Data: 2003-03-31 11:18:24
Temat: Re: woda z kranu
Od: "Piernix" <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "DominikaNM" <d...@a...pl> napisał w wiadomości
news:b5mlei$l4e$1@atlantis.news.tpi.pl...
> A czy to nie jest tak że w trakcie tej elektrolizy oprócz bakterii i
> związków szkodliwych w skład tego osadu wchodzą także związki mineralne
> niezbędne dla organizmu? Wody mineralne, jak sama nazwa wskazuje zawierają
> dużo minerałów i osad po ich elektrolizie może być nawet większy niż
> kranówki....
>
Z tego co pamietam wodę kranową kreślają ściśle normy. Codziennie na stacji
wodociągowej są robione analizy na podstawie których są ustalane parametry
ewentualnego uzdatnienia jej. Fakt, że podczas elektrolizy wytrącają się
osady ale skład tych osadów jest ściśle związany z elektolitem i
elektrodami. Jeśli jest nim woda, to raczej wytrącony osad będzie
porównywalny z osadem, który wytrąci sie podczas gotowania (mowa tu o
kamieniu). Nie słyszałam żeby elektoliza działała bakteriobójczo, ale metody
analizy i uzdatniania wody są cały czas zmieniane i usprawniane. Bakterie
kiedyś zabijano chlorem, ozonem i freonami (tych ostatnich do końca nie
jestem pewna). Wody mineralne są wodami często głębinowymi, w których ilość
bakterii jest znikoma. Sole mineralne rozpuszczają się pod zwiększonym
ciśnieniem. Po wydobyciu takiej wody, robimy jej analizę i butelkujemy :-)
cieplutko pozdrawiam
Piernix
|