fm_skasujto> napisał w wiadomości
news:Xns9381B0146D915JorgiXNews@127.0.0.1...
> Witam.
>
> Mam do sznownych grupowiczow(ek) pytanie.
>
> Czy znacie moze jakies niezbyt trudne do zrobienia samemu (przez faceta
> :) ) jedzonko Chiskie ??
>
Szybka i latwa chinszczyzna
1-2 piers kurza lub kawalek schabu
2 torebki mrozonki "Mieszanka chinska"
2 Fix do Potraw Chinskich Knorra
Mieso pokroic w kostke, obsmazyc na oleju i do gara razem z mrozonkami,
przysolic troszke+troszke wody, zeby sie nie przypalilo.
Jak warzywa beda prawie miekkie wlac wymieszanego w malej ilosci zimnej wody
fixa i podusic razem pare minut (tyle co na torebce fixa napisane).
Mozna dorzucic (przed fixem) pomidory swieze lub z puszki cale, bez tej
wody, bo bedzie za rzadkie.
Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-20 15:54:52
Temat: Re: ChinszczyznaKurczak po chińsku z makaronem sojowym
2 całe piersi z kurczaka
20 dag makaronu sojowego (dostaniesz w każdym supermarkecie)
1 małe chilli (ale może być suszone, choć świeże nie jest takie drogie)
3 ząbki czosnku
10 dag orzeszków ziemnych solonych
sok z 1 cytryny
sół, pieprz biały, szczypta kolendry
może być jeszcze świeża mięta
Makaron sojowy zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Odcedzić, nożyczkami
podzielić na mniejsze części. Postępuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na
opakowaniu.
Piersi umyć, osuszyć lekko ręcznikiem papierowym, i pokroić w paski o
grubości 1/2cm takie w miarę równe bo się będą równo smażyły. Czosnek obrać
i drobno posiekać.
Rozgrzać olej na patelni (głębokiej może być wok jak masz). Chilli lekko
zmiażdżyć, nie kroić, wrzucić do oleju, dodać orzeszki. Wrzucić kawałki
piersi, smażyć około 1 minuty, dodać czosnek i makaron. Doprawić sokiem z
cytryny, solą, kolendrą i pieprzem. Smażyć na dużym ogniu jeszcze jakieś 5
minut. Możesz jeszcze dodać drobno pokrojone listki świeżej mięty.
Obiad wypasik
Każda babka na to poleci, sprawdzone.
SMACZNEGO
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-20 16:09:44
Temat: Re: Chinszczyznaw <news:badj3a$22d$1@inews.gazeta.pl>
Wojtek G napisał(a):
> Makaron sojowy zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Odcedzić,
> nożyczkami podzielić na mniejsze części. Postępuj zgodnie z
> instrukcją umieszczoną na opakowaniu.
> Piersi umyć, osuszyć lekko ręcznikiem papierowym, i pokroić w
> paski o grubości 1/2cm takie w miarę równe bo się będą równo
> smażyły. Czosnek obrać i drobno posiekać.
> Rozgrzać olej na patelni (głębokiej może być wok jak masz). Chilli
> lekko zmiażdżyć, nie kroić, wrzucić do oleju, dodać orzeszki.
> Wrzucić kawałki piersi, smażyć około 1 minuty, dodać czosnek i
> makaron. Doprawić sokiem z cytryny, solą, kolendrą i pieprzem.
> Smażyć na dużym ogniu jeszcze jakieś 5 minut. Możesz jeszcze dodać
> drobno pokrojone listki świeżej mięty.
>
no no, super :) a chce mojej niespodziewanke zrobic :)
Tylko zeby skubanej nie otruc, bo bym sobie nie darowal, jak by po
obiadku (kolacji) caly wieczor w lazience spedzila, zamiast "okazywac
mi wdziecznosc" :D he he
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-20 18:20:53
Temat: Re: Chinszczyznanie bój nic, jest naprawdę super, tylko nie przesadź z chilli, no chyba że
lubisz. Proponuje wtedy mieć w zanadrzu dwa litry mineralnej per capita, raz
przesadziłem i nici z romantycznej nocy, ale wierze ze nie popełnisz tego
błędu.
powodzenia
Wojtek g
Użytkownik "Jorgi" <s...@p...fm_skasujto> napisał w wiadomości
news:Xns9381B8C1F353FJorgiXNews@127.0.0.1...
> w <news:badj3a$22d$1@inews.gazeta.pl>
> Wojtek G napisał(a):
>
> > Makaron sojowy zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Odcedzić,
> > nożyczkami podzielić na mniejsze części. Postępuj zgodnie z
> > instrukcją umieszczoną na opakowaniu.
> > Piersi umyć, osuszyć lekko ręcznikiem papierowym, i pokroić w
> > paski o grubości 1/2cm takie w miarę równe bo się będą równo
> > smażyły. Czosnek obrać i drobno posiekać.
> > Rozgrzać olej na patelni (głębokiej może być wok jak masz). Chilli
> > lekko zmiażdżyć, nie kroić, wrzucić do oleju, dodać orzeszki.
> > Wrzucić kawałki piersi, smażyć około 1 minuty, dodać czosnek i
> > makaron. Doprawić sokiem z cytryny, solą, kolendrą i pieprzem.
> > Smażyć na dużym ogniu jeszcze jakieś 5 minut. Możesz jeszcze dodać
> > drobno pokrojone listki świeżej mięty.
> >
>
> no no, super :) a chce mojej niespodziewanke zrobic :)
>
> Tylko zeby skubanej nie otruc, bo bym sobie nie darowal, jak by po
> obiadku (kolacji) caly wieczor w lazience spedzila, zamiast "okazywac
> mi wdziecznosc" :D he he
>
> --
> Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-20 19:04:13
Temat: Re: Chinszczyzna
Użytkownik "Agnieszka" <a...@c...com.pl> napisał w wiadomości
news:badi7r$nue$1@news2.ipartners.pl...
>
> Użytkownik "Jorgi" <s...@p...fm_skasujto> napisał w wiadomości
> news:Xns9381B0146D915JorgiXNews@127.0.0.1...
> > Witam.
> >
> > Mam do sznownych grupowiczow(ek) pytanie.
> >
> > Czy znacie moze jakies niezbyt trudne do zrobienia samemu (przez faceta
> > :) ) jedzonko Chiskie ??
> >
> Szybka i latwa chinszczyzna
> 1-2 piers kurza lub kawalek schabu
> 2 torebki mrozonki "Mieszanka chinska"
> 2 Fix do Potraw Chinskich Knorra
>
> Mieso pokroic w kostke, obsmazyc na oleju i do gara razem z mrozonkami,
> przysolic troszke+troszke wody, zeby sie nie przypalilo.
> Jak warzywa beda prawie miekkie wlac wymieszanego w malej ilosci zimnej
wody
> fixa i podusic razem pare minut (tyle co na torebce fixa napisane).
> Mozna dorzucic (przed fixem) pomidory swieze lub z puszki cale, bez tej
> wody, bo bedzie za rzadkie.
>
> Agnieszka
Ja gotuje jeszcze ryż Ucle Bens z ziołami prowansalskimi. Później odcedzam
ryż i na to chińszczyzna (czyli to co powyżej) :)
--
Pozdrawiam Tom
p...@w...pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-21 06:21:05
Temat: Re: Chinszczyzna
Danie chińskie z makaronem ryżowym
2 duże marchewki (lub marchewka mrożona, może być też marchewka z groszkiem)
1 duża pietruszka
1 papryka czerwona
por, oliwa z oliwek do smażenia
3 cebule, 2 ząbki czosnku
20 dkg pieczarek lub grzybów chińskich
1 podwójna pierś z kurczaka
paczka makaronu ryżowego
sos sojowo-grzybowy
sos sojowy
sos słodko-pikantny Tao Tao
(ja dodaję jeszcze sos ostrygowy ale nie jest on konieczny)
pieprz
Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę i wkładamy do marynaty sporządzonej
z sosu sojowo-grzybowego, sosu słodko-pikantnego, czosnku przeciśniętego
przez praskę, mieszamy i odstawiamy na 20 minut w chłodne miejsce.
Pozostałe składniki kroimy według uznania na zapałki lub w kostkę, wrzucamy
na dobrze rozgrzaną oliwę. W zależności od gustu smażymy 4-5 minut (będą
wtedy twardawe) lub dodajemy odrobinkę wody i dusimy do miękkości dodając
sos sojowy, sos słodko - pikantny (można dodać też odrobinę koncentratu
pomidorowego), intensywnie mieszamy. Na osobnej patelni rozgrzewamy odrobinę
oliwy i wrzucamy mięsko, smażymy około 6 minut do miękkości, całość dodajemy
do warzyw, mieszamy. Zagotować wodę, w misce umieścić makaron, zalać
wrzątkiem odczekać 3-5 minut odcedzić. Pociąć go nożem, żeby nie był za
długi i dodać do farszu, wymieszać. Doprawić do smaku.
Smacznego
(Przepis własny) Pozdrawiam Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-21 10:51:18
Temat: Re: Chinszczyzna> > > Czy znacie moze jakies niezbyt trudne do zrobienia samemu (przez
faceta
> > > :) ) jedzonko Chiskie ??
> > >
> > Szybka i latwa chinszczyzna
> > 1-2 piers kurza lub kawalek schabu
> > 2 torebki mrozonki "Mieszanka chinska"
> > 2 Fix do Potraw Chinskich Knorra
> > Agnieszka
>
> Ja gotuje jeszcze ryż Ucle Bens z ziołami prowansalskimi. Później odcedzam
> ryż i na to chińszczyzna (czyli to co powyżej) :)
--
> Pozdrawiam Tom
Rzeczywiscie, ryz by sie przydal. Zapomnialam.
Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-21 15:50:46
Temat: Re: Chinszczyznaw <news:Xns9381B0146D915JorgiXNews@127.0.0.1>
Jorgi napisał(a):
Wielkie dzieki za pomoc, w piatek nastapi proba, w sobote podziele sie
z wami wrazeniami na temat ktoregos przepisu, wrazeniami moimi i mojej
kobietki :)
Zobaczymy czy bedzie cos wiecej po konsumpcji :) he he :)))
.....juz mi sie geba smieje :))
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-24 14:01:51
Temat: Re: Chinszczyzna> Witam.
>
> Mam do sznownych grupowiczow(ek) pytanie.
>
> Czy znacie moze jakies niezbyt trudne do zrobienia samemu (przez faceta
> :) ) jedzonko Chiskie ??
>
> Prosze o w miare dokladny sposob przyrzadzenia i przyprawienia...
>
> Z gory dzieki
>
>
> pozdrawiam
może przyda ci się fajna książeczka o chińszczyźnie:
http://www.ksiegarnia.wysylkowa.pl//index.php?l1=1&c
=8&nr=275291
pozdrowienia
- Mareczek
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |