Data: 2005-03-10 13:41:46
Temat: Re: to dla przecietnego zjadacza mieska
Od: jaszczur <m...@c...op.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Przeglądam pl.misc.dieta
a tam użytkownik Krystyna*Opty* pisze:
>> W ramach ciekawostki (przeciętny zjadacz mięska nie wie przecież
>> co to mięsko jadło):
>> Podstawowe założenia programu RiM przemysłu utylizacyjnego
>> w Polsce z 2002 r.(PDF) http://42.pl/url/bbW
> No i czego to dowodzi?
> Czy z tego powodu, że jakiś kretyn może w swej bezmyślnej pazerności
> wrzucić odpady zakwalifikowane do utylizacji do krowiego koryta,
> ja mam przestać jeść mięso?
> Czy z tego powodu, że salmonella lubi żółtka mam je przestać jeść?
> Czy z tego powodu, że mogę być potrącona przez samochód mam nie
> przechodzić przez jezdnię?
Cierpisz na skłonność do nadinterpretacji.
Podałem tylko przykład skąd powstaje mięso kupowane w sklepach, i tak:
Mączki pochodzenia zwierzęcego ze względu na wysoką zawartość białka i
ich oczekiwaną jakość zdrowotną są najbardziej wartościowym,
wysokobiałkowym materiałem paszowym. (...) Od 1.04.2001 r. w produkcji
tych mączek mogą być zużywane tylko odpady niskiego ryzyka, to jest:
- ryby złowione na otwartym morzu z przeznaczeniem na mączkę rybną,
świeże odpady z ryb pochodzące z przetwórstwa ryb;
- odpady zwierząt rzeźnych pochodzące od zwierząt uznanych za zdatne do
spożycia;
- skóra, wełna, sierść, *pióra*[1], rogi, kopyta, racice, krew pochodzące od
zwierząt rzeźnych poddanych badaniu, a także skóry zwierząt futerkowych;
- środki spożywcze nie przeznaczone do konsumpcji, ale nie stanowiące
zagrożenia zdrowia ludzi;
- mleko pozyskane od zdrowych zwierząt.
Nie będę cytował odpadów innych stopni ryzyka niż "niskie", używanych
wcześniej do produkcji pasz. Szkoda Waszego apetytu.
[1] - Jurek zobacz.
--
"(...) aby uzyskać pełnię wolności, ( . '">
trzeba żyć tak, jakby twoje ciało ) L_
było już martwe" ( /[__
(c)Yamamoto Tsunetomo "Hagakure" <^ |mj
|