Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Vefour <v...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zdrowa kuchni
Date: Sun, 08 Sep 2002 12:36:30 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 32
Message-ID: <alf96n$pub$1@news2.tpi.pl>
References: <aldnfe$56p$1@news2.tpi.pl> <aldpq1$drj$1@news.tpi.pl>
<aldq8q$607$01$1@news.t-online.com> <alds6p$o83$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: ph159.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news2.tpi.pl 1031481367 26571 217.99.208.159 (8 Sep 2002 10:36:07 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 8 Sep 2002 10:36:07 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: en-us, en, pl
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.1) Gecko/20020826
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:124374
Ukryj nagłówki
Mariola wrote:
> SOCZEWICA należy do rodziny strączkowych. Jest ona jedną z najstarszych
> roślin uprawnych. Już w Biblii mówiono o niej jako o głównym produkcie
> spożywczym. Jej obecność na ziemiach polskich sięga epoki neolitu. Dość duże
> jej ilości wykopano w Biskupinie. Jeszcze parę lat temu w Polsce była dość
> powszechna, dziś jest zapomniana.
> Soczewica zawiera duże ilości białka, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu i
> potasu. Jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witamin PP, C i E . Na
> polskim rynku dostępna jest głównie w dwóch odmianach: soczewica gruba,
> soczewica drobna. Doskonale nadaje się do sałatek, zup, past, kotletów. Nie
> wymaga moczenia przed gotowaniem, razem ze zbożami tworzy doskonały zestaw
> aminokwasów. Jest ona, zaraz po soi, jedną z bardziej wartościowych roślin
> strączkowych, dlatego polecamy ją do włączenia w państwa jadłospis.
> ....
>
>
Z calym szacunkiem ble, ble, ble .... Jak ktos np. unika weglowodanow (a
takich sa morza nieprzebrane) soczewica z definicji jest out. Jak ktos
wierzy w badania Pana D'adamo (ten od grup krwi a zywienie) to tez dla
czesci soczewica jest out. To, ze jakas roslina ma sto tysiecy lat i
jest skladem witamin porownywalnym z Centrum, to jeszcze nie znaczy, ze
jest zdrowa (chociazby dlatego, ze moze adresat soczewicy nie potrzebuje
wiecej tych wszytskich skladnikow).
Aha, jeszcze jedno - nie mam nic przeciw soczewicy, ale protestuje
przeciw przypisywaniu konkretnym produktom cech "dobroci" czu
"zdrowotnosci" bo jest to kwestia calkowicie nierozstrzygnieta i dyskusyjna.
V.
|