« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-18 12:43:01
Temat: witam po przerwie i pytam o kardamonWitajcie po długiej przerwie, ciekawe, czy ktoś mnie jeszcze pamięta...
Chciałam zapytać, do czego pasuje kardamon, bo kupiłam sobie zapas w
Bułgarii i teraz nie wiem, co z nim dalej... Macie jakieś przepisy?
Pozdrawiam wszystkich, Agata N.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-11-18 12:45:42
Temat: Re: witam po przerwie i pytam o kardamonWiem, ze kardamon dodaje się do ciasta (np. drożdżowego), żeby miało
bardziej żółty kolor /i do makaronu też/
--
KingAM
"things are not always as they seem to be"
* al pacino* recruit*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-18 12:51:08
Temat: Re: witam po przerwie i pytam o kardamonAgata N. wrote:
> Chciałam zapytać, do czego pasuje kardamon, bo kupiłam sobie zapas w
> Bułgarii i teraz nie wiem, co z nim dalej...
ja dodaje do herbaty i kawy, czasem do mies (np. mielone na kafte, ale
oszczednie)
swietnie nadaje sie tez do grzancow :)
wiku
--
http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-18 12:52:15
Temat: Re: witam po przerwie i pytam o kardamon
Kinga Macyszyn wrote:
> Wiem, ze kardamon dodaje się do ciasta (np. drożdżowego), żeby miało
> bardziej żółty kolor /i do makaronu też/
>
hmm, jestes pewna tego co piszesz ??? przede wszystkim skad ten zolty
kolor, spotkalem sie jedynie z kardamonem czarnym i zielonym, ale zoltym ???
wiku
--
http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-18 12:52:56
Temat: Re: witam po przerwie i pytam o kardamon
Kinga Macyszyn:
> Wiem, ze kardamon dodaje się do ciasta (np. drożdżowego), żeby miało
> bardziej żółty kolor /i do makaronu też/
to raczej kurkuma barwi na żółto, nie kardamon. Kardamon nadaje się do
pierników (używam) i pewnie innych dość aromatycznych ciast (tu nie).
Oprócz tego, do chińszczyzny i tajszczyzny (zmoździerzowany i sprażony).
Można też dać do kawy lub herbaty, jak kto lubi. Np. taki czaj gotowany
na mleku z kardamonem i osłodzony miodem jest miodem w gębie. Tylko nie
przesadzaj z ilością, bo będzie niezjadliwe.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-18 13:06:44
Temat: Re: witam po przerwie i pytam o kardamon> > Wiem, ze kardamon dodaje się do ciasta (np. drożdżowego), żeby miało
> > bardziej żółty kolor /i do makaronu też/
> >
> hmm, jestes pewna tego co piszesz ??? przede wszystkim skad ten zolty
> kolor, spotkalem sie jedynie z kardamonem czarnym i zielonym, ale zoltym
???
> wiku
Masz rację. Głupotę strzeliłam straszną, jeśli chodzi o barwienie -
oczywiście jest to kurkuma, a to stąd mi się wzięło, że kardamon też się
dodaje do ciast, gdzieś mi dzwoniło, ale nie wiedzialam w którym kościele ;)
Może się podeprę bardziej fachowym źródłem, niż moje domysły: ;)
http://www.akupresura.xo.pl/kardamon.html
--
KingAM
"things are not always as they seem to be"
* al pacino* recruit*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-18 15:18:09
Temat: Re: witam po przerwie i pytam o kardamon
Użytkownik "Agata N." <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bpd49r$br3$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witajcie po długiej przerwie, ciekawe, czy ktoś mnie jeszcze pamięta...
> Chciałam zapytać, do czego pasuje kardamon, bo kupiłam sobie zapas w
> Bułgarii i teraz nie wiem, co z nim dalej... Macie jakieś przepisy?
> Pozdrawiam wszystkich, Agata N.
Do kawy i herbaty na spółę z cynamonem.
Do ciast korzennych. Do słodkich sałatek owocowych, do ryżu na słodko, do
dań z jabłkami (szarlotka, ryż zapiekany), do kakao, czekolady pitnej,
lodów.
Kardamon, podobnie jak cynamon, ma właściwości osuszające -> ma zdolność
neutralizowania śluzotwórczych właściwości mleka.
Pomaga w przewlekłych katarach i infekcjach bakteryjnych.
W sumie podobny jest w zastosowaniu do cynamonu, ma jednak trochę gryzący
smak, więc proponuję dawać go +/- 1/3 tego, co dodałoby się cynamonu.
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-18 16:02:47
Temat: Re: witam po przerwie i pytam o kardamonkardamon jest tez dobry do pikli :-)
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-18 16:23:16
Temat: Re: witam po przerwie i pytam o kardamon
Użytkownik "depoison" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:640e.0000070c.3fba42a6@newsgate.onet.pl...
> kardamon jest tez dobry do pikli :-)
O! :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-18 16:24:13
Temat: Dzięki wszystkimA Sowie szczególnie za wyczerpujące info!
Pozdrawiam, A.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |