| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-01 20:56:18
Temat: ziemniaczkipytanie mam pewne: mam troszkę ziemniaczków od babci, pieknych "własnych" i
chciałabym z nimi zrobić cos special :) Nie żeby wziąć i potłuc
ordynarnie... jakis frykasik ziemniaczany... pomożecie?
winnie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-01 20:59:38
Temat: Re: ziemniaczkiWinnie wrote:
> pytanie mam pewne: mam troszkę ziemniaczków od babci, pieknych "własnych"
> i chciałabym z nimi zrobić cos special :) Nie żeby wziąć i potłuc
> ordynarnie... jakis frykasik ziemniaczany... pomożecie?
1. Rösti
2. Zapiekanka z ziemniaków i marchewki (też wersja rösti), do tego tsatsiki
3. Ziemniaki w mundurkach, przepołowione, na to ser żółty i kminek.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-01 21:17:42
Temat: Re: ziemniaczkiOn Fri, 01 Nov 2002 21:59:38 +0100, waldemar z domu
<w...@t...de> wrote:
>1. Rösti
>2. Zapiekanka z ziemniaków i marchewki (te? wersja rösti), do tego tsatsiki
>3. Ziemniaki w mundurkach, przepo?owione, na to ser ?ó?ty i kminek.
>
>Waldek
Shepherds pie...
Art(Gruby).
Abyssus abyssum invocat.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-01 22:23:24
Temat: Re: ziemniaczkia co to jest rösti????? to fajne coś? :)
Pozdrawiam
Winnie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-02 08:03:23
Temat: Re: ziemniaczkija robie tak :
ziemniaki kroje w plasterki,
przekładam warstwy ziemniaków cebulą kminkiem i pokrojonym w kostke boczkiem
i czosnkiem
sól według smaku i pieprz, jezeli lubisz bardziej slodko to daj jeszcze
marchewke
zalewam to niewielka iloscią wody ok szklanki
dusze w szybkowarze lub dobrze przykrytym garnku. Szybkowar ok 10 min.
andrzej
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-02 14:46:49
Temat: Re: ziemniaczki"zbigniew" <z...@p...onet.pl> wrote:
>ja robie tak :
>ziemniaki kroje w plasterki,
>przekładam warstwy ziemniaków cebulą kminkiem i pokrojonym w kostke boczkiem
>i czosnkiem
>sól według smaku i pieprz, jezeli lubisz bardziej slodko to daj jeszcze
>marchewke
>zalewam to niewielka iloscią wody ok szklanki
>dusze w szybkowarze lub dobrze przykrytym garnku. Szybkowar ok 10 min.
>andrzej
Ja proponuje zamiast wodu wlac piwo. Mozna tez dodac troche smietany ale
danie robi sie przez to o wiele ciezsze i bardziej kaloryczne.
Rownie dobrze zamiast dusic mozna to wszystko zapiekac ale wowczas radze
ziemniaki przed pokrojeniem w plasty lekko obgotowac, bo inaczej dlugo sie
pieka,
Pozdrawiam.
Lechu
--
_ _
| | ___ ___| |__ _ _ Leszek(Lechu) Marmon
| | / _ \/ __| '_ \| | | | l...@S...PRECZ.ii.uj.edu.pl
| |__| __/ (__| | | | |_| | GG: 490836 ICQ: 59825820
|_____\___|\___|_| |_|\__,_| Voice & SMS +48-501-930896
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-02 19:49:53
Temat: Re: ziemniaczkiWinnie wrote:
> a co to jest rösti????? to fajne coś? :)
fajne, niby same ziemniaki, ale smakują. Są różne szkoły. Mieliśmy już tu
pół-wojnę na ten temat i są różne warianty w archiwum. Klasyka szwajcarska
to ugotowane ziemniaki w mundurkach utarte na grubych oczkach i uformowane
w placki na patelni. Warianty: dodać jajko coby się nie rozleciało. Całość
z surowych ziemniaków (z jajkiem i bez), całość z mieszaniny
ziemniaczano-marchewkowej (więcej ziemniaków niż marchwi). Smażyć z obu
stron.
Klasycznie podaje się z Züricher G'schnetzeltes, czyli gulaszem cielęcym.
Pasuje jednak też z twarożkiem przyprawionym nawinie.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |