« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-09-04 19:26:25
Temat: żeberka - przepiswitam serdecznie
wiem, temat kiedyś był,
proszę choćby o podanie linku do archiwum
pzodr
PO
--
***************************************
www.wosk.pl
www.alano.pl
http://sus.univ.szczecin.pl/~wojus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-09-04 20:02:47
Temat: Re: żeberka - przepiswojus z adresu w...@g...pl wymodził(a) :
Obsmażyć na mocnym ogniu, wrzucić do głębokiej patelni ewentualnie woka ,
podlać wodą i dusić. W tzw. miedzyczasie dodać 1 jabłko pokrojone w kostkę,
majeranek, sól, pieprz i 1 cebulę. Jeśli stwierdzimy, że mięso jest juz
miękkie, zaciagamy sos mąką ze śmietaną. Do tego kluski śląskie i sałatka z
buraczków i finito.
Pozdrawiam
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-09-04 22:03:03
Temat: Re: żeberka - przepisUżytkownik "wojus" <w...@g...pl> napisał w wiadomości
news:dffhp5$n9k$1@atlantis.news.tpi.pl...
> witam serdecznie
> wiem, temat kiedyś był,
> proszę choćby o podanie linku do archiwum
Wiesz, z żeberkami można kilka różnych rzeczy zrobić :D
Jako, że nie sprecyzowałeś o co Ci chodzi, to podam jedynie linki, które z
pewnością dostarczą Ci wiele pomysłów na upichcenie czegoś z żeberek:
Archiwum grupy z wpisaną frazą 'żeberka':
http://groups.google.com/group/pl.rec.kuchnia/search
?group=pl.rec.kuchnia&q=%C5%BCeberka&qt_g=1&searchno
w=Przeszukuj+t%C4%99+grup%C4%99
Google z wpisaną frazą 'żeberka':
http://www.google.com/search?client=opera&rls=pl&q=%
C5%BCeberka&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8
Fishman
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-09-05 13:55:56
Temat: Re: żeberka - przepis> wiem, temat kiedyś był,
> proszę choćby o podanie linku do archiwum
>
Witam,
proponuje zeberka w sosie sojowym. żeberka (ok 750g)przegotować przez jakieś
10 min., następnie wodę wylać, ostudzić trochę pokroic w male kawalki
(polecam zeberka , gdzie jest sporo chrząstek - łatwiej kroic).nastepnie
pokrojone wkladamy do rondla , zalewamy dwoma kubkami wody , dodajemy ze
cztery lyzki sosu sojowego ciemnego, 1/4 szklanki sherry, czosnek, pokrojone
orzeszki ziemne - garść, 3 łyzki cukru. To wszystko gotować przez 40 min.
Następnie odcedzić zostawiając jedną szklankę wywaru. Zeberka i wywar należy
wrzucic na patelnie i smażyć/gotować dopóki wywar się zeszkli. Pod koniec
mozna dodac jeszcze jedna łyżkę cukru lub miodu aby bardziej sciemnialy.
Podawac na goraco z ryzem badz na zimno jako przystawka.
Emek
Smacznego - rodzina to nazywa cukierkami.
> pzodr
> PO
>
> --
> ***************************************
> www.wosk.pl
> www.alano.pl
> http://sus.univ.szczecin.pl/~wojus
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-09-06 08:23:01
Temat: Re: żeberka - przepisUżytkownik wojus napisał:
> witam serdecznie
>
> wiem, temat kiedyś był,
> proszę choćby o podanie linku do archiwum
Żeberka Eltona Johna! Jakoś tak głupio trochę się nazywają ;) ale
smakują rewelacyjnie, pyszności!
Żeberka a la Elton John
czosnek ilosc 2 ząbek >sprasowany
imbir ilosc 1 łyżka >mielony
oliwa ilosc 4 łyżka >
sos sojowy ilosc 55 ml >
miód ilosc 2 łyżka >
cytryna ilosc 1 szt >sok
wino białe ilosc 1 szklanka >
pieprz >
żeberka wieprzowe >
Wszystko wymieszać w naczyniu do pieczenia i ułożyć żeberka. Niech
uzyskany sos wszędzie na żeberkach się znajdzie. Przykryć i 2 godziny
marynować. Piec ustawić na 170 stopni i piec żeberka 1,5 godz. Ostatnie
pół godz. zdjąć przykrywkę z naczynia, żeby marynata się zapiekła. Dobre
ze smażonymi ziemniaczkami i sałatą. Podawać razem z sosem który się
utworzył, należy w nim maczać mięsko.
Tom
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-09-12 10:44:56
Temat: Re: żeberka - przepisUżytkownik "tomasoburkaso" <t...@g...pl> napisał w
wiadomości
> Żeberka a la Elton John
>
> czosnek ilosc 2 ząbek >sprasowany
> imbir ilosc 1 łyżka >mielony
> oliwa ilosc 4 łyżka >
> sos sojowy ilosc 55 ml >
> miód ilosc 2 łyżka >
> cytryna ilosc 1 szt >sok
> wino białe ilosc 1 szklanka >
> pieprz >
> żeberka wieprzowe >
>
> Wszystko wymieszać w naczyniu do pieczenia i ułożyć żeberka. Niech
> uzyskany sos wszędzie na żeberkach się znajdzie. Przykryć i 2 godziny
> marynować. Piec ustawić na 170 stopni i piec żeberka 1,5 godz. Ostatnie
> pół godz. zdjąć przykrywkę z naczynia, żeby marynata się zapiekła. Dobre
> ze smażonymi ziemniaczkami i sałatą. Podawać razem z sosem który się
> utworzył, należy w nim maczać mięsko.
Przepis wydaje sie byc smakowity:)
A teraz zapytam, jakie wino? mniemam, ze wytrawne...tak? No i na jaka ilosc
zeberek owy przepis?
--
Pozdrawiam
Iwona
// Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać / /
Cyceron
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |