« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-12-09 21:16:17
Temat: upieklam skandynawskie pierniczki imbiroweWitam :)
Chcialam oglosic ze upieklam "Skandynawskie pierniczki imbirowe" (przepis
podawala Kinga Macyszyn).
Wyszly przepyszne :))
Zastosowalam metode z rulonem i robota poszla baaardzo szybko. Takie pyszne
wyszly, ze czesc zamiast do puszek trafila do naszych zoladkow. Mysle, ze na
dniach zrobimy powtorke i upieczemy znowu pieniczki wg tego przepisu.
--
Pozdrawiam
Valentine
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-12-10 12:07:58
Temat: Re: upieklam skandynawskie pierniczki imbirowe
> Zastosowalam metode z rulonem i robota poszla baaardzo szybko. Takie
pyszne
> wyszly, ze czesc zamiast do puszek trafila do naszych zoladkow. Mysle, ze
na
> dniach zrobimy powtorke i upieczemy znowu pieniczki wg tego przepisu.
przeczytałam sobie te przepisy (skandynawskie są na samym dole)
http://groups.google.pl/groups?q=Skandynawskie+piern
iczki+imbirowe&hl=pl&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF-8&selm=bpa4
9v%247or%241%40opal.futuro.pl&rnum=2
i aż mi ślinka pociekła !!
Teraz już sama nawet nie wiem, które chciałabym zrobić. Podobają mi się
bardzo te skandynawskie, ale włoskie też niczego sobie. :)
Mam tylko jedno pytanko - w wielu przepisach na pierniczki pojawiają się
zmielone goździki. Prawdę mówiąc w sklepach raczej się z nimi w takiej
formie nie spotkałam, czy można dostać gotowe zmielone goździki ? Jak
ewentualnie poradzić sobie z tym samemu ? Zetrzeć na tarce? A może wystarczy
ta gotowa mieszanka do pierniczków ? Co radzicie ?
A, i jeszcze jedno, czy ciasto na pierniczki, które leżało w zamrażarce rok
(hihihi), jeszcze się nada ?
pzdr
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-11 08:13:48
Temat: Re: upieklam skandynawskie pierniczki imbirowe> Chcialam oglosic ze upieklam "Skandynawskie pierniczki imbirowe" (przepis
> podawala Kinga Macyszyn).
>
> Wyszly przepyszne :))
>
> Zastosowalam metode z rulonem i robota poszla baaardzo szybko. Takie
pyszne
> wyszly, ze czesc zamiast do puszek trafila do naszych zoladkow. Mysle, ze
na
> dniach zrobimy powtorke i upieczemy znowu pieniczki wg tego przepisu.
>
>
Miło mi, że smakowało i już teraz wesołych świąt życzę (a co). :)
Zbieram się, oj zbieram do zrobienia piernika (tego z jabłkami ) :)
--
KingAM
"things are not always as they seem to be"
* al pacino* recruit*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-11 08:17:33
Temat: Re: upieklam skandynawskie pierniczki imbirowePrawdę mówiąc w sklepach raczej się z nimi w takiej
> formie nie spotkałam, czy można dostać gotowe zmielone goździki ? Jak
> ewentualnie poradzić sobie z tym samemu ? Zetrzeć na tarce? A może
wystarczy
> ta gotowa mieszanka do pierniczków ? Co radzicie ?
> A, i jeszcze jedno, czy ciasto na pierniczki, które leżało w zamrażarce
rok
> (hihihi), jeszcze się nada ?
> pzdr
> Kasia
>
Co do goździków: niestety nie wiem, gdzie je dostać i jak ewentualnie
zetrzeć - nie korzystałam jeszcze z tych przepisów.
A co do ciasta: myślę, że można je wykorzystać, bo przypomniało mi się że
kiedyś dawno na lekcjach angielskiego w liceum pani podawała nam przepis na
specyficzne ciasto robione w Wielkiej Brytanii. Bylo bez jajek, rodzynków w
nim chyba było kilogram albo więcej, piekło się je bez jajek i jakiś miesiąc
przed świętami (zupełnie jak pierniki), a niezjedzone wrzucało się do
zamrażarki i przechowywało na następny rok.
Więc jak na mój gust to można :)
--
KingAM
"things are not always as they seem to be"
* al pacino* recruit*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-11 09:29:33
Temat: Re: upieklam skandynawskie pierniczki imbirowe
> kiedyś dawno na lekcjach angielskiego w liceum pani podawała nam przepis
na
> specyficzne ciasto robione w Wielkiej Brytanii. Bylo bez jajek, rodzynków
w
> nim chyba było kilogram albo więcej, piekło się je bez jajek i jakiś
miesiąc
> przed świętami (zupełnie jak pierniki), a niezjedzone wrzucało się do
> zamrażarki i przechowywało na następny rok.
> Więc jak na mój gust to można :)
Hahha, a nie był to przypadkiem stary christmas pudding, który też można
trzymać rok ? :))
pozdrawiam
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-11 09:35:00
Temat: Re: upieklam skandynawskie pierniczki imbirowe> Hahha, a nie był to przypadkiem stary christmas pudding, który też można
> trzymać rok ? :))
>
Pojęcia nie mam, ale bardzo możliwe (w końcu ile jest angielskich
świątecznych ciast, które się trzyma od christmas do christmas). Ale z samej
ciekawości dziś w pudłach pogrzebię.
Btw, czy przepis na strudel dalej potrzebny, czy Makłowicza w zupełności
wystarczył? :)
--
KingAM
"things are not always as they seem to be"
* al pacino* recruit*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-11 09:46:26
Temat: Re: upieklam skandynawskie pierniczki imbirowe
Użytkownik "Corrina" <c...@o...pl> napisał w wiadomości
news:br728b$34v$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Mam tylko jedno pytanko - w wielu przepisach na pierniczki pojawiają się
> zmielone goździki. Prawdę mówiąc w sklepach raczej się z nimi w takiej
> formie nie spotkałam, czy można dostać gotowe zmielone goździki ? Jak
> ewentualnie poradzić sobie z tym samemu ? Zetrzeć na tarce? A może
wystarczy
> ta gotowa mieszanka do pierniczków ? Co radzicie ?
> A, i jeszcze jedno, czy ciasto na pierniczki, które leżało w zamrażarce
rok
> (hihihi), jeszcze się nada ?
> pzdr
> Kasia
>
>
Gożdziki zmielić w młynku
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-11 10:05:10
Temat: Re: upieklam skandynawskie pierniczki imbiroweDorota Orzeszak <d...@w...pl> napisał(a):
> Witam :)
> Chcialam oglosic ze upieklam "Skandynawskie pierniczki imbirowe" (przepis
> podawala Kinga Macyszyn).
>
> Wyszly przepyszne :))
>
> Zastosowalam metode z rulonem i robota poszla baaardzo szybko. Takie pyszne
> wyszly, ze czesc zamiast do puszek trafila do naszych zoladkow. Mysle, ze na
> dniach zrobimy powtorke i upieczemy znowu pieniczki wg tego przepisu.
>
Witam,
wszystko wygląda przepysznie, ale mam pytanie ile mam dodać mąki? Bo ja mam
znak zapytania w tym miejscu co powinna być podana ilość. Anna
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-11 10:08:36
Temat: Re: upieklam skandynawskie pierniczki imbirowe
> Witam,
> wszystko wygląda przepysznie, ale mam pytanie ile mam dodać mąki? Bo ja
mam
> znak zapytania w tym miejscu co powinna być podana ilość. Anna
>
No tak, bo niestety coś się przy wysyłaniu popsuło, albo ja mam coś źle
skonfigurowane. Wszędzie tam, gdzie są znaki zapytania w ilościach
składników powinno być 1/2.
--
KingAM
"things are not always as they seem to be"
* al pacino* recruit*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-11 10:51:50
Temat: Re: upieklam skandynawskie pierniczki imbirowe
> Btw, czy przepis na strudel dalej potrzebny, czy Makłowicza w zupełności
> wystarczył? :)
>
Hmmm, jakby Ci to powiedzieć... nie wytrzymałam bo "musiałam go mieć
natychmiast" i kupiłam mrozony ten niemiecki, hihi :)) Wyszedł pyszny, ale
na pewno Twój przepis lepszy, więc jakby co, to czekam ;)
pozdro
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |