« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-12-12 18:25:13
Temat: znowu chleb, prosze o sprawdzony przepisPisałam juz o zakupie maszyny do pieczenia chleba.Od tamtej pory miałam
3 podejscia i totalna klapa;-(Pierwszy z przepisu z instrukcji, wyszedł
bez rewelacji.Prawdziwa klapa nastapiła jednak pozniej.Upiekłam z
przepisu
3 szklanki mąki pszennej z grubego przemiału [a jak nie ma to i zwykłej
mąki, ale dobrej jakościowo]
pół szklanki otrębów
1/3 szklanki oliwy
paczka drożdży instant [na pół kilograma mąki albo jak nie ma to 5 dag
zwykłych drożdży
dwie łyżki miodu
ze dwie szklanki ciepłej wody
garść łuskanych orzechów włoskich
garść suszonych śliwek
łyżeczka kminku - może być mielony lub nie
mała łyżeczka soli
Brzmi smakowicie, ale ja wyprodukowałam 2 gnioty;-( i to przy
gosciach;-(juz sie mnie boja i pytaja czy aby chleba nie pieke!Mieszanek
nie mam, a przepisu do automatu nie mage znalezc.Prosze podajcie jakis,
co sie udaje, bo obawiam sie ze niedługo na maszyna patzrec nie bede
mogła.A, drozdze miałam w torebce.
G
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-12-12 18:30:08
Temat: Re: znowu chleb, prosze o sprawdzony przepisDnia 2005-12-12 19:25:13 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Gosia Plitnik* skreślił te oto słowa:
> Brzmi smakowicie, ale ja wyprodukowałam 2 gnioty;-( i to przy
> gosciach;-(juz sie mnie boja i pytaja czy aby chleba nie pieke!Mieszanek
> nie mam, a przepisu do automatu nie mage znalezc.Prosze podajcie jakis,
> co sie udaje, bo obawiam sie ze niedługo na maszyna patzrec nie bede
> mogła.A, drozdze miałam w torebce.
Drożdże mają być torebkowe :)
Na odczarowanie, może chleb piwno-musztardowy, który na pru był zachwalany.
I potwierdzam - cudeńko :)
- piwo bez bąbelków - 300ml
- olej roślinny - 1 łyżka
- musztarda gruboziarnista - 3 łyżki
- mąka pszenna - 350 g
- mąka pełnoziarnista - 150 g
- odtłuszczone mleko w proszku - 1,5 łyżki
- sól - 1,5 łyżeczki
- cukier kryształ - 2 łyżeczki
- drożdże instant - 1 łyżeczka
1. Piwo i olej wlać do formy, dodać musztardę.
2. Dosypać mąkę, mleko w proszku, następnie cukier i sól (do osobnych rogów
foremki). Pośrodku mąki zrobić dołek, dosypać drożdże.
3. Upiec.
Uwagi:
1. Piwo powinno odstać (otwarte) co najmniej godzinę przed rozpoczęciem
pieczenia. Tyle mówi przepis, ja nie odstałam i wyszedł rewelacyjny chleb.
2. W zależności od rodzaju piwa uzyskamy różny smak, warto
poeksperymentować.
Jak już odczarujesz maszynke to baw się tymi:
http://www.domowe.forumer.pl/viewforum.php?f=7&sid=e
e533a32a404bb2997cf418234ce87fa
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org
*psy mają właścicieli, koty mają służących*
http://www.voila.pl/7ufx3/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-12-12 20:03:21
Temat: Re: znowu chleb, prosze o sprawdzony przepis
Użytkownik "Lia" <L...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:f1ppxarfc8z1.dlg@iska.from.poznan...
> Na odczarowanie, może chleb piwno-musztardowy, który na pru był
> zachwalany.
> I potwierdzam - cudeńko :)
Dziekuje, spóbuje ostatni raz...
> - piwo bez bąbelków - 300ml
> - olej roślinny - 1 łyżka
> - musztarda gruboziarnista - 3 łyżki
> - mąka pszenna - 350 g
> - mąka pełnoziarnista - 150 g
pszenna czy zytnia?wole byc czujna
> Jak już odczarujesz maszynke to baw się tymi:
> http://www.domowe.forumer.pl/viewforum.php?f=7&sid=e
e533a32a404bb2997cf418234ce87fa
Mam nadzieje, ze odczaruje.Bo na razie patrze na Alaska i sie wkurzam;-(
G
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-12-13 10:45:41
Temat: Re: znowu chleb, prosze o sprawdzony przepisDnia 2005-12-12 21:03:21 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Gosia Plitnik* skreślił te oto słowa:
> pszenna czy zytnia?wole byc czujna
Pszenna.
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org
*psy mają właścicieli, koty mają służących*
http://www.voila.pl/7ufx3/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-12-13 15:02:51
Temat: Re: znowu chleb, prosze o sprawdzony przepis
Użytkownik "Gosia Plitnik" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dnkfac$1qh$1@news.onet.pl...
> Pisałam juz o zakupie maszyny do pieczenia chleba.Od tamtej pory miałam
> 3 podejscia i totalna klapa;-(Pierwszy z przepisu z instrukcji, wyszedł
[ciach]
Uuu. to niedobrze. Ja mam maszyne od jakis 5 dni i narazie jeden gniot mi
wyszedl:-) tez nie wiem z jakiego powodu- byl to bialy wloski chleb (chociaz
jak pozniej zauwazylam przepis prawie nie roznil sie od ciasta na pizze
jakie robie) ktory zmodyfikowalam dodajac czosnek i ziola. Wyszedl
gnieciuch.
Za to dwa razy upieklam chlebek z przepisu z instrukcji (tez Alaska wiec
pewnie masz ten przepis). Chodzi o chleb bialy zwykly. Wyszedl super.
Pierwszy raz pieklam na suszonych drozdzach dr.oetker, drugi raz na
zwyklych. Za tym drugim razem ciasto uroslo tak ze brakowalo doslownie 0,5
mm zeby podnioslo klape zamykajaca. Na szczescie podczas pieczenia opadlo o
jakis centymetr i nie musialam go zdrapywac z urzadzenia:)
Dodam ze chleb ten idealnie nadaje sie na pieczywo czosnkowe (wychodzi
identyczne jak w krakowskiej pizzeri banolli). Grubsze kromki posmarowalam
maslem z przetartym czosnkiem, posypalam serkiem i na natluszczona blache.
Cudenko:)
Moze sprobuj tego przepisu wlasnie.
Dla "nieposiadaczy" Alaski wklejam
Składniki:
Mleko 400ml
Mąka pszenna typ 405 -790g (ja dawalam zwykla typ 500)
Miekkie maslo 50g
Cukier 1,5 lyzeczki
sol (w przepisie sa 4 lyzeczki ale moim zdaniem to za duzo - 3 sa
wystarczajace)
drozdze 11g (mam racje ze to 1,5 paczki? )
Pieke na programie 2 (bialy chleb), duzy bochenek, przypieczenie srednie
Przypominam ze wszystkie skladniki maja byc temp pokojowej (ja mleko wyjete
z lodowki lekko podgrzewam)
Przepis prosciutki, skladniki nieskomplikowane wiec mozna smialo probowac.
Do tego chlebek calkiem smaczny i dobrze sie przechowuje - dzisiaj jest
trzeci dzien i nie przejawia oznak czerstwienia.
Pozdrawiam
Agnieszka
> G
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-12-13 16:42:26
Temat: Re: znowu chleb, prosze o sprawdzony przepis
Użytkownik "Kropelka" <k...@n...serwery.pl> napisał w
wiadomości news:dnmnr5$2nb$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Przepis prosciutki, skladniki nieskomplikowane wiec mozna smialo
> probowac.
> Do tego chlebek calkiem smaczny i dobrze sie przechowuje - dzisiaj
> jest
> trzeci dzien i nie przejawia oznak czerstwienia.
spróbuje, ale straciłam zapał chwilowo;-(Wąłsnie pieke pierniki.Mam
nadzieje ze beda oki.Dziekuje
G
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-12-13 17:06:07
Temat: Re: znowu chleb, prosze o sprawdzony przepisJako szczęśliwy (od niedawna) posiadacz automatu, napiszę coś do śmiechu ;)
(choć dla mnie to całkiem poważne pytanie)
Nie jestem specjalnie mocny "w drożdżach". Co ciekawe, żona - w końcu
gospodyni - na hasło "drożdże instant" robi dziwną minę... Jak toto
wygląda i gdzie można kupić? Bo na tradycyjnych, na razie sukcesów nie
mam - chlebki smaczne, ale niezbyt wyrośnięte.
--
Pozdrawiam
Krzysztof M. Gajda
www.chrisfox.kolej.szczecin.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-12-13 17:11:34
Temat: Re: znowu chleb, prosze o sprawdzony przepisDnia 2005-12-13 18:06:07 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *chrisfox* skreślił te oto słowa:
> Nie jestem specjalnie mocny "w drożdżach". Co ciekawe, żona - w końcu
> gospodyni - na hasło "drożdże instant" robi dziwną minę... Jak toto
> wygląda i gdzie można kupić?
Np tak:
http://www.oetker.pl/cc506b57d26f0903446981dfd9fd724
2/pid/2168fe0cc85fbcdd4022d21ef7469075
Do kupienia chyba w każdym sklepie i markecie.
> Bo na tradycyjnych, na razie sukcesów nie
> mam - chlebki smaczne, ale niezbyt wyrośnięte.
A drożdże aby świeże były?
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org
*psy mają właścicieli, koty mają służących*
http://www.voila.pl/7ufx3/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-12-13 17:32:17
Temat: Re: znowu chleb, prosze o sprawdzony przepis
Użytkownik "chrisfox" <chrisfox@spam_na_drzewo_poczta.fm> napisał w
wiadomości news:439eff3f$0$17934$f69f905@mamut2.aster.pl...
Jak toto
> wygląda i gdzie można kupić? Bo na tradycyjnych, na razie sukcesów nie
> mam - chlebki smaczne, ale niezbyt wyrośnięte.
A, ja za pierwszym razem wpakowałam prawdziwe i ten chleb, jako jedyny
był zjadalny.Nastepne na drozdzach w proszku nie dosc, ze nie urósły,
to takich zakalców w zyciu nie widziałam.
G
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-12-13 17:38:24
Temat: Re: znowu chleb, prosze o sprawdzony przepisDnia 2005-12-13 18:32:17 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Gosia Plitnik* skreślił te oto słowa:
> A, ja za pierwszym razem wpakowałam prawdziwe i ten chleb, jako jedyny
> był zjadalny.Nastepne na drozdzach w proszku nie dosc, ze nie urósły,
> to takich zakalców w zyciu nie widziałam.
A może Twoja maszynka jest walnięta - coś z temperaturą nie tak itp?
Może kup gotowa mieszanke np chleba polskiego, i sprawdź czy tez wyjdzie
kicha. Jesli tak - to jednak coś z maszynką.
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org
*psy mają właścicieli, koty mają służących*
http://www.voila.pl/7ufx3/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |