Data: 2003-05-20 15:54:52
Temat: Re: Chinszczyzna
Od: "Wojtek G" <g...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kurczak po chińsku z makaronem sojowym
2 całe piersi z kurczaka
20 dag makaronu sojowego (dostaniesz w każdym supermarkecie)
1 małe chilli (ale może być suszone, choć świeże nie jest takie drogie)
3 ząbki czosnku
10 dag orzeszków ziemnych solonych
sok z 1 cytryny
sół, pieprz biały, szczypta kolendry
może być jeszcze świeża mięta
Makaron sojowy zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Odcedzić, nożyczkami
podzielić na mniejsze części. Postępuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na
opakowaniu.
Piersi umyć, osuszyć lekko ręcznikiem papierowym, i pokroić w paski o
grubości 1/2cm takie w miarę równe bo się będą równo smażyły. Czosnek obrać
i drobno posiekać.
Rozgrzać olej na patelni (głębokiej może być wok jak masz). Chilli lekko
zmiażdżyć, nie kroić, wrzucić do oleju, dodać orzeszki. Wrzucić kawałki
piersi, smażyć około 1 minuty, dodać czosnek i makaron. Doprawić sokiem z
cytryny, solą, kolendrą i pieprzem. Smażyć na dużym ogniu jeszcze jakieś 5
minut. Możesz jeszcze dodać drobno pokrojone listki świeżej mięty.
Obiad wypasik
Każda babka na to poleci, sprawdzone.
SMACZNEGO
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|