« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-06-24 14:03:26
Temat: truskawki przetwory-pytanie
Witam :)
Chcialam zapytac, czy jest jakis sposob, zeby zapakowac truskawki w
sloiki bez cukru? Np z jakimis innymi substancjami slodzacymi ;) ?
Probowal ktos?
Pozdrawiam,
MaryAnne
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-06-25 08:50:28
Temat: Re: truskawki przetwory-pytanie
> Chcialam zapytac, czy jest jakis sposob, zeby zapakowac truskawki w
> sloiki bez cukru? Np z jakimis innymi substancjami slodzacymi ;) ?
> Probowal ktos?
>
> Pozdrawiam,
> MaryAnne
Ja w zeszłym roku pakowałam ostatnie słodkie truskwaki do małych słoiczków -
SAME - zakręcałam i zagotowywałam w dużym garnku z wodą ok. 40 min.
Przetrzymały całą zimę i były super!
agatka
PS. tak samo robię z jagodami i malinami
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-25 11:29:09
Temat: Re: truskawki przetwory-pytanieMaryAnne <m...@p...pl_usun_to_> napisał(a):
> Chcialam zapytac, czy jest jakis sposob, zeby zapakowac truskawki w
> sloiki bez cukru? Np z jakimis innymi substancjami slodzacymi ;) ?
> Probowal ktos?
Slodzik pod nazwa splenda. Juz jest w PL? Powinien byc. Smakuje jak cukier
i nie zostawia posmaku. Splenda jest odporna na temperature - nie rozklada
sie po podgrzaniu jak Equal czy podobne specyfiki - a wiec mozna jej
bezproblemowo uzywac w przetworach i pieczeniu. Splenda zawiera tylko dwie
kalorie na lyzeczke (cukier - 16 kalorii na lyzeczke) a wiec zamieniajac
cukier na splende przy spozyciu zaledwie ok. 3 lyzeczek dziennie mozna
zaoszczedzic ponad 15 000 kalorii rocznie (ok 2 kg zywej wagi...)
Dla mnie bomba bo malo kalorii, nie ma posmaku i nie ma przeciwwszkazan czy
skutkow ubocznych stwierdzonych naukowo.
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><Far away is far away only if you don't go there><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-25 11:32:23
Temat: Re: truskawki przetwory-pytanie
eM eL:
...
> Dla mnie bomba bo malo kalorii, nie ma posmaku i nie ma przeciwwszkazan czy
> skutkow ubocznych stwierdzonych naukowo.
no nie wiem:
Sucralose is not yet approved for use in most European countries, where
it is still under review.
Safety Concerns
Few human studies of safety have been published on sucralose. One small
study of diabetic patients using the sweetener showed a statistically
significant increase in glycosylated hemoglobin (Hba1C), which is a
marker of long-term blood glucose levels and is used to assess glycemic
control in diabetic patients. According to the FDA, "increases in
glycosolation in hemoglobin imply lessening of control of diabetes.
Research in animals has shown that sucralose can cause many problems in
rats, mice, and rabbits, such as:
Shrunken thymus glands (up to 40% shrinkage)
Enlarged liver and kidneys.
Atrophy of lymph follicles in the spleen and thymus
Increased cecal weight
Reduced growth rate
Decreased red blood cell count
Hyperplasia of the pelvis
Extension of the pregnancy period
Aborted pregnancy
Decreased fetal body weights and placental weights
Diarrhea
According to one source (Sucralose Toxicity Information Center),
concerning the significant reduction in size of the thymus gland, "the
manufacturer claimed that the sucralose was unpleasant for the rodents
to eat in large doses and that starvation caused the shruken thymus glands.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-25 14:31:27
Temat: Re: truskawki przetwory-pytanieWaldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> napisał(a):
> > no nie wiem:
> Sucralose is not yet approved for use in most European countries, where
> it is still under review.
Nie traktuj tego jako prawdy absolutnej, kazdy ma prawo do wlasnych opinii i
wyborow, ale IMO splenda jest najblizsza cukrowi w smaku i najmniej
niebezpieczna - jesli w ogole - ze wszystkich substytutow cukru. Niestety,
mam w bardzo bliskiej rodzinie cukrzyka - i to w bardzo mlodym wieku i o
bardzo zjadliwym typie cukrzycy - i po dlugotrwalych naradach z wieloma
lekarzami i dosyc wszechstronnych badaniach poszlismy w kierunku Splendy
mimo zdania FDA. W naszym przypadku - od ponad roku - nie ma zwiekszonego
poziomu Hba1C a wprost przeciwnie. Dla cukrzykow - szczegolnie dzieci -
tzw. normalnosc i "jakosc zycia" jest niezwykle wazna, a splenda w jakis tam
maly sposob przyczynia sie do "normalnosci" istnienia. Zreszta wiekszosc
tego co wspomniales w swoim poscie to wstepne badania na szczurach. Dodam,
ze na internecie znajdziesz miliony negatywnych opinii o Splendzie,
np. "zjadlam na kolacje zupe pomidorowa z ryzem, dwa kotlety schabowe z
kapusta i ziemniakami z tluszczem, kawalek tortu czekoladowego na deser i
popilam szklanka herbaty ze splenda. W nocy bolal mnie brzuch a rano
obudzilam sie ze zgaga. Wszystko przez te cholerna splende."
:-))))
--
><Uklony><eM eL><Washington, D.C.><
><5 out of 3 people don't understand statistics><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-26 14:54:14
Temat: Re: truskawki przetwory-pytanie
> Nie traktuj tego jako prawdy absolutnej, kazdy ma prawo do wlasnych opinii
> i wyborow, ale IMO splenda jest najblizsza cukrowi w smaku i najmniej
> niebezpieczna - jesli w ogole - ze wszystkich substytutow cukru.
> Niestety, mam w bardzo bliskiej rodzinie cukrzyka - i to w bardzo mlodym
> wieku i o bardzo zjadliwym typie cukrzycy - i po dlugotrwalych naradach z
> wieloma lekarzami i dosyc wszechstronnych badaniach poszlismy w kierunku
> Splendy mimo zdania FDA. W naszym przypadku - od ponad roku - nie ma
> zwiekszonego
> poziomu Hba1C a wprost przeciwnie. Dla cukrzykow - szczegolnie dzieci -
> tzw. normalnosc i "jakosc zycia" jest niezwykle wazna, a splenda w jakis
> tam
to zalezy od typu cukrzycy. Prawdopodobnie w rodzinie masz cukrzyka typ 1, a
podwyzszenie HBa1c dotyczy typu 2. W kazdym razie w EU jeszcze nie
dopuszczony do sprzedazy.
> maly sposob przyczynia sie do "normalnosci" istnienia. Zreszta wiekszosc
> tego co wspomniales w swoim poscie to wstepne badania na szczurach.
> Dodam, ze na internecie znajdziesz miliony negatywnych opinii o Splendzie,
> np. "zjadlam na kolacje zupe pomidorowa z ryzem, dwa kotlety schabowe z
> kapusta i ziemniakami z tluszczem, kawalek tortu czekoladowego na deser i
> popilam szklanka herbaty ze splenda. W nocy bolal mnie brzuch a rano
> obudzilam sie ze zgaga. Wszystko przez te cholerna splende."
to tak jak moi kumple. Wypili 3 litry wodki na 4 i zjedli puszke sardynek.
Wszystkim sie niedobrze zrobilo, bo sardynki nieswieze byly.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-26 18:14:34
Temat: Re: truskawki przetwory-pytanie> Ja w zeszłym roku pakowałam ostatnie słodkie truskwaki do małych
> słoiczków -
> SAME - zakręcałam i zagotowywałam w dużym garnku z wodą ok. 40 min.
> Przetrzymały całą zimę i były super!
> agatka
> PS. tak samo robię z jagodami i malinami
Dziekuje za pomysly, sprobuje zapakowac same :]
Pozdr,
MaryAnne
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-28 18:00:42
Temat: Re: truskawki przetwory-pytanieOn Sat, 26 Jun 2004 16:54:14 +0200, Waldemar Krzok
<w...@t...de> wrote:
>
>to tak jak moi kumple. Wypili 3 litry wodki na 4 i zjedli puszke sardynek.
>Wszystkim sie niedobrze zrobilo, bo sardynki nieswieze byly.
>
>Waldek
No to oczywista sprawa - wodka nigdy nie szkodzi - zawsze jest wina
zakaski
;-))))))
Art(Gruby)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |