| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-10-21 20:53:30
Temat: Suszona papryka
Chyba sie jeszcze nie spóźniłam z przepisem, bo papryki na targowiskach
sporo i dość taniej. A więc wg mojego przepisu na suszone pomidory można
też zrobić suszoną paprykę. Nadaje się tylko ta o grubych, soczystych
ściankach. Warto użyć różnokolorową, ale ta bladożółta nie wychodzi
ładnie. Lepsza czerwona i pomarańczowa, byle słodka. Koniecznie sól,
pieprz zielony, bazylia i czosnek!
Ważne: papryka po wysuszeniu nie może być suchym wiórkiem, powinna być
elastyczna i lekko wilgotna.
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-10-22 09:54:48
Temat: Re: Suszona papryka
Użytkownik "Ikselka" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ffgemd$mj8$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Chyba sie jeszcze nie spóźniłam z przepisem, bo papryki na targowiskach
> sporo i dość taniej. A więc wg mojego przepisu na suszone pomidory można
> też zrobić suszoną paprykę. Nadaje się tylko ta o grubych, soczystych
> ściankach. Warto użyć różnokolorową, ale ta bladożółta nie wychodzi
> ładnie. Lepsza czerwona i pomarańczowa, byle słodka. Koniecznie sól,
> pieprz zielony, bazylia i czosnek!
> Ważne: papryka po wysuszeniu nie może być suchym wiórkiem, powinna być
> elastyczna i lekko wilgotna.
> --
> XL wiosenna
>
marnacja materiału...suszoną mozna sobie kupic poprostu..
a ta co jest dostepna to lepiej zamarynować...
a jak z czosnkiem i innymi dodatkami to sprawdza sie pasta paprykowa...
wystarczy maszynka do mięsa i blender..nasion nawet za bardzo nie trzeba
wydłubywać..;)
wystarczy taka paste potem zapasteryzować w słoiczkach :)....no i ten
aromat...:)))
Pozdrawiam
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-10-22 10:06:11
Temat: Re: Suszona paprykaMarek W. pisze:
> marnacja materiału...
Mylisz się :-)
> suszoną mozna sobie kupic poprostu..
Taaaak? W oliwie?
A gdzie?
> a ta co jest dostepna to lepiej zamarynować...
A jak się już ma jej pół piwnicy i robiło się suszoną w oliwie i chce
się jeszcze, bo pyszna?
Zawsze spełniam swoje zachcianki, zwłaszcza kulinarne :-)
> a jak z czosnkiem i innymi dodatkami to sprawdza sie pasta paprykowa...
E tam, breja. To zupełnie nie to, o co mi chodzi.
Moja suszona papryka jest samodzielną zakąską lub dodatkiem do sałatek,
konsystencja też nie jest obojętna.
> wystarczy maszynka do mięsa i blender..nasion nawet za bardzo nie trzeba
> wydłubywać..;)
Pasty to pasty, a kawałki to kawałki.
> wystarczy taka paste potem zapasteryzować w słoiczkach :)....no i ten
> aromat...:)))
Też ma świetny - a oliwa po niej jest boska...
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-10-22 10:51:35
Temat: Re: Suszona papryka
Użytkownik "Ikselka" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ffhss9$2gg$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Marek W. pisze:
>
> > marnacja materiału...
>
> Mylisz się :-)
>
> > suszoną mozna sobie kupic poprostu..
>
> Taaaak? W oliwie?
> A gdzie?
AAAAAAA
znaczy sie to taka może podpiekana bez skórki zalana oliwą??
to faktycznie grzechu warte jest :)))
Pozdrawiam
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-10-22 11:07:54
Temat: Re: Suszona paprykaMarek W. pisze:
> Użytkownik "Ikselka" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:ffhss9$2gg$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Marek W. pisze:
>>
>>> marnacja materiału...
>> Mylisz się :-)
>>
>>> suszoną mozna sobie kupic poprostu..
>> Taaaak? W oliwie?
>> A gdzie?
>
> AAAAAAA
>
> znaczy sie to taka może podpiekana bez skórki zalana oliwą??
>
> to faktycznie grzechu warte jest :)))
>
> Pozdrawiam
>
> Marek
>
>
>
Może być i w wersji podpiekanej, podsuszana też dobra :-)
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |