Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Marek W." <U...@U...UnosUpamU.UonUetU.UplU>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Suszona papryka
Date: Mon, 22 Oct 2007 11:54:48 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 29
Message-ID: <ffhsbk$bu$1@news.onet.pl>
References: <ffgemd$mj8$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.182.111.231
X-Trace: news.onet.pl 1193047220 382 212.182.111.231 (22 Oct 2007 10:00:20 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 22 Oct 2007 10:00:20 +0000 (UTC)
X-Sender: zhEl3N0Gj48n344FM54WpFH4g9f5lqGt
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:304341
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ffgemd$mj8$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Chyba sie jeszcze nie spóźniłam z przepisem, bo papryki na targowiskach
> sporo i dość taniej. A więc wg mojego przepisu na suszone pomidory można
> też zrobić suszoną paprykę. Nadaje się tylko ta o grubych, soczystych
> ściankach. Warto użyć różnokolorową, ale ta bladożółta nie wychodzi
> ładnie. Lepsza czerwona i pomarańczowa, byle słodka. Koniecznie sól,
> pieprz zielony, bazylia i czosnek!
> Ważne: papryka po wysuszeniu nie może być suchym wiórkiem, powinna być
> elastyczna i lekko wilgotna.
> --
> XL wiosenna
>
marnacja materiału...suszoną mozna sobie kupic poprostu..
a ta co jest dostepna to lepiej zamarynować...
a jak z czosnkiem i innymi dodatkami to sprawdza sie pasta paprykowa...
wystarczy maszynka do mięsa i blender..nasion nawet za bardzo nie trzeba
wydłubywać..;)
wystarczy taka paste potem zapasteryzować w słoiczkach :)....no i ten
aromat...:)))
Pozdrawiam
Marek
|