Data: 2003-05-21 20:39:44
Temat: Re: tarta?? jak to zrobić??
Od: "Wojtek G" <g...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
SUPER!!! To jest to, w sobotę zamieniam się w "tarciarza", dam znać jak
wyszło, za pierwszym razem może być ciężko, ale będę twardy i dam radę!
wielkie dzięki
pozdrawiam
W
Użytkownik "_asia_" <a...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bafa3d$knm$1@news.onet.pl...
>
> "Wojtek G" <g...@g...pl> wrote in message
> news:badsn9$qv6$1@inews.gazeta.pl...
> > Takie pytanko mam: czy ktoś robił tarte z owocami
> >...
> >Jak by ktoś mógł jeszcze podać sprawdzony przepis byłbym
> > wdzięczny.
> > Wojteg
> >
>
> http://www.mniammniam.pl/p.php?p=495
>
> Bardzo polecam, jak dla mnie przepyszna, robilam wiele razy.
> _asia_
> ps. Wklejam calosc:
>
> Tarta "sloneczko" - ananasy i brzoskwinie
>
>
>
> Swiezosc zdecydowanie owocowa i taka okropnie zólta. Smak na równi z
> wygladem bardzo finezyjny.
>
>
> liczba opinii: 5
> kategoria: Ciasta
>
> czas: 90 minut
> trudnosc: latwe
> liczba porcji: 4-6
> koszt: niedrogie danie
> kalorie: troszeczke
>
>
>
> Skladniki:
>
> ciasto:
> 3 szklanki przedniej maki
> kostka margaryny
> dwa zóltka
> 1/3 szklanki smietany
> pól szklanki cukru
> szczypta soli
>
> nadzienie:
> puszka brzoskwin w zalewie
> 5 - 6 krazków ananasa - swiezego lub z puszki
> galaretka brzoskwiniowa
> budyn waniliowy + mleko do jego przygotowania
>
> Sposób przygotowania:
>
> Make i margaryne siekam nozem, az margaryna bedzie w malych kawaleczkach.
> Dodaje do tego zóltka, cukier, sole i bardzo, ale to bardzo szybko
zagniatam
> w kule - nie wyrabiam wcale ciasta, doprowadzam tylko do stanu, ze calosc
> jest mniej wiecej sklejona w jedna bryle. Ciasto owiniete w folie laduje w
> zamrazalniku.
>
> Po jakiejs pól godzinie wyciagam ciasto z zamrazalnika i dokladnie
wylepiam
> nim forme do pieczenia - brzegi formy tez wylepiam ciastem na wysokosc
okolo
> 2-3 cm. Ciasto wielokrotnie nakluwam widelcem - warstwa ciasta powinna
miec
> nie wiecej niz centymetr grubosci. Ciasto wkladam do pieca rozgrzanego do
> 180 stopni. Tarte pieke okolo 30-45 minut - kiedy jest slicznie rumiana,
> znak, ze jest gotowa.
>
> W czasie pieczenia przygotowuje budyn zgodnie z przepisem na opakowaniu.
>
> Galaretke rozpuszczam w polowie wody przewidzianej na opakowaniu.
>
> Ananasy i brzoskwinie dokladnie odsaczam z zalewy. Brzoskwinie kroje na
> cienkie plastry.
>
> Wystudzone ciasto smaruje budyniem. Na srodku tarty ukladam kilka krazków
> ananasa - tak by zachodzily na siebie, wokól nich ukladam plastry
> brzoskwin - tak by przypominaly promienie sloneczne.
>
> Owoce zalewam schlodzona i tezejaca galaretka.
>
>
>
>
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|