| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-04-03 14:53:06
Temat: Re: pochwale sie, a co!From: "Maciej Lewczuk/CD-Action" <m...@c...com.pl>
Użytkownik "Barbara Czaplicka" <b...@i...com.pl> napisał w wiadomości
> Mapeciku, nastepnym razem sprobuj z powidlami, ale wylacznie domowymi, z
> bardzo poznych sliwek wegierek [wowczas nie daje sie ani grama cukru].
> Rodzynki, ktore tak lubisz, tez mozesz dodac oczywiscie.
Musze przyznac, ze posiadam na ogrodzie cos takiego jak zolte sliwki
wegierki (dziko rosnace - rozsadzone przeze mnie) i z nich powidla i dzemy
sa diabelsko kwasne (takie jak lubie ;-) I plesniak i cos w rodzaju
szarlotki (czesto na blaszce lacze 3 rozne smaki ciasta kruchego) smakuje
rewelacyjnie, szczegolnie, gdy posypie jeszcze grubym cukrem lub nawet
pudrem...
Pozdrawiam
Maciej Lewczuk
Maciej, Ty zdecydowanie masz zbyt dużo rzeczy, ktore lubie: bo i wyroby
wiejskie i sliweczki...
Jak mi zdrowie dopisze, a zona mnie nie przegoni, to Cie kiedys napadne
:-))))
Pozdrowka :-)
barbara
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-04-03 16:20:37
Temat: Re: pochwale sie, a co!
Użytkownik "Mapet" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a8ep9v$qv3$1@news.tpi.pl...
> Zrobilam po raz pierwszy w zyciu plesniaka (takie ciasto) z przepisu,
ktory
> wrzucilam na grupe. RE-WE-LAC-JA.
Ja takze upieklam Twojego przekladanca. Byl bardzo dobry, tylko
tez zastanawialam sie nad ta warstwa "dzemowa", bo cos mi nie pasowalo.
Pomyslalam sobie, ze w przyszlosci w tym miejscu dam duszone kwasne jablka.
A moze na cieniutka warswe dzemu polozyc warstwe sera przygotowanego jak do
sernika na przyklad z brzoskwiniami z puszki. Jak myslisz? Niestety,
dysponuje tylko dzemami sklepowymi, a one nie bardzo do tego ciasta sie
nadaja.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-03 20:32:26
Temat: Re: pochwale sie, a co!Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisał
> Użytkownik Mapet <m...@p...onet.pl> ...
> > > Mapeciku, nastepnym razem sprobuj z powidlami, ale wylacznie
domowymi, z
> > > bardzo poznych sliwek wegierek [wowczas nie daje sie ani grama
cukru].
> > > Rodzynki, ktore tak lubisz, tez mozesz dodac oczywiscie.
> > >
> > Racja, nastepnym razem beda powidla. Mam tylko domowe, bo babcia
to istna
> > fabryka przetworow. I rzeczywiscie mamy bardzo pozne wegierki i
nie dajemy
> > cukru. Tym bardziej, ze zuzylam wszystkie porzeczki. Zostaly mi
powidla i
> > wisnie. No, wisnie tez wyprobuje. Pozdrawiam
> > Mapet
> >
> >
> ja lubię robić ze słodkich prztworów powidełka ze śliwek, ale dżem z
> żelfiksem też wychodzi przepyszny :) miam
> równie łatwo się robi z wiśni. W tym roku spróbuję zrobić więcej
takich
> pysznych przetworów, zacznę od moich ulubionych truskawek :)
> A jak potem nalesniki smakuja z takimi dżemami, o rany :)
>
A, jak słodkie, to koleżance nie spasują, ale reszcie polecam do
rzeczonego ciasta powidła z żurawin (przetwarzać nie lubię, ale mogę
dostarczać wiadrami jak na jesień bagna u nas trochę podeschną -
uwielbiam to zbierać w przeciwieństwie do malin czy jagód).
--
Pozdrawiam GosiaH co to nie lubi słodyczy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-04 08:22:48
Temat: Re: pochwale sie, a co!> Ja takze upieklam Twojego przekladanca. Byl bardzo dobry, tylko
> tez zastanawialam sie nad ta warstwa "dzemowa", bo cos mi nie pasowalo.
> Pomyslalam sobie, ze w przyszlosci w tym miejscu dam duszone kwasne
jablka.
> A moze na cieniutka warswe dzemu polozyc warstwe sera przygotowanego jak
do
> sernika na przyklad z brzoskwiniami z puszki. Jak myslisz? Niestety,
> dysponuje tylko dzemami sklepowymi, a one nie bardzo do tego ciasta sie
> nadaja.
No właśnie. Zdaje się, że chodzi o to, żeby warstwa dżemowa była kwaśna lub
winna, to zrównoważy słodkie białka. Zamiast dżemu możesz z powodzeniem uzyć
OWOCE. Same owoce. Nie ma problemu. Ja dżemu uzywam, bo moja babcia je robi
i nie ma kto tego jeść, więc je dajemy do ciasta. Sklapowe są inne, racja.
Możesz dać jabłka lub jakiekolwiek inne owoce, byle , jak mówię, nie było
wszystko razem za słodkie.
A ser? Nie wiem jak by to smakowało. Spróbuj. ale to juz będzie zupełnie
inne ciasto. :-)))
Pozdrawiam
Mapet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-04 08:28:32
Temat: Re: pochwale sie, a co!Ola wrote:
>
> A moze na cieniutka warswe dzemu polozyc warstwe sera przygotowanego jak do
> sernika na przyklad z brzoskwiniami z puszki.
Mam przepis na taki "sernik" :-). Piekłam go na swięta. Podam w osobnym
wątku, ok?
--
Gosia
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
http://www.pity.pl - policzy za Ciebie podatek!!! Za darmo!!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-04 09:20:26
Temat: Re: pochwale sie, a co!> Mam przepis na taki "sernik" :-). Piekłam go na swięta. Podam w osobnym
> wątku, ok?
tak, tak, tak, tak, tak, tak, tak, tak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
(Mapet przyłącza się nieśmiało do prośby)....
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-04 09:27:00
Temat: Re: pochwale sie, a co!Mapet wrote:
>
> tak, tak, tak, tak, tak, tak, tak, tak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
> (Mapet przyłącza się nieśmiało do prośby)....
Przecież już jest :-). Wątek: Sernik z brzoskwianiami. Tylko, że ciasto
jest jasne. Nie ma warstwy kakaowej. Ale można sobie zmodyfikwać ;-)
--
Gosia
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
http://www.pity.pl - policzy za Ciebie podatek!!! Za darmo!!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-04 10:27:27
Temat: Re: pochwale sie, a co!A. SORRY. dopiero po ptakach zauważyłam...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-05 13:34:42
Temat: Re: pochwale sie, a co!Użytkownik "Barbara Czaplicka" <b...@i...com.pl> napisał w wiadomości
news:016c01c1db1f$69e810d0$5b9a1ed9@barbaraij3ogr4..
.
> Maciej, Ty zdecydowanie masz zbyt dużo rzeczy, ktore lubie: bo i wyroby
> wiejskie i sliweczki...
> Jak mi zdrowie dopisze, a zona mnie nie przegoni, to Cie kiedys napadne
> :-))))
Hehe, jesli mnie zastaniesz ;-) Praca w redakcji, potem szybkie zakupy a
potem do pooznej nocy Suoneczko (Kiedys moze i dluzej bedzie ;-)
Wyroby sa, a i owszem, ale warunki moje (mieszkaniowo-magazynowe) nie sa
najlepsze i sloiczki z przetworami nie wygladaja najlepiej... ;-) Nam i
rodzince to nie przeszkadza co prawda i palaszuja... Szkoda tylko ze od 5
lat barkuje Babci bo Ona robila przetwory... echhhh... Przepisy jeszcze
spode Lwowa ;-)... Mamusia tez daje sobie niezle rade... a ja przejmuje co
nieco od nich, choc ja jestem bardziej od egzotyki ;-) i tortow ;-)
--
Pozdrawiam
Maciej Lewczuk
Redakcja CD-Action
51-670 Wrocław, ul. Dembowskiego 57/61
tel. (071) 345-21-38 w. 108, fax (071) 345-21-42
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |