Data: 2002-09-08 10:36:30
Temat: Re: zdrowa kuchni
Od: Vefour <v...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Mariola wrote:
> SOCZEWICA należy do rodziny strączkowych. Jest ona jedną z najstarszych
> roślin uprawnych. Już w Biblii mówiono o niej jako o głównym produkcie
> spożywczym. Jej obecność na ziemiach polskich sięga epoki neolitu. Dość duże
> jej ilości wykopano w Biskupinie. Jeszcze parę lat temu w Polsce była dość
> powszechna, dziś jest zapomniana.
> Soczewica zawiera duże ilości białka, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu i
> potasu. Jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witamin PP, C i E . Na
> polskim rynku dostępna jest głównie w dwóch odmianach: soczewica gruba,
> soczewica drobna. Doskonale nadaje się do sałatek, zup, past, kotletów. Nie
> wymaga moczenia przed gotowaniem, razem ze zbożami tworzy doskonały zestaw
> aminokwasów. Jest ona, zaraz po soi, jedną z bardziej wartościowych roślin
> strączkowych, dlatego polecamy ją do włączenia w państwa jadłospis.
> ....
>
>
Z calym szacunkiem ble, ble, ble .... Jak ktos np. unika weglowodanow (a
takich sa morza nieprzebrane) soczewica z definicji jest out. Jak ktos
wierzy w badania Pana D'adamo (ten od grup krwi a zywienie) to tez dla
czesci soczewica jest out. To, ze jakas roslina ma sto tysiecy lat i
jest skladem witamin porownywalnym z Centrum, to jeszcze nie znaczy, ze
jest zdrowa (chociazby dlatego, ze moze adresat soczewicy nie potrzebuje
wiecej tych wszytskich skladnikow).
Aha, jeszcze jedno - nie mam nic przeciw soczewicy, ale protestuje
przeciw przypisywaniu konkretnym produktom cech "dobroci" czu
"zdrowotnosci" bo jest to kwestia calkowicie nierozstrzygnieta i dyskusyjna.
V.
|