Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news2.icm.edu.pl!wsisiz.edu.
pl!news.atman.pl!solaris.elektrownia-lagisza.com.pl!news
From: "Gosia" <g...@v...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chinszczyzna
Date: Wed, 21 May 2003 08:21:05 +0200
Organization: ATMAN
Lines: 33
Message-ID: <o...@s...elektrownia-lagisza.com.pl>
References: <X...@1...0.0.1>
NNTP-Posting-Host: amon.pke.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.atman.pl 1053498600 4933 195.245.224.251 (21 May 2003 06:30:00 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 21 May 2003 06:30:00 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:157026
Ukryj nagłówki
Danie chińskie z makaronem ryżowym
2 duże marchewki (lub marchewka mrożona, może być też marchewka z groszkiem)
1 duża pietruszka
1 papryka czerwona
por, oliwa z oliwek do smażenia
3 cebule, 2 ząbki czosnku
20 dkg pieczarek lub grzybów chińskich
1 podwójna pierś z kurczaka
paczka makaronu ryżowego
sos sojowo-grzybowy
sos sojowy
sos słodko-pikantny Tao Tao
(ja dodaję jeszcze sos ostrygowy ale nie jest on konieczny)
pieprz
Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę i wkładamy do marynaty sporządzonej
z sosu sojowo-grzybowego, sosu słodko-pikantnego, czosnku przeciśniętego
przez praskę, mieszamy i odstawiamy na 20 minut w chłodne miejsce.
Pozostałe składniki kroimy według uznania na zapałki lub w kostkę, wrzucamy
na dobrze rozgrzaną oliwę. W zależności od gustu smażymy 4-5 minut (będą
wtedy twardawe) lub dodajemy odrobinkę wody i dusimy do miękkości dodając
sos sojowy, sos słodko - pikantny (można dodać też odrobinę koncentratu
pomidorowego), intensywnie mieszamy. Na osobnej patelni rozgrzewamy odrobinę
oliwy i wrzucamy mięsko, smażymy około 6 minut do miękkości, całość dodajemy
do warzyw, mieszamy. Zagotować wodę, w misce umieścić makaron, zalać
wrzątkiem odczekać 3-5 minut odcedzić. Pociąć go nożem, żeby nie był za
długi i dodać do farszu, wymieszać. Doprawić do smaku.
Smacznego
(Przepis własny) Pozdrawiam Gosia
|