Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia zupa de albondigas

Grupy

Szukaj w grupach

 

zupa de albondigas

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 3


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-10-22 09:14:34

Temat: zupa de albondigas
Od: "darek" <d...@h...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,
szukam przepisu na pulpeciki meksykańskie - albondigas.
Bywalcy meksykańskich restauracji na pewno wiedzą o co chodzi. sama zupa
warzywna nie przysparza specjalnie problemu, metodą prób i błędów osiągnąłem
już bardzo dobry efekt. Problem leży w pulpecikach. Domyślam się, że sa z
wołowiny (może z dodatkiem cielęciny). Ale sam sposób przyrządzenia i
dodatki jest dla mnie tajemnicą. Nawet nie jestem w stanie zbliży się do
tego, co można zjeść w dobrej meksykańskiej restauracji.
Czy ktoś może służyć radą? Może te pulpeciki się gotuje a nie smaży?

Darek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-10-22 15:43:41

Temat: Re: zupa de albondigas
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

darek wrote:
> Witam,
> szukam przepisu na pulpeciki meksykańskie - albondigas.
> Bywalcy meksykańskich restauracji na pewno wiedzą o co chodzi. sama zupa
> warzywna nie przysparza specjalnie problemu, metodą prób i błędów osiągnąłem
> już bardzo dobry efekt. Problem leży w pulpecikach. Domyślam się, że sa z
> wołowiny (może z dodatkiem cielęciny). Ale sam sposób przyrządzenia i
> dodatki jest dla mnie tajemnicą. Nawet nie jestem w stanie zbliży się do
> tego, co można zjeść w dobrej meksykańskiej restauracji.
> Czy ktoś może służyć radą? Może te pulpeciki się gotuje a nie smaży?
>
> Darek
>
>

Poszukaj w google pod sopa de albondigas. Generalnie surowe pulpety
wklada sie do wrzacej zupy. Niektorzy najpierw smaza, ale raczej
wiekszosc uzywa surowych. Pulpety sa mieszanka surowej mielonej wolowiny
(czasem z dodatkiem mielonej wieprzowiny), ugotowanego ryzu, przypraw i
albo swiezej kolendry albo pietruszki albo miety.

MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-10-22 18:22:44

Temat: Re: zupa de albondigas
Od: "Kulinarny.Net" <p...@k...net> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "darek" <d...@h...com.pl> napisał w wiadomości
news:ffhpjg$60s$1@inews.gazeta.pl...
> Witam,
> szukam przepisu na pulpeciki meksykańskie - albondigas.
> > Darek
>
Witam
Pulpety mięsne w sosie - Albonigas
750 g mielonej wołowiny 2 cebule
2 strąki zielonej papryki
2 łyżki pasty pomidorowej
2 łyżki oleju
szklanka rosołu
30 g mąki pół łyżeczki kminku
2 łyżeczki ostrej papryki
pieprz, sól
Wykonanie:
Mięso wymieszać z solą i pieprzem, uformować 12 pulpetów, obtoczyć w mące i
obsmażyć na oleju. Wyjąć pulpety, a na pozostałym tłuszczu usmażyć drobno
posiekaną cebulę oraz oczyszczone z gniazd nasiennych i drobno pokrojone
strąki papryki. Włożyć pulpety z powrotem do naczynia, dodać pastę
pomidorową, paprykę i zmielony kminek, podlać rosołem i gotować pod
przykryciem na bardzo małym ogniu.
Pozdrawiam
Mika



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

garnek rzymski roemertopf - przepisy
Dip do chipsow...
przepisy
Suszona papryka
Re: BANDA

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »