Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Suszona papryka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Suszona papryka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 5


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-10-21 20:53:30

Temat: Suszona papryka
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Chyba sie jeszcze nie spóźniłam z przepisem, bo papryki na targowiskach
sporo i dość taniej. A więc wg mojego przepisu na suszone pomidory można
też zrobić suszoną paprykę. Nadaje się tylko ta o grubych, soczystych
ściankach. Warto użyć różnokolorową, ale ta bladożółta nie wychodzi
ładnie. Lepsza czerwona i pomarańczowa, byle słodka. Koniecznie sól,
pieprz zielony, bazylia i czosnek!
Ważne: papryka po wysuszeniu nie może być suchym wiórkiem, powinna być
elastyczna i lekko wilgotna.
--
XL wiosenna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-10-22 09:54:48

Temat: Re: Suszona papryka
Od: "Marek W." <U...@U...UnosUpamU.UonUetU.UplU> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ikselka" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ffgemd$mj8$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Chyba sie jeszcze nie spóźniłam z przepisem, bo papryki na targowiskach
> sporo i dość taniej. A więc wg mojego przepisu na suszone pomidory można
> też zrobić suszoną paprykę. Nadaje się tylko ta o grubych, soczystych
> ściankach. Warto użyć różnokolorową, ale ta bladożółta nie wychodzi
> ładnie. Lepsza czerwona i pomarańczowa, byle słodka. Koniecznie sól,
> pieprz zielony, bazylia i czosnek!
> Ważne: papryka po wysuszeniu nie może być suchym wiórkiem, powinna być
> elastyczna i lekko wilgotna.
> --
> XL wiosenna
>

marnacja materiału...suszoną mozna sobie kupic poprostu..
a ta co jest dostepna to lepiej zamarynować...
a jak z czosnkiem i innymi dodatkami to sprawdza sie pasta paprykowa...
wystarczy maszynka do mięsa i blender..nasion nawet za bardzo nie trzeba
wydłubywać..;)
wystarczy taka paste potem zapasteryzować w słoiczkach :)....no i ten
aromat...:)))

Pozdrawiam

Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-10-22 10:06:11

Temat: Re: Suszona papryka
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Marek W. pisze:

> marnacja materiału...

Mylisz się :-)

> suszoną mozna sobie kupic poprostu..

Taaaak? W oliwie?
A gdzie?

> a ta co jest dostepna to lepiej zamarynować...

A jak się już ma jej pół piwnicy i robiło się suszoną w oliwie i chce
się jeszcze, bo pyszna?
Zawsze spełniam swoje zachcianki, zwłaszcza kulinarne :-)

> a jak z czosnkiem i innymi dodatkami to sprawdza sie pasta paprykowa...

E tam, breja. To zupełnie nie to, o co mi chodzi.
Moja suszona papryka jest samodzielną zakąską lub dodatkiem do sałatek,
konsystencja też nie jest obojętna.


> wystarczy maszynka do mięsa i blender..nasion nawet za bardzo nie trzeba
> wydłubywać..;)

Pasty to pasty, a kawałki to kawałki.

> wystarczy taka paste potem zapasteryzować w słoiczkach :)....no i ten
> aromat...:)))

Też ma świetny - a oliwa po niej jest boska...


--
XL wiosenna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-10-22 10:51:35

Temat: Re: Suszona papryka
Od: "Marek W." <U...@U...UnosUpamU.UonUetU.UplU> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ikselka" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ffhss9$2gg$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Marek W. pisze:
>
> > marnacja materiału...
>
> Mylisz się :-)
>
> > suszoną mozna sobie kupic poprostu..
>
> Taaaak? W oliwie?
> A gdzie?

AAAAAAA

znaczy sie to taka może podpiekana bez skórki zalana oliwą??

to faktycznie grzechu warte jest :)))

Pozdrawiam

Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-10-22 11:07:54

Temat: Re: Suszona papryka
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Marek W. pisze:
> Użytkownik "Ikselka" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:ffhss9$2gg$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Marek W. pisze:
>>
>>> marnacja materiału...
>> Mylisz się :-)
>>
>>> suszoną mozna sobie kupic poprostu..
>> Taaaak? W oliwie?
>> A gdzie?
>
> AAAAAAA
>
> znaczy sie to taka może podpiekana bez skórki zalana oliwą??
>
> to faktycznie grzechu warte jest :)))
>
> Pozdrawiam
>
> Marek
>
>
>
Może być i w wersji podpiekanej, podsuszana też dobra :-)

--
XL wiosenna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: BANDA
BANDA
roczek
Mój chleb pszenno-żytni (przepis i zdjęcia)
Jem sobie takie ciasto...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »