« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-04-29 16:15:39
Temat: ziele angielskie i liśc laurowyMam pytanie do czego to stosować, to, że do zup sosów i mięs to przeczytałam
z tyłu opakowania, ale po otwarciu torebki stwierdziłam, że obie przyprawy
mają dość intensywny smak i nie wiem do jakich zup i sosów je stosować aby
dobrze się smakowo komponowały.
Aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-04-29 16:21:58
Temat: Re: ziele angielskie i liśc laurowyDnia Thu, 29 Apr 2004 18:15:39 +0200, Waćpanna lub Waćpan *Anet*, w
wiadomości news:<c6r9o6$f7o$1@atlantis.news.tpi.pl> zawarł, co następuje:
> Mam pytanie do czego to stosować, to, że do zup sosów i mięs to przeczytałam
> z tyłu opakowania, ale po otwarciu torebki stwierdziłam, że obie przyprawy
> mają dość intensywny smak i nie wiem do jakich zup i sosów je stosować aby
> dobrze się smakowo komponowały.
Uwielbiam do zup - rosołu, pomidorowej, jarzynowej i kapuśniaku... na duży
garnek z 6/8 ziaren ziela i 2/3 liście.
Do kapusty gotowanej musi być wg mnie, a także do sosu potrawkowego i
musztardowego.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=39040
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-29 19:34:54
Temat: Re: ziele angielskie i liśc laurowyLe jeudi 29 avril 2004 ŕ 18:15:39, Anet a écrit :
> Mam pytanie do czego to stosować, to, że do zup sosów i mięs to przeczytałam
> z tyłu opakowania, ale po otwarciu torebki stwierdziłam, że obie przyprawy
> mają dość intensywny smak i nie wiem do jakich zup i sosów je stosować aby
> dobrze się smakowo komponowały.
Lisc laurowy : zupy, sosy.
Ziele angielskie, tylko do mies : wolowina, dziczyzna (w tym wypadku
dorzucam tysz kilka ziaren jalowca).
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-29 21:02:38
Temat: Re: ziele angielskie i liśc laurowy
Użytkownik "Anet" <a...@t...net> napisał w wiadomości
news:c6r9o6$f7o$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Mam pytanie do czego to stosować, to, że do zup sosów i mięs to
przeczytałam
> z tyłu opakowania, ale po otwarciu torebki stwierdziłam, że obie przyprawy
> mają dość intensywny smak i nie wiem do jakich zup i sosów je stosować aby
> dobrze się smakowo komponowały.
>
> Aneta
>
ja dorzucam do gulaszu z kurzych żołądków albo serduszek , no i do
wieprzowiny duszonej
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-30 09:33:40
Temat: Re: ziele angielskie i liśc laurowy
Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
>
> Ziele angielskie, tylko do mies : wolowina, dziczyzna (w tym wypadku
> dorzucam tysz kilka ziaren jalowca).
>
>
E, nie tylko, ja daję 2-3 ziarenka do rosołu, a do czystego barszczu
obowiązkowo, nawet ze 4 albo i 5
Pozdrówka - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-30 09:36:18
Temat: Re: ziele angielskie i liśc laurowy
Użytkownik "batory" <b...@p...wywaltoonet.pl> napisał w wiadomości
news:c6t6mb$6oc$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
> >
> > Ziele angielskie, tylko do mies : wolowina, dziczyzna (w tym wypadku
> > dorzucam tysz kilka ziaren jalowca).
> >
> >
> E, nie tylko, ja daję 2-3 ziarenka do rosołu, a do czystego barszczu
> obowiązkowo, nawet ze 4 albo i 5
> Pozdrówka - Agnieszka
>
Acha, no i do marynowania grzybków - nawet całkiem sporo (i ziela i liścia)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-30 09:45:55
Temat: Re: ziele angielskie i liśc laurowyOn Fri, 30 Apr 2004 11:36:18 +0200, "batory"
<b...@p...wywaltoonet.pl> wrote:
>
>Użytkownik "batory" <b...@p...wywaltoonet.pl> napisał w wiadomości
>news:c6t6mb$6oc$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
>> Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
>> >
>> > Ziele angielskie, tylko do mies : wolowina, dziczyzna (w tym wypadku
>> > dorzucam tysz kilka ziaren jalowca).
>> >
>> >
>> E, nie tylko, ja daję 2-3 ziarenka do rosołu, a do czystego barszczu
>> obowiązkowo, nawet ze 4 albo i 5
>> Pozdrówka - Agnieszka
>>
>Acha, no i do marynowania grzybków - nawet całkiem sporo (i ziela i liścia)
i do miesa pasztetowego, jak sie dusi...potem tylko zabawa z
wydlubywaniem tego
trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-30 10:18:42
Temat: Re: ziele angielskie i liśc laurowy
> Uwielbiam do zup - rosołu, pomidorowej, jarzynowej i kapuśniaku... na duży
> garnek z 6/8 ziaren ziela i 2/3 liście.
> Do kapusty gotowanej musi być wg mnie, a także do sosu potrawkowego i
> musztardowego.
> --
> Pozdrawiam, Ti`Ana
Dziekuję wszystkim za pomoc, bo jakoś nie pamietam żeby u mnie w domu sie
to do czegos dodawało.
Aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-30 10:31:30
Temat: Re: ziele angielskie i liśc laurowyUżytkownik Anet napisał:
> Mam pytanie do czego to stosować, to, że do zup sosów i mięs to przeczytałam
> z tyłu opakowania, ale po otwarciu torebki stwierdziłam, że obie przyprawy
> mają dość intensywny smak i nie wiem do jakich zup i sosów je stosować aby
> dobrze się smakowo komponowały.
>
> Aneta
>
>
Mozna np do sledzi matyjasow z cebula zalewanych oliwa:
Pare ziaren ziela angielskiego i 1-2 liscie laurowe, po czym odstawic na
pare dni zeby doszlo :)
Juz sie robi. Mniam ;)
--
||:---|-`----------|`--- |~~|--|`--||-//\\---|\-|| //||-||---:||
||:---|-'----------|-`---|--|--|-`-||//--\\--||\||//
-||-||---:||
||:--@|------------|-'--@|-@|--|-'-||\\---\\-||\\|\\
-||-||---:||
||: www.kanku.tk @|----------@|---||-\\---\\||-\|-\\|[_]|---:||
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |