« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2009-08-06 15:12:30
Temat: Re: witaminy a warzywa w occie ?
Użytkownik "lemonka" <...@a...com> napisał w wiadomości
news:h5epmm$abe$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "Krzysztof Tabaczyński" <k...@w...pl> napisał w
> wiadomości news:h5epk2$a39$1@inews.gazeta.pl...
>>
>> Użytkownik "lemonka" <...@a...com> napisał w wiadomości
>> news:h5em4g$n40$1@inews.gazeta.pl...
>> >
>> > Użytkownik "Krzysztof Tabaczyński" <k...@w...pl> napisał w
>> > wiadomości news:h5cjd1$crb$1@inews.gazeta.pl...
>> >>
>> >> Użytkownik "Władysław Łoś" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
>> >> news:wlalos-5A0F9C.18245505082009@news.onet.pl...
>> >> > In article <h5c160$ckd$1@news.onet.pl>, "Przemek G."
>> > <s...@o...pl>
>> >> > wrote:
>> >> >
>> >> >> witam
>> >> >>
>> >> >> czy mogliby?cie mi powiedzieĺ, czy sa"atki warzywne z octem -
> te
>> > które
>> >> >> siź
>> >> >> robi samemu, lub kupuje siź w sklepie maj? jakie? witaminy
> jeszcze
>> > w
>> >> >> sobie ?
>> >> >
>> >> > A dlaczego niby nie?
>> >> >
>> >> >> Jak ocet wp"ywa na nasz organizm ?
>> >> >
>> >> > Naturaly podobno dobrze. Spirytusowy podobno źle.
>> >>
>> >> A "naturalny", to jaki to jest ocet?
>> >>
>> > Winny powszechnie uważany jest za naturalny. Winny i niepochodzący
> z
>> > przemysłowej hodowli.
>>
>> Naturalne jest tylko to, w czym człowiek nie ma swojego udziału.
>> Cała reszta jest sztuczna.
>>
> Aby powstał ocet winny jabłkowy potrzebne są obierki z jabłek i woda.
> Reszta zrobi się sama - bez udziału człowieka.
Ale te obierki musi zrobić człowiek i wodę też człowiek
musi dostarczyć...
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2009-08-06 16:15:59
Temat: Re: witaminy a warzywa w occie ?Krzysztofie z tych Tychów.
Czepiasz się.
Wszyscy doskonale zrozumieli co w tym przypadku oznaczało słowo "naturalny",
więc skrót myślowy był jak najbardziej trafiony.
Nie ma co bić piany, lepiej ugotuj coś ciekawego.
Pozdrawiam,
Miłosz Wolibromski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2009-08-06 18:40:55
Temat: Re: witaminy a warzywa w occie ?Użytkownik "Krzysztof Tabaczyński" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
news:h5epk2$a39$1@inews.gazeta.pl...
> Naturalne jest tylko to, w czym człowiek nie ma swojego udziału.
> Cała reszta jest sztuczna.
to my wszyscy jesteśmy sztuczni
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2009-08-06 19:47:30
Temat: Re: witaminy a warzywa w occie ?
Użytkownik "wolim" <n...@t...pisz> napisał w wiadomości
news:h5euet$eub$1@news.interia.pl...
> Krzysztofie z tych Tychów.
> Czepiasz się.
> Wszyscy doskonale zrozumieli co w tym przypadku oznaczało słowo
> "naturalny", więc skrót myślowy był jak najbardziej trafiony.
Nie wszyscy...
> Nie ma co bić piany, lepiej ugotuj coś ciekawego.
Czepiam się, bo Władysław nie wie co pisze.
Każdy ocet jest C2H5COOH, a stężenie i dodatki
smakowo-zapachowe są sprawą mocno drugorzędną.
Naturalność jest w tym kontekście kategorią zupełnie nie
do zastosowania.
Idę sobie zjeść rybę... w zalewie octowej...
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2009-08-06 19:58:46
Temat: Re: witaminy a warzywa w occie ?In article <h5fc0l$rha$1@inews.gazeta.pl>,
"Krzysztof Tabaczyński" <k...@w...pl> wrote:
> Czepiam się, bo Władysław nie wie co pisze.
Skończ szkołę i naucz się czytać ze zrozumieniem. Plonk baranie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2009-08-07 08:18:58
Temat: Re: witaminy a warzywa w occie ?W Usenecie Krzysztof Tabaczyński <k...@w...pl> tak oto plecie:
>
>>>>> A "naturalny", to jaki to jest ocet?
>>>>>
>>>> Winny powszechnie uważany jest za naturalny. Winny i niepochodzący
>> z
>>>> przemysłowej hodowli.
>>>
>>> Naturalne jest tylko to, w czym człowiek nie ma swojego udziału.
>>> Cała reszta jest sztuczna.
>>>
>> Aby powstał ocet winny jabłkowy potrzebne są obierki z jabłek i woda.
>> Reszta zrobi się sama - bez udziału człowieka.
>
> Ale te obierki musi zrobić człowiek i wodę też człowiek
> musi dostarczyć...
Ty też jesteś nienaturalny mocno.
Qra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2009-08-07 09:46:26
Temat: Re: witaminy a warzywa w occie ?Użytkownik "Qrczak" <q...@g...pl> napisał w wiadomości
news:h5gokf$jq4$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> W Usenecie Krzysztof Tabaczyński <k...@w...pl> tak oto plecie:
> >
> >>>>> A "naturalny", to jaki to jest ocet?
> >>>>>
> >>>> Winny powszechnie uważany jest za naturalny. Winny i niepochodzący
> >> z
> >>>> przemysłowej hodowli.
> >>>
> >>> Naturalne jest tylko to, w czym człowiek nie ma swojego udziału.
> >>> Cała reszta jest sztuczna.
> >>>
> >> Aby powstał ocet winny jabłkowy potrzebne są obierki z jabłek i woda.
> >> Reszta zrobi się sama - bez udziału człowieka.
> >
> > Ale te obierki musi zrobić człowiek i wodę też człowiek
> > musi dostarczyć...
>
> Ty też jesteś nienaturalny mocno.
>
> Qra
Zwłaszcza, że ocet spirytusowy jest dokładnie tak samo produkowany, tyle, ze
na większą skalę.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2009-08-07 10:19:47
Temat: Re: witaminy a warzywa w occie ?On 6 Sie, 21:47, "Krzysztof Tabaczyński" <k...@w...pl> wrote:
> Użytkownik "wolim" <n...@t...pisz> napisał w
wiadomościnews:h5euet$eub$1@news.interia.pl...
>
> > Krzysztofie z tych Tychów.
> > Czepiasz się.
> > Wszyscy doskonale zrozumieli co w tym przypadku oznaczało słowo
> > "naturalny", więc skrót myślowy był jak najbardziej trafiony.
>
> Nie wszyscy...
>
> > Nie ma co bić piany, lepiej ugotuj coś ciekawego.
>
> Czepiam się, bo Władysław nie wie co pisze.
> Każdy ocet jest C2H5COOH, a stężenie i dodatki
> smakowo-zapachowe są sprawą mocno drugorzędną.
> Naturalność jest w tym kontekście kategorią zupełnie nie
> do zastosowania.
>
> Idę sobie zjeść rybę... w zalewie octowej...
>
> Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
Na szczęście definicje co jest naturalne, a co nie jest, określają
przepisy prawa żywnościowego. Każdy może sobie sprawdzić i ocenić na
podstawie opisu, co można uznać za produkt naturalny, a co nie. Jakie
procesy zostały uznane za naturalne, a które nie. Dzięki temu wiemy,
jaki produkt przetworzony nadal można nazywać naturalnym, a który nie.
Tak więc i produkty powstałe za sprawą człowieka też mogą być
naturalne.
Każdy ma prawo do swoich poglądów, tak więc skoro uważasz, że
naturalne jest naturalne, a sztuczne bo sztuczne, to Twoja sprawa.
Natomiast przy dyskusji, należy brać pod uwagę, co mają do powiedzenia
w tej sprawie eksperci. Osoby, które zajmują się produkcją żywności,
projektowaniem receptur, prawem żywnościowym.
Dyskutować dalej nie zamierzam, bo to przypominałoby dyskusję skryby z
niepiśmiennym na temat kolejności występowania liter w alfabecie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2009-08-07 10:28:51
Temat: Re: witaminy a warzywa w occie ?On 7 Sie, 11:46, "Panslavista" <p...@w...pl> wrote:
> Użytkownik "Qrczak" <q...@g...pl> napisał w
wiadomościnews:h5gokf$jq4$1@nemesis.news.neostrada.p
l...
>
>
>
>
>
> > W Usenecie Krzysztof Tabaczyński <k...@w...pl> tak oto plecie:
>
> > >>>>> A "naturalny", to jaki to jest ocet?
>
> > >>>> Winny powszechnie uważany jest za naturalny. Winny i niepochodzący
> > >> z
> > >>>> przemysłowej hodowli.
>
> > >>> Naturalne jest tylko to, w czym człowiek nie ma swojego udziału.
> > >>> Cała reszta jest sztuczna.
>
> > >> Aby powstał ocet winny jabłkowy potrzebne są obierki z jabłek i woda.
> > >> Reszta zrobi się sama - bez udziału człowieka.
>
> > > Ale te obierki musi zrobić człowiek i wodę też człowiek
> > > musi dostarczyć...
>
> > Ty też jesteś nienaturalny mocno.
>
> > Qra
>
> Zwłaszcza, że ocet spirytusowy jest dokładnie tak samo produkowany, tyle, ze
> na większą skalę.- Ukryj cytowany tekst -
>
> - Pokaż cytowany tekst -
No ale tego akurat nie można uznać za produkt naturalny, ponieważ jest
produkowany przy użyciu szczepów drobnoustrojów, które akurat nie
pochodzą z naturalnego środowiska.
Przykład naturalności, który zachodzi w sposób naturalny, to kiszenie
kapusty i ogórków. Drobnoustroje odpowiedzialne za proces fermentacji
są z naturalnego środowiska. Z resztą, trzeba zawsze prześledzić
dokładnie proces i źródło składników, żeby określić co jest naturalne,
a co nie. Na szczęście są wytyczne,
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2009-08-07 11:20:05
Temat: Re: witaminy a warzywa w occie ?Użytkownik "Krzysztof Krawczyk" <k...@g...pl> napisał w
wiadomości
news:56307b3a-9d51-4233-8da4-698381ccd8c8@g23g2000vb
r.googlegroups.com...
On 7 Sie, 11:46, "Panslavista" <p...@w...pl> wrote:
> Użytkownik "Qrczak" <q...@g...pl> napisał w
wiadomościnews:h5gokf$jq4$1@nemesis.news.neostrada.p
l...
>
>
>
>
>
> > W Usenecie Krzysztof Tabaczyński <k...@w...pl> tak oto plecie:
>
> > >>>>> A "naturalny", to jaki to jest ocet?
>
> > >>>> Winny powszechnie uważany jest za naturalny. Winny i niepochodzący
> > >> z
> > >>>> przemysłowej hodowli.
>
> > >>> Naturalne jest tylko to, w czym człowiek nie ma swojego udziału.
> > >>> Cała reszta jest sztuczna.
>
> > >> Aby powstał ocet winny jabłkowy potrzebne są obierki z jabłek i woda.
> > >> Reszta zrobi się sama - bez udziału człowieka.
>
> > > Ale te obierki musi zrobić człowiek i wodę też człowiek
> > > musi dostarczyć...
>
> > Ty też jesteś nienaturalny mocno.
>
> > Qra
>
> Zwłaszcza, że ocet spirytusowy jest dokładnie tak samo produkowany, tyle,
ze
> na większą skalę.- Ukryj cytowany tekst -
>
> - Pokaż cytowany tekst -
No ale tego akurat nie można uznać za produkt naturalny, ponieważ jest
produkowany przy użyciu szczepów drobnoustrojów, które akurat nie
pochodzą z naturalnego środowiska.
Przykład naturalności, który zachodzi w sposób naturalny, to kiszenie
kapusty i ogórków. Drobnoustroje odpowiedzialne za proces fermentacji
są z naturalnego środowiska. Z resztą, trzeba zawsze prześledzić
dokładnie proces i źródło składników, żeby określić co jest naturalne,
a co nie. Na szczęście są wytyczne,
He..he, wytyczne sa nienaturalne...
A ocet robią dokładnie te same bakterie - dotleniają alkohol etylowy do
kwasu octowego. W większości wytwórni używano do tego celu odpadów -
obierek, jabłek tzw. spadów itp.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |