| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-09-07 20:28:34
Temat: zdrowa kuchniszukam przepisu na potrawe z soczewicy
Mariola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-09-07 20:43:34
Temat: Re: zdrowa kuchniMariola wrote:
> szukam przepisu na potrawe z soczewicy
> Mariola
zupa soczewicowa z kiełbaskami. Soczewica z boczkiem. Zapiekanka z czerwonej
soczewicy z warzywami (było na liście, w archiwum jest, polecam, jest
świeetne).
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-07 20:59:59
Temat: Re: zdrowa kuchni
.
Użytkownik "Mariola" <j...@w...pl> napisał w wiadomości
news:aldnfe$56p$1@news2.tpi.pl...
> szukam przepisu na potrawe z soczewicy
> Mariola
Albo na gesto,z marchewka i cebula, w sosie pomidorowym.
Z lisciem laurowym i galka muszkatalowa.
pozdrawiam
atena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-07 21:07:12
Temat: Re: zdrowa kuchniMariola wrote:
> szukam przepisu na potrawe z soczewicy
> Mariola
>
>
ok, szukaj, tylko dlaczego w topicu jest "zdrowa"? Dla wielu osob
soczewica jest jak najbardziej niezdrowa ...
V.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-07 21:16:47
Temat: Re: zdrowa kuchniVefour wrote:
> Mariola wrote:
>> szukam przepisu na potrawe z soczewicy
>
> ok, szukaj, tylko dlaczego w topicu jest "zdrowa"? Dla wielu osob
> soczewica jest jak najbardziej niezdrowa ...
przecież nie było nic o tym, że soczewica jest zdrowa. Kuchnia ma się
dobrze, a w niej można przecież najbardziej grzeszne potrawy przyrządzać.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-07 21:48:52
Temat: Re: zdrowa kuchniSOCZEWICA należy do rodziny strączkowych. Jest ona jedną z najstarszych
roślin uprawnych. Już w Biblii mówiono o niej jako o głównym produkcie
spożywczym. Jej obecność na ziemiach polskich sięga epoki neolitu. Dość duże
jej ilości wykopano w Biskupinie. Jeszcze parę lat temu w Polsce była dość
powszechna, dziś jest zapomniana.
Soczewica zawiera duże ilości białka, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu i
potasu. Jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witamin PP, C i E . Na
polskim rynku dostępna jest głównie w dwóch odmianach: soczewica gruba,
soczewica drobna. Doskonale nadaje się do sałatek, zup, past, kotletów. Nie
wymaga moczenia przed gotowaniem, razem ze zbożami tworzy doskonały zestaw
aminokwasów. Jest ona, zaraz po soi, jedną z bardziej wartościowych roślin
strączkowych, dlatego polecamy ją do włączenia w państwa jadłospis.
...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-07 22:23:06
Temat: Re: zdrowa kuchni"waldemar z domu" <w...@t...de> a écrit dans le message de
news: aldq8q$607$01$...@n...t-online.com...
> przecież nie było nic o tym, że soczewica jest zdrowa. Kuchnia ma się
> dobrze, a w niej można przecież najbardziej grzeszne potrawy przyrządzać.
Patrz na tytul...
Ewcia
(zycie szkodzi zdrowiu..::::--))
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-08 10:36:30
Temat: Re: zdrowa kuchniMariola wrote:
> SOCZEWICA należy do rodziny strączkowych. Jest ona jedną z najstarszych
> roślin uprawnych. Już w Biblii mówiono o niej jako o głównym produkcie
> spożywczym. Jej obecność na ziemiach polskich sięga epoki neolitu. Dość duże
> jej ilości wykopano w Biskupinie. Jeszcze parę lat temu w Polsce była dość
> powszechna, dziś jest zapomniana.
> Soczewica zawiera duże ilości białka, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu i
> potasu. Jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witamin PP, C i E . Na
> polskim rynku dostępna jest głównie w dwóch odmianach: soczewica gruba,
> soczewica drobna. Doskonale nadaje się do sałatek, zup, past, kotletów. Nie
> wymaga moczenia przed gotowaniem, razem ze zbożami tworzy doskonały zestaw
> aminokwasów. Jest ona, zaraz po soi, jedną z bardziej wartościowych roślin
> strączkowych, dlatego polecamy ją do włączenia w państwa jadłospis.
> ....
>
>
Z calym szacunkiem ble, ble, ble .... Jak ktos np. unika weglowodanow (a
takich sa morza nieprzebrane) soczewica z definicji jest out. Jak ktos
wierzy w badania Pana D'adamo (ten od grup krwi a zywienie) to tez dla
czesci soczewica jest out. To, ze jakas roslina ma sto tysiecy lat i
jest skladem witamin porownywalnym z Centrum, to jeszcze nie znaczy, ze
jest zdrowa (chociazby dlatego, ze moze adresat soczewicy nie potrzebuje
wiecej tych wszytskich skladnikow).
Aha, jeszcze jedno - nie mam nic przeciw soczewicy, ale protestuje
przeciw przypisywaniu konkretnym produktom cech "dobroci" czu
"zdrowotnosci" bo jest to kwestia calkowicie nierozstrzygnieta i dyskusyjna.
V.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-08 12:08:29
Temat: Re: zdrowa kuchniEwa (siostra Ani) N. wrote:
>> przecież nie było nic o tym, że soczewica jest zdrowa. Kuchnia ma się
>> dobrze, a w niej można przecież najbardziej grzeszne potrawy przyrządzać.
>
>
> Patrz na tytul...
no patrzę.. zdrowa kuchni. Rozumiem, że zabrakło a, czyli zdrowa kuchnia.
Moja kuchnia jest zdrowa, ma się bardzo dobrze, tylko ja nie :-((
Waldek, uziemiony
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-08 12:10:25
Temat: Re: zdrowa kuchni
> Mariola wrote:
>> SOCZEWICA należy do rodziny strączkowych. Jest ona jedną z najstarszych
>> roślin uprawnych. Już w Biblii mówiono o niej jako o głównym produkcie
>> spożywczym. Jej obecność na ziemiach polskich sięga epoki neolitu. Dość
>> duże jej ilości wykopano w Biskupinie. Jeszcze parę lat temu w Polsce
>> była dość powszechna, dziś jest zapomniana.
>> Soczewica zawiera duże ilości białka, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu i
>> potasu. Jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witamin PP, C i E . Na
>> polskim rynku dostępna jest głównie w dwóch odmianach: soczewica gruba,
>> soczewica drobna. Doskonale nadaje się do sałatek, zup, past, kotletów.
>> Nie wymaga moczenia przed gotowaniem, razem ze zbożami tworzy doskonały
>> zestaw aminokwasów. Jest ona, zaraz po soi, jedną z bardziej
>> wartościowych roślin strączkowych, dlatego polecamy ją do włączenia w
>> państwa jadłospis. ....
> Z calym szacunkiem ble, ble, ble .... Jak ktos np. unika weglowodanow (a
> takich sa morza nieprzebrane) soczewica z definicji jest out. Jak ktos
> wierzy w badania Pana D'adamo (ten od grup krwi a zywienie) to tez dla
> czesci soczewica jest out. To, ze jakas roslina ma sto tysiecy lat i
> jest skladem witamin porownywalnym z Centrum, to jeszcze nie znaczy, ze
> jest zdrowa (chociazby dlatego, ze moze adresat soczewicy nie potrzebuje
> wiecej tych wszytskich skladnikow).
>
> Aha, jeszcze jedno - nie mam nic przeciw soczewicy, ale protestuje
> przeciw przypisywaniu konkretnym produktom cech "dobroci" czu
> "zdrowotnosci" bo jest to kwestia calkowicie nierozstrzygnieta i
> dyskusyjna.
wszystko jest zdrowe lub niezdrowe w pewnych tolerancyjnych ilościach. Tak
samo soczewica dla wegetarian jest źródłem białka i witamin. Przeżeranie
się soczewicą jest niezdrowe, ale raz na jakiś czas jest bardzo dobra i
zdrowa. No chyba, że komuś Kwaśniewski do głowy narobił...
Waldek, uziemiony
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |