Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pochwale sie, a co!

Grupy

Szukaj w grupach

 

pochwale sie, a co!

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-04-03 11:32:26

Temat: pochwale sie, a co!
Od: "Mapet" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Zrobilam po raz pierwszy w zyciu plesniaka (takie ciasto) z przepisu, ktory
wrzucilam na grupe. RE-WE-LAC-JA. Osobiscie uwazam, ze najlepszy do tego
wypieku jest dzem porzeczkowy (kwaskowaty taki jest, wiec sie swietnie
komponuje z piana z bialek, ktora jest raczej sklodka). Na tez dzem dalam
mnostwo rodzynek. Nastepnym razem dam jeszcze wiecej, bo uwielbiam rodzynki.
Moja rada, jesli ktos sie za to wezmie: cisto do starcia na tarce ma byc
twarde. Najlepiej wlozyc je do zamrazalnika na pewien - niezbyt dlugi -
czas. Polecam wszystkim. Ja tego nie wymyślilam, a ciasto jest naprawde
swietne. I bardzo latwo sie je robi, choc nie najkrocej, fakt.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-04-03 11:42:44

Temat: Re: pochwale sie, a co!
Od: "Zuzanna Pazera" <z...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Mam takie pytanko: Jakiego dżemu użyłaś do tego ciasta? Bo mi sie wydaje że
teraz wszystkie dżemy to taka galaretka, która zaraz się rozpuści....

Pozdrawiam

zuzanna




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-03 11:45:30

Temat: Re: pochwale sie, a co!
Od: "Mapet" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Mam takie pytanko: Jakiego dżemu użyłaś do tego ciasta? Bo mi sie wydaje
że
> teraz wszystkie dżemy to taka galaretka, która zaraz się rozpuści....

Zuzylam dzem produkcji domowej. Babcia robila. Ale nie wszystkie dzemy o
galaretka, trzeba poszukac. Jesli nie znajdziesz, to wybierz powidla.
aha, odrobinka aromatu cytrynowego do ciasta nie zaszkodzi. Pozdrawiam
Mapet


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-03 12:04:13

Temat: Re: pochwale sie, a co!
Od: "Zuzanna Pazera" <z...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

tak coś czułam że domowej roboty.....
Ja niestety jestem noga do przetworów....
Ale poszukam powideł w takim razie !

Hej

zuzanna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-03 12:16:52

Temat: Re: pochwale sie, a co!
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka) szukaj wiadomości tego autora

From: "Mapet" <m...@p...onet.pl>


Zrobilam po raz pierwszy w zyciu plesniaka (takie ciasto) z przepisu, ktory
wrzucilam na grupe. RE-WE-LAC-JA. Osobiscie uwazam, ze najlepszy do tego
wypieku jest dzem porzeczkowy (kwaskowaty taki jest, wiec sie swietnie
komponuje z piana z bialek, ktora jest raczej sklodka). Na tez dzem dalam
mnostwo rodzynek.
>>>>

Mapeciku, nastepnym razem sprobuj z powidlami, ale wylacznie domowymi, z
bardzo poznych sliwek wegierek [wowczas nie daje sie ani grama cukru].
Rodzynki, ktore tak lubisz, tez mozesz dodac oczywiscie.

barbara







--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-03 12:36:06

Temat: Re: pochwale sie, a co!
Od: "Maciej Lewczuk/CD-Action" <m...@c...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Barbara Czaplicka" <b...@i...com.pl> napisał w wiadomości
news:011201c1db09$8c2220c0$5b9a1ed9@barbaraij3ogr4..
.
> From: "Mapet" <m...@p...onet.pl>
> Zrobilam po raz pierwszy w zyciu plesniaka (takie ciasto) z przepisu,
ktory

> Mapeciku, nastepnym razem sprobuj z powidlami, ale wylacznie domowymi, z
> bardzo poznych sliwek wegierek [wowczas nie daje sie ani grama cukru].
> Rodzynki, ktore tak lubisz, tez mozesz dodac oczywiscie.

Musze przyznac, ze posiadam na ogrodzie cos takiego jak zolte sliwki
wegierki (dziko rosnace - rozsadzone przeze mnie) i z nich powidla i dzemy
sa diabelsko kwasne (takie jak lubie ;-) I plesniak i cos w rodzaju
szarlotki (czesto na blaszce lacze 3 rozne smaki ciasta kruchego) smakuje
rewelacyjnie, szczegolnie, gdy posypie jeszcze grubym cukrem lub nawet
pudrem...

--
Pozdrawiam
Maciej Lewczuk

Redakcja CD-Action
51-670 Wrocław, ul. Dembowskiego 57/61
tel. (071) 345-21-38 w. 108, fax (071) 345-21-42


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-03 12:47:10

Temat: Re: pochwale sie, a co!
Od: "Mapet" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Mapeciku, nastepnym razem sprobuj z powidlami, ale wylacznie domowymi, z
> bardzo poznych sliwek wegierek [wowczas nie daje sie ani grama cukru].
> Rodzynki, ktore tak lubisz, tez mozesz dodac oczywiscie.
>
Racja, nastepnym razem beda powidla. Mam tylko domowe, bo babcia to istna
fabryka przetworow. I rzeczywiscie mamy bardzo pozne wegierki i nie dajemy
cukru. Tym bardziej, ze zuzylam wszystkie porzeczki. Zostaly mi powidla i
wisnie. No, wisnie tez wyprobuje. Pozdrawiam
Mapet


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-03 12:47:13

Temat: Re: pochwale sie, a co!
Od: Gosia Zaleska-Gajc <z...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora

Mapet wrote:
>
> Zrobilam po raz pierwszy w zyciu plesniaka (takie ciasto) z przepisu, ktory
> wrzucilam na grupe. RE-WE-LAC-JA. Osobiscie uwazam, ze najlepszy do tego
> wypieku jest dzem porzeczkowy (kwaskowaty taki jest, wiec sie swietnie
> komponuje z piana z bialek, ktora jest raczej sklodka).[ciach]

Ja też najbardziej lubię z dżemem z czarnej porzeczki :-) made in
MojaMama ;-).
--
Gosia
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
http://www.pity.pl - policzy za Ciebie podatek!!! Za darmo!!!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-03 13:07:16

Temat: Re: pochwale sie, a co!
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Mapet <m...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a8etm2$d7u$...@n...tpi.pl...
> > Mapeciku, nastepnym razem sprobuj z powidlami, ale wylacznie domowymi, z
> > bardzo poznych sliwek wegierek [wowczas nie daje sie ani grama cukru].
> > Rodzynki, ktore tak lubisz, tez mozesz dodac oczywiscie.
> >
> Racja, nastepnym razem beda powidla. Mam tylko domowe, bo babcia to istna
> fabryka przetworow. I rzeczywiscie mamy bardzo pozne wegierki i nie dajemy
> cukru. Tym bardziej, ze zuzylam wszystkie porzeczki. Zostaly mi powidla i
> wisnie. No, wisnie tez wyprobuje. Pozdrawiam
> Mapet
>
>
ja lubię robić ze słodkich prztworów powidełka ze śliwek, ale dżem z
żelfiksem też wychodzi przepyszny :) miam
równie łatwo się robi z wiśni. W tym roku spróbuję zrobić więcej takich
pysznych przetworów, zacznę od moich ulubionych truskawek :)
A jak potem nalesniki smakuja z takimi dżemami, o rany :)

Wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-03 13:23:07

Temat: Re: pochwale sie, a co!
Od: "Ana" <a...@e...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Mapet" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a8ep9v$qv3$1@news.tpi.pl...
> Zrobilam po raz pierwszy w zyciu plesniaka (takie ciasto) z przepisu,
ktory
> wrzucilam na grupe. RE-WE-LAC-JA. Osobiscie uwazam, ze najlepszy do tego
> wypieku jest dzem porzeczkowy (kwaskowaty taki jest, wiec sie swietnie
> komponuje z piana z bialek, ktora jest raczej sklodka). Na tez dzem dalam
> mnostwo rodzynek. Nastepnym razem dam jeszcze wiecej, bo uwielbiam
rodzynki.
> Moja rada, jesli ktos sie za to wezmie: cisto do starcia na tarce ma byc
> twarde. Najlepiej wlozyc je do zamrazalnika na pewien - niezbyt dlugi -
> czas. Polecam wszystkim. Ja tego nie wymyślilam, a ciasto jest naprawde
> swietne. I bardzo latwo sie je robi, choc nie najkrocej, fakt.
>

Ja też robiłam to ciasto (u nas w domu ono się nazywa strzępiec). Tym razem
oprócz rodzynek dodałam za radą z jakiegoś przepisu sprzed miesięcy sporo
orzechów włoskich. Ale pycha, mówię Wam!
Zrobiłam trzy ciasta, ale to chyba wyszło najpyszniejsze. W każdym razie już
go dawno nie ma.
AniaK



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kuchnia - czytacie?
Baranek i sos tatarski
JAk robicie baklazany???
ciasto "cycki Murzynki"(P)
Spotkanie w Warszawie - (znowu ja ...) OT (pasjonujące) i LO (lektura obowiązkowa)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »