| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-10-22 09:14:34
Temat: zupa de albondigasWitam,
szukam przepisu na pulpeciki meksykańskie - albondigas.
Bywalcy meksykańskich restauracji na pewno wiedzą o co chodzi. sama zupa
warzywna nie przysparza specjalnie problemu, metodą prób i błędów osiągnąłem
już bardzo dobry efekt. Problem leży w pulpecikach. Domyślam się, że sa z
wołowiny (może z dodatkiem cielęciny). Ale sam sposób przyrządzenia i
dodatki jest dla mnie tajemnicą. Nawet nie jestem w stanie zbliży się do
tego, co można zjeść w dobrej meksykańskiej restauracji.
Czy ktoś może służyć radą? Może te pulpeciki się gotuje a nie smaży?
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-10-22 15:43:41
Temat: Re: zupa de albondigasdarek wrote:
> Witam,
> szukam przepisu na pulpeciki meksykańskie - albondigas.
> Bywalcy meksykańskich restauracji na pewno wiedzą o co chodzi. sama zupa
> warzywna nie przysparza specjalnie problemu, metodą prób i błędów osiągnąłem
> już bardzo dobry efekt. Problem leży w pulpecikach. Domyślam się, że sa z
> wołowiny (może z dodatkiem cielęciny). Ale sam sposób przyrządzenia i
> dodatki jest dla mnie tajemnicą. Nawet nie jestem w stanie zbliży się do
> tego, co można zjeść w dobrej meksykańskiej restauracji.
> Czy ktoś może służyć radą? Może te pulpeciki się gotuje a nie smaży?
>
> Darek
>
>
Poszukaj w google pod sopa de albondigas. Generalnie surowe pulpety
wklada sie do wrzacej zupy. Niektorzy najpierw smaza, ale raczej
wiekszosc uzywa surowych. Pulpety sa mieszanka surowej mielonej wolowiny
(czasem z dodatkiem mielonej wieprzowiny), ugotowanego ryzu, przypraw i
albo swiezej kolendry albo pietruszki albo miety.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-10-22 18:22:44
Temat: Re: zupa de albondigas
Użytkownik "darek" <d...@h...com.pl> napisał w wiadomości
news:ffhpjg$60s$1@inews.gazeta.pl...
> Witam,
> szukam przepisu na pulpeciki meksykańskie - albondigas.
> > Darek
>
Witam
Pulpety mięsne w sosie - Albonigas
750 g mielonej wołowiny 2 cebule
2 strąki zielonej papryki
2 łyżki pasty pomidorowej
2 łyżki oleju
szklanka rosołu
30 g mąki pół łyżeczki kminku
2 łyżeczki ostrej papryki
pieprz, sól
Wykonanie:
Mięso wymieszać z solą i pieprzem, uformować 12 pulpetów, obtoczyć w mące i
obsmażyć na oleju. Wyjąć pulpety, a na pozostałym tłuszczu usmażyć drobno
posiekaną cebulę oraz oczyszczone z gniazd nasiennych i drobno pokrojone
strąki papryki. Włożyć pulpety z powrotem do naczynia, dodać pastę
pomidorową, paprykę i zmielony kminek, podlać rosołem i gotować pod
przykryciem na bardzo małym ogniu.
Pozdrawiam
Mika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |