« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-04-04 07:10:32
Temat: wygląd biszkopta
co zrobić aby biszkopt po wyjęciu z piekarnika
nie wyglądał jak ścięty stożek.
To znaczy tak - wyrasta pięknie, ale kiedy go wyjmuje to opada lekko, nie
za bardzo, ale góra biszkopta obkurcza się do środka i wygląda to okropnie
a na dodatek tort z takiego biszkopta nie wygląda najlepiej,
ratujcie - jak to obejść
ula
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-04-04 07:15:03
Temat: Re: wygląd biszkopta
Użytkownik "ulla" <u...@s...com.pl> napisał w wiadomości
news:a8gufg$ghm$1@rabarbar.eu.org...
>
>
> co zrobić aby biszkopt po wyjęciu z piekarnika
> nie wyglądał jak ścięty stożek.
> To znaczy tak - wyrasta pięknie, ale kiedy go wyjmuje to opada lekko, nie
> za bardzo, ale góra biszkopta obkurcza się do środka i wygląda to
okropnie
> a na dodatek tort z takiego biszkopta nie wygląda najlepiej,
> ratujcie - jak to obejść
To może podaj proporcje?
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-04 07:26:57
Temat: Re: wygląd biszkoptaFrom: "ulla" <u...@s...com.pl>
co zrobić aby biszkopt po wyjęciu z piekarnika
nie wyglądał jak ścięty stożek.
To znaczy tak - wyrasta pięknie, ale kiedy go wyjmuje to opada lekko, nie
za bardzo, ale góra biszkopta obkurcza się do środka i wygląda to okropnie
a na dodatek tort z takiego biszkopta nie wygląda najlepiej,
ratujcie - jak to obejść
ula
Biszkopt na ogol nieco klesnie w srodku. Jedyna rada jest delikatne obciecie
rantu wokol biszkopta [zakladam, ze pieczesz w tortownicy, jesli po
amerykansku, to chyba rady nie ma].
barbara
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-04 07:59:26
Temat: Re: wygląd biszkopta>
> ratujcie - jak to obejść
> ula
>
> Biszkopt na ogol nieco klesnie w srodku. >
>
>
>
> A już ktoś tu na liście radził: nie wyrównywać biszkopta, tylko na środku dać
mu wiecej, taka górka, to jak sklesnie bedzie akurat.Qd
>
>
>
>
> --
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-04 08:00:11
Temat: Re: wygląd biszkoptaUżytkownik ulla <u...@s...com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisała:
> co zrobić aby biszkopt po wyjęciu z piekarnika
> nie wyglądał jak ścięty stożek.
Nie zauwazylam takiego defektu przy pieczeniu biszkoptu...
Moze w Twoim przypadku pomocne byloby wyjecie biszkoptu
razem z tortownica tuz po upieczeniu i odwrocenie tortownicy
do gory dnem, opierajac jej krawedzie np. na 3 paczkach zapalek,
niech biszkopt wystygnie w tej pozycji.
Dopiero zimny odwracasz i wyjmujesz z tortownicy, nie powinien
wtedy opasc.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-04 08:13:58
Temat: Odp: wygląd biszkopta
Użytkownik Joanna Duszczyńska <j...@p...onet.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:a8gulc$ojc$...@n...onet.pl...
>
> Użytkownik "ulla" <u...@s...com.pl> napisał w wiadomości
> news:a8gufg$ghm$1@rabarbar.eu.org...
> >
> >
> To może podaj proporcje?
nie pamietam, robie z różnych przepisów i zawqsze jest tak samo :-((
u.
> Joanna
> http://jduszczynska.republika.pl
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-04 08:16:36
Temat: Odp: wygląd biszkopta
Użytkownik Joanna Duszczyńska <j...@p...onet.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:a8gulc$ojc$...@n...onet.pl...
>
> Użytkownik "ulla" <u...@s...com.pl> napisał w wiadomości
> news:a8gufg$ghm$1@rabarbar.eu.org...
> >
> To może podaj proporcje?
robie z różnych przepisów, ostatno z przepisu A.Solon - tort czekoladowy
ale powiem Ci, że zawsze jest taki efekt, z jakiego przepisu bym nie robiła,
to brzegi wciągają się do środka.
ula.
> --
> Joanna
> http://jduszczynska.republika.pl
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-04 08:17:43
Temat: Odp: wygląd biszkopta
Użytkownik Barbara Czaplicka <b...@i...com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:00d901c1dbaa$39097950$948d573e@barbaraij3ogr
4...
> From: "ulla" <u...@s...com.pl>
>
>
> Biszkopt na ogol nieco klesnie w srodku. Jedyna rada jest delikatne
obciecie
> rantu wokol biszkopta [zakladam, ze pieczesz w tortownicy, jesli po
> amerykansku, to chyba rady nie ma].
> barbara
>
ooo to jest jakiś pomysł, tort trochę mniejszy ale równy
dzieki.
ula.
>
>
>
>
>
>
>
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-04 08:17:57
Temat: Re: wygląd biszkopta> co zrobić aby biszkopt po wyjęciu z piekarnika
> nie wyglądał jak ścięty stożek.
Jesli na 6 jajek dajesz szklanke maki, to często Ci opadnie (bo jajka są
róznej wielkości). Więc ja dokładam trochę maki i wychodzi tak nieco ponad
półtorej szklanki. Efekt jest taki, że biszkopt nie osiada, ale nie jest tez
zbity i nic nie traci na puszystkości.
Inny sposób, to sposób mojej babci (ja je czasem łącze): do ciasta dodaje
się odrobinke oliwy.
Zobacz też, ile dajesz proszku do pieczenia. Jak za dużo, to tez Ci padnie,
a wcześniej bardzo wyrośnie. Takie są moje sposoby, może ktos ma lepsze.
Pozdrawiam.
Mapet (o rany, ja jeszcze spię...)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-04 08:22:09
Temat: Odp: wygląd biszkopta
Użytkownik Mapet <m...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a8h29b$svi$...@n...tpi.pl...
> > co zrobić aby biszkopt po wyjęciu z piekarnika
> > nie wyglądał jak ścięty stożek.
>
> Jesli na 6 jajek dajesz szklanke maki, to często Ci opadnie (bo jajka są
> róznej wielkości). Więc ja dokładam trochę maki i wychodzi tak nieco ponad
> półtorej szklanki. Efekt jest taki, że biszkopt nie osiada, ale nie jest
tez
> zbity i nic nie traci na puszystkości.
> Inny sposób, to sposób mojej babci (ja je czasem łącze): do ciasta dodaje
> się odrobinke oliwy.
> Zobacz też, ile dajesz proszku do pieczenia. Jak za dużo, to tez Ci
padnie,
> a wcześniej bardzo wyrośnie. Takie są moje sposoby, może ktos ma lepsze.
> Pozdrawiam.
> Mapet (o rany, ja jeszcze spię...)
>
słyszałam o oliwie, pewnie spróbuję,
i proszku mniej też spróbuję,
zawsze uparcie dążę do zadowalającego efektu, gorzej tylko,
że rodzina będzie miała dość biszkoptu i jaj zużyję co nie miara.
ula.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |