Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-f
or-mail
From: "Wojtek G" <g...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chinszczyzna
Date: Tue, 20 May 2003 17:54:52 +0200
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 32
Message-ID: <badj3a$22d$1@inews.gazeta.pl>
References: <X...@1...0.0.1>
NNTP-Posting-Host: 213.17.252.214
X-Trace: inews.gazeta.pl 1053446059 2125 213.17.252.214 (20 May 2003 15:54:19 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 20 May 2003 15:54:19 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-User: gwojtas
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:156967
Ukryj nagłówki
Kurczak po chińsku z makaronem sojowym
2 całe piersi z kurczaka
20 dag makaronu sojowego (dostaniesz w każdym supermarkecie)
1 małe chilli (ale może być suszone, choć świeże nie jest takie drogie)
3 ząbki czosnku
10 dag orzeszków ziemnych solonych
sok z 1 cytryny
sół, pieprz biały, szczypta kolendry
może być jeszcze świeża mięta
Makaron sojowy zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Odcedzić, nożyczkami
podzielić na mniejsze części. Postępuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na
opakowaniu.
Piersi umyć, osuszyć lekko ręcznikiem papierowym, i pokroić w paski o
grubości 1/2cm takie w miarę równe bo się będą równo smażyły. Czosnek obrać
i drobno posiekać.
Rozgrzać olej na patelni (głębokiej może być wok jak masz). Chilli lekko
zmiażdżyć, nie kroić, wrzucić do oleju, dodać orzeszki. Wrzucić kawałki
piersi, smażyć około 1 minuty, dodać czosnek i makaron. Doprawić sokiem z
cytryny, solą, kolendrą i pieprzem. Smażyć na dużym ogniu jeszcze jakieś 5
minut. Możesz jeszcze dodać drobno pokrojone listki świeżej mięty.
Obiad wypasik
Każda babka na to poleci, sprawdzone.
SMACZNEGO
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|