Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia urozmaicenie nalesnikow

Grupy

Szukaj w grupach

 

urozmaicenie nalesnikow

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-10-17 16:40:23

Temat: urozmaicenie nalesnikow
Od: "fantomista" <r...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam

Chcialem zapytac czy nie znacie moze jakichs ciekawych przepisow na
nalesniki na slodko ?? Bo jedzenie ich z dzemem , cukrem , smietana i serem
bialym juz mi sie znudzilo

Pozdrawiam serdecznie


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-10-17 16:45:27

Temat: Re: urozmaicenie nalesnikow
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



fantomista wrote:
>
> Witam
>
> Chcialem zapytac czy nie znacie moze jakichs ciekawych przepisow na
> nalesniki na slodko ?? Bo jedzenie ich z dzemem , cukrem , smietana i serem
> bialym juz mi sie znudzilo
>
> Pozdrawiam serdecznie


Z polewa czekoladowa, z sosem truskawkowym, z peanut butter, z sosem
waniliowym, pokrojone w paski wymieszane z czarnymi jagodami i kwasna smietana.

MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-17 17:01:19

Temat: Re: urozmaicenie nalesnikow
Od: "fantomista" <r...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

A jak sie robi sos waniliowy ??


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-17 17:07:11

Temat: Re: urozmaicenie nalesnikow
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



fantomista wrote:
>
> A jak sie robi sos waniliowy ??

Ja robie tak:

Sos waniliowy:
2 zoltka
3 lyzki cukru waniliowego (zwykly cukier, w ktorym byla przechowywana
wanilia, a nie taki z paczki)
2 lyzki maki kartoflanej
1/2 szklanki smietanki
1+1/2 szklanki mleka
Zoltka utrzec z cukrem, az jasne i puszyste, dodac make kartoflana,
smietanke, wymieszac dobrze. W malym garnku zagrzac mleko, zmniejszyc
ogien i do wrzacego wlewac malym strumieniem mieszanke zoltkowa, ciagle
mieszajac. Gdy zacznie bulgotac, odstawic do wystygniecia. Jesli sie
zrobia grudy, mozna roztrzepac mikserem, az bedzie gladki, jesli jest za
gesty, zbyt budyniowy, mozna dolac mleka w czasie koncowego mieszania.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-17 17:13:22

Temat: Re: urozmaicenie nalesnikow
Od: "yeti" <y...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "fantomista" <r...@w...pl> napisał w wiadomości
news:aomos6$sqj$1@news2.tpi.pl...
> Witam
>
> Chcialem zapytac czy nie znacie moze jakichs ciekawych przepisow na
> nalesniki na slodko ?? Bo jedzenie ich z dzemem , cukrem , smietana i
serem
> bialym juz mi sie znudzilo
>
> Pozdrawiam serdecznie
Ja czasem robie z musem jabłkowym.
Pychotka
pozdrowienia Yeti



--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-17 17:27:37

Temat: Re: urozmaicenie nalesnikow
Od: "alla" <a...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "fantomista" <r...@w...pl> napisał w wiadomości
news:aomos6$sqj$1@news2.tpi.pl...
> Witam
>
> Chcialem zapytac czy nie znacie moze jakichs ciekawych przepisow na
> nalesniki na slodko ?? Bo jedzenie ich z dzemem , cukrem , smietana i
serem
> bialym juz mi sie znudzilo
>
> Pozdrawiam serdecznie
Witam!
Zainteresowanym 216 sposobami na slodkie nalesniki zapraszam na priva,
przesle skan wycinka z jakiegos czasopisma, o fitnesie :)
Dobre, mniam.
Alla


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-17 18:08:22

Temat: Re: urozmaicenie nalesnikow
Od: "AsiaS" <a...@n...pro.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "fantomista"
My jemy czasem posmarowane nutellą i pokrojonymi
w plasterki bananami. Pyyyycha....
--
Pozdrawiam
Asia



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-18 16:58:24

Temat: Odp: urozmaicenie nalesnikow
Od: "KaskA" <k...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

i jeszcze nalesniki z lodami.... ale to juz na deser
kaska


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-22 18:09:07

Temat: Re: urozmaicenie nalesnikow [P]
Od: "Tenpa Dhargye" <T...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "fantomista" <r...@w...pl> napisał w
wiadomości news:aomos6$sqj$1@news2.tpi.pl...
> Witam
>
> Chcialem zapytac czy nie znacie moze jakichs
ciekawych przepisow na
> nalesniki na slodko ?? Bo jedzenie ich z dzemem
, cukrem , smietana i serem
> bialym juz mi sie znudzilo
>
> Pozdrawiam serdecznie
>
>
Witam i podaję:

GUNDEL PALACSINTA
C.K. kuchnia
Naleśniki:
20 dag mąki
2 jajka
żółtko
szklanka mleka
szklanka wody sodowej
1 dag cukru pudru
szczypta soli
Nadzienie:
20dag zmielonych orze-chów włoskich
18dag cukru pudru
8dag masła
duży kieliszek rumu
2,5dag namoczonych ro-dzynek
łyżka smażonej skórki po-marańczowej
2 łyżki mleka
szczypta cynamonu
Sos:
12dag czekolady
8dag kakao
18dag cukru
2 żółtka
2,5 dag mąki
2 łyżki mleka
0,5 szklanki śmietanki
2 kieliszki rumu

Jajka z żółtkiem roztrzepujemy trzepaczką do
piany, dodając po trosze mąki i mleka zmieszanego
z wodą sodową, aż powstanie gładkie i płynne
ciasto. Ciasto solimy i cukrzymy. Gładką, równą i
czystą patelnię lekko rozgrzewamy, smarujemy
słoniną, rozgrzewamy dalej, na gorącą wlewa-my
chochelką ciasto i na małym ogniu smażymy cienkie
naleśniki (sma-żymy tylko z jednej strony!).
Układamy jena talerzu odwróconym do góry dnem.
Składniki nadzienia starannie mieszamy, po czym
smarujemy tym na-dzieniem naleśniki i zwijamy je.
Przygotowujemy sos: roztapiamy w garnku czekoladę,
dodajemy kakao, cukier oraz mleko i chwilę
gotuje-my na płytce, na bardzo małym ogniu. Gdy
sos jest gęsty, dodajemy śmietankę wymieszaną z
mąką i zagotowujemy. Zdejmujemy garnek z ognia i
podprawiamy sos żółtkami połączonymi z rumem.
Zwinięte naleśniki podsmażamy na złoty kolor i
podajemy na talerzu, polane sosem.

PŁONĄCE NALEŚNIKI MIGDAŁOWE
C.K. kuchnia
Ciasto:
25 dag mąki
2 szklanki mleka
3jajka
3 dag masła
łyżka oliwy
2 dag cukru
torebka cukru waniliowego
3 łyżki likieru Cointreau
Nadzienie:
10 dag zmielonych mig-dałów
10 dag cukru-pudru
1 białko
łyżeczka masła
Do polania:
likier Cointreau - po 1 łyżeczce na 1 naleśnik

Z podanych składników wyrabiamy ciasto, odstawiamy
je na 1 godzinę, a następnie smażymy jak
najcieńsze naleśniki Przygotowujemy nadzienie:
zmielone migdały lekko rumienimy na patelni i
przekładamy do miski Dodajemy cukier, białko,
stopione masło i mieszamy Naleśniki smarujemy
nadzieniem i składamy w kwadrat. Układamy je na
patelni i chwilkę sma-żymy na maśle tuż przed
podaniem polewamy likierem i podpalamy.

smacznego! (i niech żyje Cesarz!)

--
Rafał
GG #95230
===================
Nie jemy po to, aby żyć.
Żyjemy po to, aby jeść.
===================






› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

kolacja 4 osoby
Potrawy z szybkowaru
Kurczak po wietnamsku?
Re: wiecie..
Re: Sztuka gotowania? Ale dluuugie mi sie zrobilo...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »