Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news-spur1.maxwell.syr.edu!news.maxwell.syr.edu!sn-x
it-03!sn-xit-01!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: tarta?? jak to zrobić??
Date: Tue, 20 May 2003 15:26:20 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <3...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <badsn9$qv6$1@inews.gazeta.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 60
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:157017
Ukryj nagłówki
Wojtek G wrote:
>
> Takie pytanko mam: czy ktoś robił tarte z owocami? Mam zamiar coś takiego
> zrobić lecz ciekawy jestem czy to jest trudne do zrobienia. Ja jestem raczej
> kucharzem z zamiłowania niż z obowiązku tymbardziej lubię czasem zaszaleć, a
> jadłem ostatnio taką tartę (z budyniem i owocami w restauracji) i strasznie
> mi zasmakowała. Jak by ktoś mógł jeszcze podać sprawdzony przepis byłbym
> wdzięczny.
>
> pozdrawiam
>
> Wojteg
Z mojego archiwum:
Tarta owocowa "wiejska" (rustique)
Ciasto na 2 tarty okolo 20 cm srednicy (jedna nigdy nie wystarcza)
1/2 litra maki
165 gr masla
1 jajko
1 lyzka octu
woda
owoce: brzoskwinie plus jezyny, jablka plus truskawki, rabarbar z
malinami, etc.
2 lyzki cukru
2 lyzki maki
1 lyzka cukru na wierzch
Blacha wylozona folia aluminiowa
Rozgrzac piec do 200*C.
Owoce pokroic na cwiartki i zmieszac z cukrem i maka. Mozna dodac sok
cytrynowy, albo cynamon, jak kto lubi, albo cukier waniliowy.
Maslo posiekac w mace nozem lub w maszynie az bedzie jak ziarna fasoli.
Roztrzepac jajko widelcem, dodac ocet i tyle wody, zeby bylo 100 ml
plynu. Tym skropic-polac make z maslem, i zarobic palcami, szybko, tylko
tyle, zeby nie bylo widac suchej maki. Ma to byc bardzo kluchowate
ciasto. Schlodzic 20 minut, rozdzielic na 2 polowy i rozwalkowac miedzy
dwoma platami pergaminu, inaczej bedzie sie straszliwie kleic do stolu i
bedzie trzeba podsypywac maka, co da ciasto duzo mniej delikatne. Na
grubosc mniej wiecej 1/3 cm i mniej wiecej okragle, z nierownymi
brzegami. Te rozwalkowane platy w pergaminach schlodzic, az zupelnie
sztywne, najlepiej w zamrazalniku. Zdjac pergamin z platow, kiedy
jeszcze sztywne, wtedy odchodzi latwo i sie nie drze. Kazdy plat ulozyc
na blasze, na srodku plata umiescic owoce i zagiac brzegi plata na
owoce, tworzac plaska, okragla paczuszke z duzym otworem w srodku. To
ciasto zagiete nad owoce ciekawie wyglada przez swoje nierowne brzegi.
Calosc posypac cukrem. Piec godzine, az soki beda wygladac
przezroczyste, jak w ugotowanym kisielu. Soki wyciekaja bokami, wiec
przy zaginaniu ciasta nad owoce trzeba o tym myslec i zakladac faldy
tak, zeby tworzyc jak najbardziej szczelne boki. Soki i tak wyciekna,
ale mniej. Stad uzycie folii aluminiowej ulatwia zycie przy czyszczeniu
blachy.
Magdalena Bassett
|