Data: 2003-05-21 06:21:05
Temat: Re: Chinszczyzna
Od: "Gosia" <g...@v...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Danie chińskie z makaronem ryżowym
2 duże marchewki (lub marchewka mrożona, może być też marchewka z groszkiem)
1 duża pietruszka
1 papryka czerwona
por, oliwa z oliwek do smażenia
3 cebule, 2 ząbki czosnku
20 dkg pieczarek lub grzybów chińskich
1 podwójna pierś z kurczaka
paczka makaronu ryżowego
sos sojowo-grzybowy
sos sojowy
sos słodko-pikantny Tao Tao
(ja dodaję jeszcze sos ostrygowy ale nie jest on konieczny)
pieprz
Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę i wkładamy do marynaty sporządzonej
z sosu sojowo-grzybowego, sosu słodko-pikantnego, czosnku przeciśniętego
przez praskę, mieszamy i odstawiamy na 20 minut w chłodne miejsce.
Pozostałe składniki kroimy według uznania na zapałki lub w kostkę, wrzucamy
na dobrze rozgrzaną oliwę. W zależności od gustu smażymy 4-5 minut (będą
wtedy twardawe) lub dodajemy odrobinkę wody i dusimy do miękkości dodając
sos sojowy, sos słodko - pikantny (można dodać też odrobinę koncentratu
pomidorowego), intensywnie mieszamy. Na osobnej patelni rozgrzewamy odrobinę
oliwy i wrzucamy mięsko, smażymy około 6 minut do miękkości, całość dodajemy
do warzyw, mieszamy. Zagotować wodę, w misce umieścić makaron, zalać
wrzątkiem odczekać 3-5 minut odcedzić. Pociąć go nożem, żeby nie był za
długi i dodać do farszu, wymieszać. Doprawić do smaku.
Smacznego
(Przepis własny) Pozdrawiam Gosia
|