Data: 2002-09-08 12:10:25
Temat: Re: zdrowa kuchni
Od: waldemar z domu <w...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Mariola wrote:
>> SOCZEWICA należy do rodziny strączkowych. Jest ona jedną z najstarszych
>> roślin uprawnych. Już w Biblii mówiono o niej jako o głównym produkcie
>> spożywczym. Jej obecność na ziemiach polskich sięga epoki neolitu. Dość
>> duże jej ilości wykopano w Biskupinie. Jeszcze parę lat temu w Polsce
>> była dość powszechna, dziś jest zapomniana.
>> Soczewica zawiera duże ilości białka, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu i
>> potasu. Jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witamin PP, C i E . Na
>> polskim rynku dostępna jest głównie w dwóch odmianach: soczewica gruba,
>> soczewica drobna. Doskonale nadaje się do sałatek, zup, past, kotletów.
>> Nie wymaga moczenia przed gotowaniem, razem ze zbożami tworzy doskonały
>> zestaw aminokwasów. Jest ona, zaraz po soi, jedną z bardziej
>> wartościowych roślin strączkowych, dlatego polecamy ją do włączenia w
>> państwa jadłospis. ....
> Z calym szacunkiem ble, ble, ble .... Jak ktos np. unika weglowodanow (a
> takich sa morza nieprzebrane) soczewica z definicji jest out. Jak ktos
> wierzy w badania Pana D'adamo (ten od grup krwi a zywienie) to tez dla
> czesci soczewica jest out. To, ze jakas roslina ma sto tysiecy lat i
> jest skladem witamin porownywalnym z Centrum, to jeszcze nie znaczy, ze
> jest zdrowa (chociazby dlatego, ze moze adresat soczewicy nie potrzebuje
> wiecej tych wszytskich skladnikow).
>
> Aha, jeszcze jedno - nie mam nic przeciw soczewicy, ale protestuje
> przeciw przypisywaniu konkretnym produktom cech "dobroci" czu
> "zdrowotnosci" bo jest to kwestia calkowicie nierozstrzygnieta i
> dyskusyjna.
wszystko jest zdrowe lub niezdrowe w pewnych tolerancyjnych ilościach. Tak
samo soczewica dla wegetarian jest źródłem białka i witamin. Przeżeranie
się soczewicą jest niezdrowe, ale raz na jakiś czas jest bardzo dobra i
zdrowa. No chyba, że komuś Kwaśniewski do głowy narobił...
Waldek, uziemiony
|